Wat is het voordeel van deze bloemen? Het gazon ziet er ineens een stuk kleurrijker uit en de bijen worden blij van deze heerlijke gele bloempjes. Bovendien hebben deze sterke boterbloemen geen bemesting nodig om toch zo te kunnen bloeien.
Je kunt boterbloemen verwijderen door de grond te schoffelen. De planten vormen dichte pollen die met een schep of spa diep moeten worden uitgespit. Het wat grotere onkruid kun je er met een drietand uittrekken. Daarnaast kun je de boterbloemen gewoon met de hand verwijderen.
Boterbloemen wijzen op zure grond en dus ook op een kalktekort. Als er veel boterbloemen in uw weide staan, kan u best een bodemonderzoek laten uitvoeren en in functie van dat advies aangepast bemesten en kalken. Afhankelijk van de zuurheid van de grond, kan je kalken in het voor- en najaar of enkel in het najaar.
Boterbloemen worden in de ordentelijke tuin als onkruid beschouwd.
Vermeerdering vindt plaats door zaad, en vooral door uitlopers die een eindje verderop weer wortel schieten. Als eerste zal voorkomen moeten worden, vooral in gazons, dat de kruipende boterbloem (Ranunculus repens) gaan bloeien en zaad gaan vormen. Gazons regelmatig maaien dus.
Boterbloemen wijzen op zure grond en op een kalktekort.
Boterbloemen komen veel voor in paardenweiden. Ze zijn mild giftig maar paarden grazen er omheen omdat ze onaangenaam smaken. Wanneer de bloempjes gedroogd worden, verdwijnen de giftige stoffen bijna volledig. Daarom is hooi dat gedroogde boterbloemen bevat wel veilig.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
De nederlandse naam is Boterbloem, familie van de Ranunculaceae. De bloemkleur is lichtgeel en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn grijsgroen en ongeveer 15 cm.
Voor het verwijderen van het straatgras heeft u een aantal opties. U kunt allereerst handmatig aan de polletjes trekken. Deze komen, zoals gezegd, in periode van droogte eenvoudig los. Daarnaast kunt u met een verticuteerhark het polletje verwijderen door plaatselijk het gazon dubbel te verticuteren.
Boterbloemen (Ranunculus-soorten, zoals plantkundigen zeggen) zijn inderdaad giftig. De stof die hiervoor verantwoordelijk is, heet protoanemonine, een afgeleide van een andere stof die ranunculine heet (let op de naam). Bij dieren die ervan eten (runderen, schapen, varkens, honden...)
Ze breidt zich namelijk uit door bebladerde uitlopers die wortelen op knopen waar de bladeren ontstaan. Deze soort maakt niet zo heel veel zaad maar ze maakt heel veel uitlopers, tot 25 stuks. Zo kan ze in één enkel groeiseizoen een kolonie vormen van meer dan 3 m².
De soort is vaak aanwezig in graslanden, maar ook langs bospaden, en in milieus met sterk wisselende waterstanden en tijdelijke overstromingen. Kruipende boterbloem is ook talrijk aanwezig in verstoorde gebieden, zoals ruigten, bermen, oevers van poelen en vijvers, braakland, bouwland en tuinen.
Het is belangrijk om onkruid direct te verwijderen om te voorkomen dat het zich snel uitbreidt. Verwijder het onkruid altijd in zijn geheel, dus ook de wortel! Doe dit met de hand of een onkruidsteker. Of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel tegen onkruid in het gazon.
Blijft de ereprijs terugkomen of staat de hele tuin al vol met dit onkruid? Gebruik dan professionele bestrijdingsmiddelen. Voor ereprijs tussen de bestrating kun je het beste Pokon Tegen Onkruid Spray gebruiken. Pokon Tegen Onkruid Concentraat gebruik je op open verhardingen zoals schelpen of grind.
De plant stelt weinig eisen aan de bodem en ze is derhalve zeer algemeen. Het areaal of verspreidingsgebied van de Kruipende boterbloem is Europa, Noord-Azië en Noord-Amerika. Op vochtige bodems is de soort zeer algemeen en Schaminée, J. et al.
Die mooie kleur van een boterbloem bleek meer dan een kwestie van pigment in de bloemblaadjes die het geel in het zonlicht terugkaatsen en de rest van het licht doorlaten. 'Je kunt zien dat het bloemetje een supergladde bovenlaag heeft – de epidermis', zegt Van der Kooi. 'Dat is de plek waar vooral het pigment zit.
Habitat: Scherpe boterbloem is een plant van vochtige, matig tot zeer voedselrijke graslanden. In weiland profiteert ze van het feit dat de meeste grazers haar mijden. Ook in gemaaide graslanden, vooral wegbermen, is het vaak een aspectbepalende plant.
Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum)
Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Dood onkruid met kokend water.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
De meeste boterbloemen zijn giftig. Dieren weten dit en eten daarom om de planten heen. Dit is een reden dat boterbloemen soms extra opvallen in een weiland! Wanneer je boterbloemen laat drogen, verdwijnen de meeste giftige stoffen uit de plant en is deze wel eetbaar.
De Scherpe boterbloem, Ranunculus acris L., is een meerjarige plantensoort uit de Ranonkelfamilie of Ranunculaceae en komt in België en Nederland zeer algemeen voor in graslanden, hooilanden en langs de weg in bermen. De plant is dofgroen van kleur en behaard en ze kan tot maximaal 1 m hoog worden.
Een plantensoort die in alle opzichten forser is dan de andere soorten uit het geslacht Boterbloem is de Grote boterbloem, Ranunculus lingua. De grote planten kunnen tot ruim een meter hoog worden. Ook de bloemen met goudgele kroonbladen zijn groter dan de gemiddelde boterbloem.