Begin 2005 wordt bekend dat 313 Squadron een doorstart maakt op vliegbasis Volkel. Die terugkeer krijgt in december 2005 gestalte en ongeveer 100 Twenthenaren en de F-16's worden geplaatst op Vliegbasis Volkel. Tot 2021 vloog 313 Squadron met de F-16.
Op Volkel staan F-35's en F-16's. De F-35 vervangt op den duur alle F-16's. De belangrijkste taak van de vliegbasis is het leveren van luchtsteun en luchtverdediging.
Aan het eind van dit jaar moeten er een tiental staan op de vliegbasis. Nederland heeft op dit moment 25 F-35's. In totaal zijn er 52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen besteld. Een aantal onderdelen van het nieuwe jachtvliegtuig wordt in Brabant gemaakt.
Van deze 25 zijn er nog zeven in de Verenigde Staten. Volkel heeft er nu dus vier, Leeuwarden veertien. De F-35 is de modernere opvolger van de F-16.
In 2013 besloot de minister van Defensie tot verdere vermindering: van de 68 resterende toestellen zouden slechts 61 als operationeel worden gerekend; de rest zou voortaan gelden als logistieke reserve. De toestellen behielden hun registratie en zouden, indien nodig, ingezet kunnen worden.
Een F16-piloot, oftewel jachtvlieger in dienst bij de luchtmacht, verdient een salaris tussen de € 2.600 en € 3.500 bruto per maand. Dit salaris is onder andere afhankelijk van de ervaring en leeftijd van de piloot.
2022: 8 toestellen. 2023: 3 toestellen.
De F-35 vervangt het F-16-jachtvliegtuig, in gebruik sinds 1979. Het is een zogenoemd '5e generatie gevechtsvliegtuig' met een uitgebreider sensorenpakket dan vorige generaties en stealth-eigenschappen. Dit maakt het minder zichtbaar voor (vijandelijke) radar.
Hoewel het door het ministerie van Defensie nooit is bevestigd of ontkend, vermoedt men dat de vliegbasis nu de enige locatie in Nederland is waar kernwapens zijn opgeslagen. Oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt hebben dit in 2013 ook bevestigd. Het zou gaan om 22 atoombommen van het type B61.
Ondanks het feit dat Nederland officieel kernwapenvrij zou zijn, blijken er op de luchtmachtbasis in Volkel nog steeds kernwapens opgeslagen te liggen.
aantal: in het begin 213 stuks (177 eenzitters en 36 tweezitters), nu 24 stuks tot 2024 (aantal neemt af tot het moment dat de F-35 alle taken heeft overgenomen).
Daarvan zijn de meeste gestationeerd op de luchtmachtbases in Volkel en Leeuwarden. Ook zijn er F-16's in Polen, voor de NAVO-missie Baltic Air Policing. Ook staan er tien Nederlandse straaljagers in de Verenigde Staten.
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
Met 245 F-16 straaljagers in de vloot is de Turkse luchtmacht de derde grootste gebruiker van de Fighting Falcon ter wereld, na de Verenigde Staten en Israël, en als zodanig een essentieel onderdeel van het verdedigingssysteem van de Verenigde Staten.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
MiG-29, TS-11, Mi-2, W-3.
De 5 toestellen, waarvan 1 logistieke reserve, opereerden vanaf de vliegbasis Malbork in het noordoosten van Polen. De luchtmacht zorgde ook voor KDC-10-transportvliegtuigen. Deze tankten in de lucht AWACS-radarvliegtuigen van de NAVO bij.