Kernboren zijn boren voor metaal welke vooral in grotere diameters (vanaf 12mm) ingezet worden. Het grootste voordeel van een kernboor ten opzichte van een spiraalboor is dat niet al het materiaal verspaand hoeft te worden. Met een kernboor snij je enkel de omtrek van het gat.
Een betonboor kan zowel steen als beton en natuursteen aan. Kroonboor; wordt ook wel dozenboor genoemd. Dit is een boor met buisvormige, aangelaste of opgeschroefde kop, met ringvormig geplaatste snijtanden.
Je gebruikt een kolomboormachine alleen om gaten te boren in materialen die je er naartoe kunt brengen. Erg mobiel ben je dus niet met dit type boormachine. Daarnaast neemt een kolomboormachine meer ruimte in beslag dan een accuboormachine, die je gemakkelijk in een koffer stopt en in de bezemkast legt.
De opname van een Weldon aansluiting heeft een diameter van 19,05 mm (t/m boordiameter 60 mm) en is voorzien van 2 vlakke kanten. Een kernboor met deze aansluiting zet je vast door de 2 schroeven in de houder aan te draaien op de vlakken kanten van de opname.
Met een kernboor snij je enkel de omtrek van het gat. De kern (ook wel prop genoemd) blijft intact en valt eruit zodra de kernboor door het materiaal heen is. Doordat je de kern niet kapot hoeft te boren, boor je met een kernboor veel sneller dan met een traditionele metaalboor.
Je kunt gecontroleerd en veilig werken, omdat het te boren materiaal stevig is vastgeklemd. Met behulp van opzetstukken kun je met een kolomboormachine ook nauwkeurig frezen en schuren.
Een boormachine kun je niet gebruiken voor het frezen. Daarom zijn er boormachines uitgevonden en freesmachines.
Beste kolomboormachine: Professional
De Airpress 750W is de krachtige kolomboormachine voor de professional. De Airpress gebruik je bij het boren in harde materialen zoals metaal of baksteen. Deze machine kenmerkt zich door de sterke motor met een vermogen van 750 watt en een maximum toeren van 2380 RPM.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Vanuit de constructievorm bestaat de boormachine quasi uit twee scheermessen, die om een centraal punt draaien. Deze bladen werken als een vlak dat bij elke omwenteling een dun laagje hout afschraapt. Hierdoor ontstaan ook de karakteristieke houtkrullen van de Forstner boormachine, die doen denken aan houtkrullen.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Om te beginnen kun je een steen- en betonboor herkennen aan de stompe beitelvormige punt aan het uiteinde van de boor. Wanneer je dan bijvoorbeeld de klopboorfunctie op je boormachine aanzet kan de stompe beitelvormige punt van de boor dan ook functioneren als een bijtel die het steen of beton weg boort en hakt.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd. Je kunt met dit materiaal hoge snelheden behalen als je gaat boren, frezen of draaien.
Dit gereedschap, ook wel zuil- of tafelboormachine genoemd, gebruik je om nauwkeurig gaten te boren in diverse materialen. Vooral voor boringen harde materialen, zoals staal of hardhout, is de kolomboormachine zeer geschikt. De machine bestaat uit een voetplaat, een werktafel en een boor de daarboven 'hangt'.
De punt van de meeste freesjes snijdt eigenlijk helemaal niet: het echte werk wordt gedaan door de zijkant van het freesje. Door de frees in een hoek te houden, maak je een 'gleuf' in het hout. Als je eenmaal een ingang in het hout (of ander materiaal) hebt gemaakt, kun je de frees rechtop houden.
Wanneer weet je nou of je klus het vereist om in 2 of 3 fasen te fresen? Daarvoor is een ezelsbruggetje bedacht: Neem de diamater van frees, deel deze door 2. De uitkomst van deze som is de maximale diepte per freessnede. Heb je dus een frees van 18mm breed, dan is de maximale sponning 9 mm, dus 18mm frees je in 2 x.
Je kunt allerlei soorten hout frezen. In de praktijk worden meestal grenen, multiplex en MDF gebruikt. Maar ook kersen- en eikenhout kun je goed bewerken. Vurenhout is zacht en wordt vaak wat minder strak.
Bovenfrees. De bovenfrees is de meest gebruikte freesmachine. Je kunt er gleuven en profielranden mee maken, allerlei vormen uitfrezen met behulp van sjablonen en je kunt hem ook gebruiken voor precisie zaagwerk.
Een frees is een snijgereedschap voor de bewerking van hout, metaal of kunststof. Met dank aan de vertandingen lijkt een cilindervormige frees wel wat op een boor. De vertandingen doen dienst als beitel; ze zorgen ervoor dat de frees in het materiaal hapt en daar de uitsparing maakt die nodig is.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand. Zorg ervoor dat de boor eerst door de tegel heen is.
De 3mm betonboor is de aangewezen boor om te boren en te klopboren in harde steensoorten en beton , maar is uiteraard ook als steenboor te gebruiken.