Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen.
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur.
INFO: Je kan stellen dat het alle twee gezond is maar koken met een snelkookpan is en blijft de gezondste manier van koken. Door de korte kooktijd gaan er minder vitaminen verloren.
Natuurlijk kun je vlees bevroren in de slowcooker doen. De vraag is of dat wenselijk is. De slowcooker wordt aangezet op high of low en probeert op temperatuur te komen. Leg je er iets in wat bevroren is dan raakt de slowcooker een beetje van slag.
Het opwarmen van restjes in een slowcooker wordt niet aanbevolen. Opwarmen doe je snel en veilig op een fornuis, in een stoomoven of in een magnetron. HERINNERING: Bij opwarmen moet de kerntemperatuur van het product binnen 1 uur hoger zijn dan 60°C.
Vleessoorten met een lange gaartijd zoals runderlappen, lamsbout, spareribs of een hele kip komen heerlijk mals uit de slowcooker. Kwetsbare ingrediënten met korte gaartijd zoals witvis, pasta of bladgroenten zoals spinazie kun je beter niet slowcooken of pas vlak voor het eind toevoegen en kort meegaren.
Een Crock-Pot kan je voor veel soorten gerechten gebruiken, maar is het meest geschikt voor sudderen, stoven en koken. Maak er dus bijvoorbeeld heerlijk suddervlees mee, een fijne stoofpot of een intense soep. Waar je wel op moet letten is dat je recept is aangepast op het gebruik van de pan.
De best geteste slowcooker van 2022 is de Crock Pot CR605! Dit is uit de ultieme slowcooker test gebleken van 2022. De Crock Pot CR605 is een grote slowcooker die geschikt is voor meer dan 6 personen. Het is dus gemakkelijk een familieproduct.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je een slowcooker maximaal voor 2/3 van de capaciteit vult, dus een 3 liter slowcooker vul je maximaal met 2 liter ingrediënten. Hieronder maten zoals die gemiddeld worden aangehouden: Klein – (1-2 personen): 1,5-3 liter inhoud. Gemiddeld – (3-4 personen): 3 – 5 liter inhoud.
Voordelen van koken in een slowcooker
Producten behouden beter hun smaak. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees.
Tip 1: gebruik de juiste hoeveelheid vocht
Zorg er dus altijd voor dat je de juiste hoeveelheid water aan het gerecht toevoegt, of juist mindert. Goed om te weten: een slowcooker moet altijd minimaal voor driekwart gevuld zijn met inhoud.
De temperatuur van een slowcooker is zo'n 80 ºC op stand low en 90 ºC op high. Op zulke lage temperaturen zal een oven een stuk minder goed functioneren. Gebruik je de oven als alternatieve slowcooker, dan zul je voor veel slowcooker recepten de bereiding dus wel een beetje moeten aanpassen.
2. Beste slowcooker met timer - Crock-Pot Slowcooker CR026X 4,7 L. Door voor de Crock-Pot Slowcooker CR026X 4,7 L te kiezen, haal je de beste slowcooker met timer van dit moment in huis. Dit model slowcooker is zeer geschikt voor gezinnen van maximaal vier personen.
Voorverwarmen. Is niet nodig! Je kunt gelijk de ingrediënten in de slowcooker stoppen voordat je hem aanzet.
Slowcookers komen in verschillende maten voor en variëren van 1,5 tot 10 liter. De meeste slowcookers zijn tussen de 3,5 en 6 liter. Een slowcooker van 3,5 liter is over het algemeen genoeg voor 4 personen. Toch raad ik in zo'n geval een slowcooker van minimaal 4,5 liter aan en het liefst meer!
Op de lage (low) stand kun je slowcooker voor langere tijd aanzetten. Bijvoorbeeld de hele dag of de hele nacht. Op de lage stand duurt het langer voordat de slowcooker op temperatuur is gekomen, dan op de hoge stand. Op de hoge stand (high) gaat het op temperatuur komen een stuk sneller.
Een slowcooker heeft maar één functie en dat is het langzaam bereiden van een gerecht. Een multicooker daarentegen heeft meestal ook een slowcookfunctie, maar ook vele andere functies. Een slowcooker is vaak groter dan een multicooker en is daarom geschikter voor grotere huishoudens.
Een snelkookpan is dan een uitstekende oplossing. Deze hogedrukpan bespaart je een hoop tijd en alle vitaminen blijven met een snelkookpan behouden. Zeker als je de beschikking hebt over de beste snelkookpan van 2022 wordt het bereiden van gezond eten een makkie voor je.
Voordelen van een multicooker
Je kan in een zéér korte tijd heerlijke gerechten onder hoge druk maken (zoals in de ouderwetse snelkookpan) maar ook zonder omkijken 's ochtends een slowcook-gerecht aanzetten zodat na een werkdag je direct aan tafel kan.