De slechtvalk is het snelste dier ter wereld en komt gewoon in Nederland voor. In een duikvlucht kan de vogel wel 350 kilometer per uur halen.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen.
Vergeet het jachtluipaard of de slechtvalk, het dier dat het snelst kan bewegen is amper een vingerkootje groot: de vampiermier. Het agressieve insect kan zijn kaken dichtslaan aan een snelheid van 320 kilometer per uur. Wetenschappers konden die bijzondere beweging met hogesnelheidscamera's in beeld brengen.
De jachtluipaard of de cheeta is het snelste dier op het land. In een sprint kan hij een snelheid tot ongeveer 110 km per uur halen. Met zijn slanke, gespierde lichaam met lange poten heeft daarvoor het perfecte lichaam.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Sneeuwluipaarden met gemak 15 meter ver kunnen springen. Dat zijn wel 4 auto's achter elkaar!
Cheeta's zijn de snelste zoogdieren. In een korte sprint kunnen ze topsnelheden tot 115 kilometer per uur bereiken.
Daarnaast jagen ze ook op hazen en vogels. Vijanden Jachtluipaarden zijn roofdieren, maar moeten zelf soms ook oppassen. Leeuwen en hyena's willen nog wel eens een cheeta wegjagen om zijn prooi af te pakken om op te eten. Daarom proberen ze zo snel mogelijk hun prooi op te eten.
Ook kunnen struisvogels heel hard rennen. Ze zijn het snelste landdier op twee poten en kunnen snelheden tot wel 75 km per uur behalen! Deze hoge snelheid houden ze maar een korte afstand vol. Met een snelheid van 45 km per uur kunnen ze lange afstanden rennen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
Het sloomste dier ter wereld: de luiaard.
De zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen. Vaak jaagt hij in groepen en gebruikt hij zijn snelheid en indrukwekkende rugvinnen om scholen met sardienen of ansjovis samen te drijven.
Het gaat om een buiskwal. De kwal ziet eruit als een soort lange sliert. Wetenschappers denken dat de kwal minstens 45 meter is. Daarmee is de kwal het langste dier op aarde.
Deense wetenschappers verzamelden verschillende, dood aangespoelde, Groenlandse haaien. Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier.
De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Het was al langer bekend dat deze kevers erg klein zijn, maar dit is de eerste keer dat de diertjes zijn gemeten in de natuur.
Wereldwijd komen er nog maar zo'n 6.500 cheeta's in het wild voor. Het dier staat geclassificeerd als "kwetsbaar" op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN, de Internationale Unie voor Natuurbehoud. Namibië, in het zuiden van Afrika, heeft de grootste populatie van in het wild levende cheeta's.
Hoe oud wordt een cheeta? Cheetas worden in de natuur tussen de zes en acht jaar oud.In dierentuinen worden de dieren gemiddeld tussen de tien en zestien jaar oud.
Weetje: Olifanten kunnen tot 50 kilometer per uur rennen.
Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld. Horizontaal vliegen ze met een snelheid van wel 150 km/u en in duikvlucht schakelen ze nog ettelijke versnellingen hoger. Het record staat op niet minder dan 389 km/u, nét 20 km/h sneller dan de hoogste snelheid die ooit in een Formule 1-bolide gehaald werd.
Bekend om het snelste landdier te zijn, kan het 110 km / u bereiken in tegenstelling tot de luipaard, 60 km / u en de jaguar, 50 km / u. Zijn goudkleurige vacht is geheel gekleurd met zwarte stippen. De schreeuw van een cheetah is een miauw als een kat, zo gemakkelijk herkenbaar. Wist je dat ?
Het enige dier dat niet kan springen is de olifant, maar die kan weer water ruiken op vijf kilometer afstand.
Iets wat een olifant beslist niet kan is springen. Olifanten hebben een bijzonder kiezensysteem omdat ze zoveel eten.
De geluiden kunnen zelfs 800 kilometer verder nog worden waargenomen. De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB.