Water dat gebruikt wordt voor drinkwater kan allerlei soorten ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, protozoë parasieten) bij zich dragen. Deze moeten verwijderd worden, alvorens mensen het water gebruiken, omdat ze anders ziek kunnen worden. Het water kan besmet zijn middels de ontlasting van mensen of dieren.
Gewoon kraanwater bevat een enorme hoeveelheid stoffen en organismen, zoals bacteriën. Hoewel veel bacteriën in kraanwater onschadelijk zijn voor gezonde mensen, kan kraanwater besmet zijn met bacteriën die gezondheidsrisico's inhouden. Het inslikken van die bacteriën kan leiden tot levensbedreigende situaties.
Via de slijmvliezen of kleine huidwondjes kan de bacterie uit het water in het lichaam terechtkomen. Ook botulisme kan in het water voorkomen. Besmetting van mensen is zeer zeldzaam. Als u in aanraking komt met blauwalg kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid.
Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar fris is het ook niet. Voor stilstaand water boven de 25 graden zijn er extra risico's. Dan gaan bacteriën groeien. Spoel daarom uw kranen door als het langer dan een week stil heeft gestaan.
In het kort
De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie. Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na de besmetting met koorts, hoest en spierpijn. Behandeling is met antibiotica.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
Zwemmen in de natuur
En zwemmen is gezond. Maar niet al het natuurwater in Nederland is geschikt om in te zwemmen. In en bij het water kan het gevaarlijk zijn door glas, rommel of verraderlijke stromingen. Daarnaast kun je gezondheidsklachten krijgen na een zwempartij.
Hoe herken je legionella? De ziekte begint met snel opkomende koorts, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven de 39 °C.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Ja, dat kan. Dit heeft watervergiftiging als gevolg en kan zelfs voor acuut overlijden zorgen. De nieren kunnen per dag zo'n 8 tot 10 liter water verwerken. Als iemand veel meer drinkt, of bijvoorbeeld heel veel water in een kort tijdsbestek drinkt, kan het lichaam dat niet meer aan.
colibacterie in het drinkwater is terechtgekomen. Die wordt ook wel poepbacterie genoemd, omdat hij daar veel in voorkomt. Als je de bacterie binnenkrijgt, kun je onder meer diarree krijgen.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met Salmonella en de eerste klachten is meestal 6 tot 72 uur. Niet iedereen die besmet is met salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Wanneer dit water besmet is (bijv. met de darmbacterie E. Coli), kunnen meerdere mensen hier behoorlijk ziek van worden (epidemie). Dit gebeurt meestal door een gebrekkige of afwezige waterzuivering, of door een besmetting van het drinkwater door darmbacteriën van mensen en/of dieren.
Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Om het te ontdoen van virussen en bacteriën wordt chloor toegevoegd. De chloorgeur van leidingwater kan wel storend zijn, maar het is niet schadelijk en het vervliegt snel.
Botulisme is met name gevaarlijk voor vissen en watervogels. Het is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen.
Een deel van de legionella infecties wordt alleen aangetoond met behulp van serologie middels een titerstijging in twee sera afgenomen in de acute fase van de infectie (serum1) en afgenomen 6 - 8 weken na het eerste serum (serum 2). PCR: Bepaling: Legionella specifiek DNA (PCR)
Wanneer water in een leiding warmer wordt dan 25 graden kunnen bacteriën gaan groeien. Vooral tussen de 25 en de 45 graden doen legionellabacteriën het goed. Vanaf 55 graden gaan de bacteriën weer dood.
De legionellabacterie vermenigvuldigt zich enkel in water met een temperatuur tussen de 25 graden en 55 graden. Gebruik het koude en warme water minimaal wekelijks. Als u langer dan een week weg bent geweest, ververs dan het water door het direct na terugkeer even goed door te spoelen.
Het eenmalig inademen van chloor kan aanleiding geven tot irritatie van de bovenste luchtwegen met tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest. Als u de plaats van het ongeval onmiddellijk verlaat, zullen over het algemeen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
Van 'droge verdrinking' is sprake wanneer je kind bij het zwemmen water binnenkrijgt waarvan hij eerst geen last lijkt te hebben, maar waarvan hij 24 uur later toch nog kan stikken.
Niet zwemmen met diarree
Vrijwel altijd was er dan sprake van onvoldoende chloordesinfectie of een defect in de zwemwaterbehandelingsinstallatie. Norovirus wordt in principe geïnactiveerd door het chloor in zwembaden.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
Maar het kan ook ernstiger uitpakken. Bijvoorbeeld als er salmonella in het water komt. Veel vogels dragen de salmonellabacterie bij zich.
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet. Je kunt het, ook na de datum op de fles, gewoon drinken.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.