De kunstbunker in de duinen bij Castricum was tijdens de Tweede Wereldoorlog de bewaarplek van het schilderij de Nachtwacht.
Als in mei 1940 de oorlog uitbreekt, zijn de rijks-kunstbunkers nog niet klaar. De collecties waren gelukkig wel op tijd in veiligheid gebracht. Zo belandde de Nachtwacht in de ridderzaal van het Kasteel Radboud in Medemblik. Medemblik was militair geen doel en het werk werd hier veiliger geacht dan in Amsterdam.
Baanbrekend schilderij
De plek waar nu het Doelen Hotel in Amsterdam staat, daar stond tot 1882 nog de Kloveniersdoelen. Het clubhuis van de doelheren en dé plek waar De Nachtwacht ooit heeft gehangen. Het doek heeft daar van 1642 tot circa 1715 gehangen.
Kijk mee naar de geschiedenis van de Nachtwacht. 'De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren', zoals het schilderij in de eerste instantie is genoemd, hangt van 1642 tot 1715 in de feestzaal van de Kloveniersdoelen te Amsterdam.
"Ik heb geen mens aangevallen, alleen maar een schilderij. Ik kon niet anders!" riep een verwarde man nadat hij in 1975 met een gekarteld mes uithaalde naar de Nachtwacht.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
1639 Rembrandt krijgt de opdracht voor De Nachtwacht. Hij koopt voor 13.000 gulden een huis aan de Amsterdamse Sint Anthoniesbreestraat (nu Museum Het Rembrandthuis). Hij mag het bedrag in delen afbetalen. 1640 Een tweede dochter, ook Cornelia genoemd, blijft maar een paar weken in leven.
Op 13 januari 1911 stak een werkloze scheepskok, genaamd Roelof Antoon Sigrist met een schoenmakersmes in op het schildersdoek. En op 14 september 1975 bracht een psychisch gestoorde man met een tafelmes twaalf steken aan het doek toe, waarbij hij door het doek heen stak…
Het is niet te koop of ooit te koop geweest. De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte, was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum.
In 1911 hakt een werkloze scheepskok met een schoenmakersmes op het doek in. Gelukkig beschadigt hij enkel de vernislaag. Veel erger is de aanval van een psychisch gestoorde man op 14 september 1975. Hij gaat "De nachtwacht" met een gekarteld mes te lijf en maakt liefst 12 steken.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
In de Nachtwacht geeft Rembrandt een geheel eigen draai aan het genre. Rembrandt creëert juist veel diepte door de schutters voor, achter en naast elkaar af te beelden, midden in de actie bovendien. Het hoge contrast zorgt voor nog meer beweging, waardoor het doek een momentopname uit een levendige scène lijkt.
Het schilderij werd in 1715 kleiner gemaakt, toen het werd verplaatst naar de Kleine Krijgsraadkamer van het toenmalige stadhuis, het huidige Paleis op de Dam. Het was te groot voor zijn nieuwe plek tussen twee deuren. Daarom werd aan alle kanten een stuk van het doek afgesneden, het grootste deel aan de linkerzijde.
De Nachtwacht is een portret van een groep schutters uit de 17e eeuw. In die tijd waren de schutters een groep mannen die vrijwillig hielpen om Amsterdam veilig te houden. Wanneer er onrust was in de stad, werden zij opgeroepen om de orde te handhaven. Een soort van vrijwillige politie dus.
De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.
Beleef de Nachtwacht
Rembrandt schildert in zijn leven maar een stilleven, maar niet zomaar eentje. Bij een stilleven is het belangrijk dat de objecten er levensecht uitzien en daar waren Rembrandt en zijn tijdgenoten erg goed in.
De kopie is nu verdwenen uit het museum. Het enorme doek – vier bij vijf meter – is opgerold en ligt op een geheime locatie tot eind januari, wanneer het programma op de buis komt. Waar het werk dan komt te hangen, wil producent Marc Pos nog niet kwijt.
Zie daarvoor bijvoorbeeld De magere compagnie van Frans Hals en Pieter Codde uit 1633-1637, dat net als De Nachtwacht te zien is in het Rijksmuseum in Amsterdam.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
Willem de Kooning - Interchange (1955) - € 270 miljoen
Het is niet alleen het duurste Nederlandse schilderij ooit, maar ook het op één na duurste van alle schilderijen ooit, met alleen Salvator Mundi van Da Vinci voor zich, dat voor € 390 miljoen van eigenaar wisselde in 2017.
Twee schilderijen van Rembrandt zijn aan het Rijksmuseum verkocht voor in totaal 160 miljoen euro. Een astronomisch bedrag, maar niet uitzonderlijk. Dit zijn de vijf duurste Nederlandse schilderwerken die ooit zijn verkocht. Woman III is het duurste Nederlandse schilderij ooit verkocht.
De daadwerkelijke dader was de Italiaan Vincenzo Peruggia. In een houten koffer onder zijn bed in een kamer in Parijs werd de Mona Lisa bewaard om hem pas na twee jaar te koop aan te bieden aan een antiquair uit Firenze, Italië. Het doek werd herkend en Peruggia gearresteerd.