Een kruisroede is één van roeden in een venster waarbij het venster door de roeden in vier of meer vakken wordt verdeeld. De kruisroeden werden vooral toegepast in de tijd dat de glazen ruiten nog niet zo groot gefabriceerd konden worden.
Kruisroedentape is een dubbelzijdig klevende tape van fijncellig PE met een direct hechtende lijmlaag. Kruisroedentape is ontwikkeld voor het monteren van kruisroeden op glas, die naderhand afgekit worden.
Een vakverdeling in raam, deur of schuifpui kunnen we aanbrengen met zogenaamde wienersprossen. Dit zijn de afstandshouders tussen het isolatieglas zodat het lijkt alsof er allemaal kleine ruitjes in het kozijn zitten. Maar eigenlijk is het één ruit want de vakverdeling wordt tussen de glasplaten geplaatst.
Plakroedes. Een plakroede is een kruisroede die los op uw bestaande ramen geplaatst kan worden. Hierdoor zijn plakroedes makkelijk aan te brengen, ook voor minder ervaren klussers. Het resultaat ziet er klassiek en decoratief uit, maar het is makkelijk betaalbaar.
Wiener Sprossen, ook wel aan elkaar geschreven als wienersprossen, is isolerend dubbel glas, waarbij in de ruimte tussen de twee glasbladen, ook wel spouw genoemd, metalen afstandhouders zijn aangebracht, met aan de buiten- en binnenzijde houten of kunststof roeden/glaslatten.
Een kruisvenster of kruiskozijn is een kozijn dat door een natuurstenen of houten middenstijl en een tussendorpel (kalf) in vieren is gedeeld. De twee onderste ramen van oudere kruiskozijnen zijn veelal draaibaar en voorzien van één of twee luiken.
Roeden zijn latjes die het raamoppervlak verdelen in kleine ramen. Dit is prachtig bij openslaande deuren. Vroeger was het bijna niet mogelijk om grote glazen ramen in kozijnen te plaatsen. Daarom werd het raam in kleinere ramen verdeeld.
roedeverdeling. Ook: roede-indeling. Een roedeverdeling bij een venster zorgt ervoor dat de verschillende ruiten of ruitjes binnen één kozijn op hun plaats worden gehouden met behulp van latten of roeden.
Omdat triple glas een extra glasplaat en spouw bevat, is het dikker en extra zwaar. De dikte van triple glas varieert van 28 millimeter tot 40 millimeter breed. HR+++ glas is per vierkante meter ongeveer 10 kilogram zwaarder dan normaal dubbelglas.
' krijgen we vaak. Triple glas is in verschillende diktes leverbaar, vanaf een glasdikte van 24 mm. Én loopt door tot wel 40 mm.
HR+++ glas (U-waarde ± 0.9)
HR+++ glas wordt ook wel triple glas of driedubbelglas enoemd. HR glas bestaat niet uit twee, maar uit drie glasbladen en dus twee spouwen. De twee buitenste ruiten zijn aan de binnenzijde voorzien van de verbeterde HR coating en de spouwen zijn gevuld met edelgas.
Welke dikte glasband is het meest geschikt? De aanbevolen kitvoeg (aanbevolen door glasproducenten) is 24 kubieke mm, daarmee zorg je voor de beste ventilatie rondom je glas. Met een celband van 9 x 4 mm krijg je doorgaans de beste ventilatie van het glas.
Glasblokjes zijn nodig om ervoor te zorgen dat je ruit niet direct op het kozijn geplaatst wordt maar dat er een ruimte vrij blijft tussen het glas en het kozijn. Hierdoor kan het kozijn ventileren en kan vocht weglopen.
De glasband wordt aangebracht aan de binnenkant van het kozijn of in de deursponning. Op deze wijze worden vervolgens brandwerende ramen en branddeuren afgedicht.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Wat het beste dubbelglas is kan per huishouden verschillen. Aan te raden is om voor minimaal HR++ te kiezen, dit is een uitstekende glassoort en niet voor niets erg geliefd en populair. Wanneer je zoveel mogelijk wilt besparen op energiekosten, dan is HR+++ de beste glassoort.
Samenvatting verschil tussen ruit en raam
Een ruit is een glasvak tussen een kozijn. Dit kan niet open en dicht. Een raam is een bewegend deel tussen een kozijn. Deze kan wel open en dicht.
Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
Het stolpraam is vergelijkbaar met openslaande deuren, maar dan uitgevoerd als raam. De twee ramen slaan daarbij in elkaar dankzij de toepassing van een stolpnaald. Het grote voordeel van een stolpraam is dat er bij het openen van beide ramen één grote opening ontstaat.
Plaatsen van glas is helemaal niet zo spannend, als je eenmaal een aantal basisprincipes in de gaten houdt. Natuurlijk is het allerbelangrijkste principe dat als u het niet vertrouwd het glas zelf te zetten, u altijd de vakman in moet huren! Beter wat meer betaald, dan een flinke bloeding.
Opdek glaslatten worden gebruikt ter bevestiging van glas, voornamelijk als je dubbel glas wil plaatsen in plaats van enkel glas. Omdat er bij enkelglas een andere sponning nodig is dan bij dubbel glas, wordt met een opdeklat de sponning opgevuld, zodat het dubbelglas alsnog in het kozijn past.
Besparing door dubbel glas
Je huis isoleren met dubbel glas bespaart veel op je energierekening. Vooral met HR++ en HR+++ kan de besparing hoog oplopen. De besparing HR++ glas is per m2 glas zo'n 24 m3 gas op je stookkosten. Dat komt neer op € 12 per m2 glas ten opzichte van enkel glas.
PVC en aluminium ramen bieden u optimale thermische prestaties dankzij de juiste combinatie van beglazing en materiaal. Kan je niet beslissen tussen PVC en aluminium ramen, weet dan dat PVC het best isoleert, lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is.