De nieuwe aflevering van het NPO-programma laat zien dat opschuimmelk bijna 4 procent vet en ruim 3,5 procent eiwit bevat. Soms wordt er ook suiker toegevoegd aan deze melk. Dit zorgt voor een zoetere smaak, maar dit heeft volgens het programma geen invloed op de kwaliteit van het schuim.
Het voornaamste verschil is de suiker die aan de opschuimmelk wordt toegevoegd. Verder zit het verschil hem in de prijs: voor een pak verse volle melk betaalt u ongeveer 95 eurocent en de gemiddelde prijs van een pak opschuimmelk is 1,75 euro. De voordeligste keuze is dus de gewone volle melk.
Als het lepeltje op de koffie blijft liggen, is de schuim eigenlijk te dik. De beste melk voor cappuccino is volle melk. Doordat de smaak van volle melk veel beter is dan van magere melk bij het opschuimen. Coolblue zegt dat lang houdbare melk beter is voor een voller melkschuim (niet lekkerder).
Sojamelk heeft het hoogste gehalte aan eiwitten en schuimt het best. Het bevat ook meer vet dan andere melksoorten, dus gegarandeerd een romige smaak.
Gebruik dezelfde verhoudingen als een cappuccino, maar pas de volgorde van bereiding aan: giet langzaam de espresso op de warme melk en melkschuim en creëer zo mooie laagjes. Voeg aan een espresso een eetlepel melkschuim toe. Zo maak je het lekkerste melkschuim. Zet je pak Latte opschuimmelk in de koelkast.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Als je een melkopschuimer gaat aanschaffen, is het verstandig om erop te letten dat deze een antikleeflaag heeft. Deze laag voorkomt dat de melk uiteindelijk gaat aankoeken in je melkopschuimer. Je kunt het zien als een anti aanbaklaag in je koekenpan.
'Door de zuurtegraad van de koffie, het verschil in temperatuur en het kloppen van de melk, kan de melk gaan stremmen omdat plantaardige melk daar niet tegen bestand is. Het is daarom lastig voor barista's om plantaardige melk te gebruiken. De barista-variant is dus speciaal ontwikkeld om te gebruiken met koffie.
Barista's gebruiken over het algemeen gepasteuriseerde volle melk. Wanneer de melk ongeveer 3,5 gram vet en eiwitten bevat, is de melk geschikt voor koffie. Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat.
Milde, zachte soja voor klassieke koffie van vrijwel elke boon, melange of manier van branden. Schuim het op, koel het, schenk het. Geniet er gewoon van!
Welke melk is gezonder, houdbare melk of verse melk? Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen houdbare en verse melk. Melk bevat eiwitten, vitamines en mineralen. Het verschil in voedingsstoffen tussen houdbare melk en verse melk is bij de verhitting maar heel klein.
Volle, koude melk
Het maakt niet uit welke melk je gebruikt voor het opschuimen, maar volle melk geeft het mooiste resultaat en de beste smaak. Ook is volle melk het meest geschikt voor latte art (figuurtjes in de cappuccino). Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C.
Rauwe melk: Verser kan niet!
Toch is rauwe melk een fantastische keuze voor melkschuim omdat het niet behandeld is en een vetgehalte tot wel 5 procent heeft. Maar het probleem is dat de melk niet alleen alle goede stoffen bevat, het kan ook ziektekiemen en vuil hebben.
Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt.
De nieuwe aflevering van het NPO-programma laat zien dat opschuimmelk bijna 4 procent vet en ruim 3,5 procent eiwit bevat. Soms wordt er ook suiker toegevoegd aan deze melk. Dit zorgt voor een zoetere smaak, maar dit heeft volgens het programma geen invloed op de kwaliteit van het schuim.
Sojamelk bevat veel eiwitten en vitaminen. Vanwege een hoog gehalte aan eiwitten schuimt sojamelk heel goed. Sojamelk bevat meer vet dan andere soorten plantaardige melk en zorgt voor een zoete en romige smaak. Sojamelk is dus geschikt voor een goede, lekkere en gezonde cappuccino.
Als je regelmatig cappuccino's drinkt, krijg je dus relatief veel vet binnen - of in ieder geval meer vet dan je binnen zou krijgen als je een zwarte koffie zou drinken. Gemiddeld genomen bevat een kopje cappuccino 6.3 gram vet. Dit is maar liefst 10 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Alleen met volle melk krijg je het juiste smaak en mondgevoel. Halfvolle en magere melk missen simpelweg de juiste bestanddelen. Altijd beginnen met koude melk en de luchtbelletjes met de stoompijp zo klein mogelijk maken, zodat er microschuim ontstaat, voor een mooi homogeen schuim.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Gebruik langhoudbare volle melk
Het resultaat: schuim dat snel uit elkaar valt. Dit voorkom je door langhoudbare volle melk te gebruiken. In langhoudbare melk zitten meer gedenatureerde eiwitten, die bij hogere temperaturen (+70 graden Celsius) makkelijker bindingen leggen en stabiel schuim maken.
Havermelk is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezond. Vaak wordt havermelk verrijkt met B-vitamines, zoals riboflavine (B2) en vitamine B12. Verder zit in haver beta-glucanen, een stofje dat gunstig is voor het cholesterolgehalte in het bloed.
Door het opschuimen wordt volume gegeven aan de melk. Het zijn de eiwitten in melk die voor dit volume zorgen. Het vet in de melk zorgt ervoor dat melk en schuim homogeniseren.
Zoals de naam het al zegt : je gebruikt het om (warme) melk op te schuimen en dus het perfecte melklaagje op je cappuccino te verkrijgen. Maar je kunt er meer mee doen: een milkshake, lichte saus of schuimige soep behoren tot de mogelijkheden. Let wel op met te grote of harde stukken. Het is geen mixer !