Vertrouwen is het hebben van een vaste overtuiging dat een gewenste omstandigheid, waarvan de beheersing buiten de eigen macht ligt, zich voor zal doen. Op vertrouwen moet een beroep worden gedaan als over de omstandigheid geen zekerheid gekregen kan worden. Als zekerheid bestaat is vertrouwen immers overbodig.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
In relaties
Vertrouwen geven betekent: ervan overtuigd zijn dat de ander in staat is om de juiste keuzes te maken (ook al zijn ze anders dan ik zou willen) ervan overtuigd zijn dat de ander jou op de juiste momenten informeert. ervan overtuigd zijn dat de ander in zijn eigen behoeften kan voorzien.
Een typisch voorbeeld van vertrouwensproblemen is het helemaal niet aangaan van een verbintenis. Ook wel bindingsangst genoemd. Dit ontstaat vaak omdat er veel moeite is met open en kwetsbaar opstellen, omdat het gevoel van vertrouwen en een echt liefdevolle relatie onmogelijk lijkt.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
I het wantrouwen zelfst. naamw. Uitspraak: ['wɑntrɑuwə(n)] gevoel dat je iets of iemand niet vertrouwt Voorbeeld: `een groot wantrouwen tegen de politiek`Antoniem: vertrouwen Synoniemen: achterdocht, argwaan II wantrouwen werkw.
wantrouwen (ww) : argwaan koesteren, niet vertrouwen, verdenken. wantrouwen (zn) : achterdocht, argwaan, mistrouwen, verdenking.
Betrouwbaar (precies, reproduceerbaar) zijn waarnemingen, die onder dezelfde omstandigheden herhaald, dezelfde uitkomst geven. Betrouwbare waarnemingen hebben geringe toevallige fouten.
Eerlijkheid is persoonlijke integriteit of het ontbreken van bedrog, leugens of verdoezeling van feiten. Oneerlijkheid is daar het tegengestelde van. Hoewel eerlijkheid veelal positief wordt gewaardeerd, kan een overmaat aan eerlijkheid negatief worden opgevat.
Zelfvertrouwen begint bij zelfkennis, weten wat je in huis hebt en wat juist minder in je pakket zit. Het is weten wat je aan je zelf hebt in moeilijke situaties, situaties waarin druk op jou staat. Weten in welke situaties je tot je recht komt welke situaties je wellicht kwetsbaar bent en hulp nodig hebt.
Als je iemands vertrouwen wilt herwinnen, dan zal je een serieus gesprek met die persoon moeten hebben. Als je iemand hebt benadeeld, dan is het passend om je te verontschuldigen. Beginnen door te zeggen hoe je je voelt. Als je probeert om een vriendschap opnieuw op te bouwen, vertel je vriend(in) dan wat je voelt.
Kom afspraken na: vermijd geen verantwoordelijkheid en draai er niet voor weg. Maak anderen geen verwijten en ga niet wijzen als dingen niet goed gaan. Geef vertrouwen: schenk andere mensen vertrouwen, geef ze kansen om te tonen dat ze het vertrouwen waard zijn. Toon respect: geef oprecht om anderen.
Een ander probleem waardoor je wantrouwend bent kan zelfvertrouwen zijn. Laag zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je niet begrijpt waarom je zo'n geweldige partner hebt gevonden als die je nu hebt. Hierdoor kan je bang zijn dat hij/zij dit op gegeven moment gaat inzien en dat hij/zij je dan gaat verlaten.
Iets over beide termen dan, en hoe ze verschillen en aan elkaar relateren. Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Je kan iets wel of niet. En de mate waarin je zelfvertrouwen hebt, is de mate waarin je vertrouwt op jezelf dat je het kunt.
Voor velen is vertrouwen een onderbuikgevoel. Een emotie die we voelen bij mensen die we tegenkomen. En net zoals bij alle andere emoties, wordt het gevoel van vertrouwen bepaald door hormonen.
Betrouwbaarheid: je bent te vertrouwen en dat weet je omgeving ook. Afspraken nakomen: als je zegt dat je iets doet, dan doe je dat ook. Eerlijk zijn: jij vertelt liever de waarheid, ook al is die minder prettig om te vertellen.
Betrouwbaarheid van informatie is de mate waarin erop vertrouwd kan worden dat de informatie feitelijk waar en relevant is. De betrouwbaarheid van media wordt afgemeten aan de betrouwbaarheid van informatie verkregen via die media.
Wat is het verschil tussen validiteit en betrouwbaarheid? Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
Vertrouwen in jezelf maakt je zelfverzekerder. Je weet waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt. Als je zelfvertrouwen hebt, kan je ook beter met tegenvallers omgaan. Positief denken helpt daarbij.
Loslaten van je wantrouwen kan dan ook alleen maar als je leert op je eigen waarnemingen te vertrouwen. Hoe doe je dat? Dat doe je te ten eerste door je vanaf nu altijd te realiseren dat wat je denkt, niet meer dan een aanname, niet meer dan jouw interpretatie en niet meer dan jouw eigen vermoeden is.
Vaak zijn dit negatieve ervaringen uit het verleden. Fysiek en verbaal geweld, misbruik, verwaarlozing, pesten, en andere trauma's kunnen diepe wonden achterlaten. Maar ook iemand verliezen, een scheiding of ontslagen worden kan veel impact hebben.
Vertel je naaste rustig hoe het echt zit. Leid haar aandacht dan van het onderwerp af en stel haar gerust. Lukt dit niet, ga dan niet in discussie om haar te overtuigen van de waarheid. Je kunt beter haar ongerustheid bevestigen en beloven dat je je best zult doen om bijvoorbeeld het verloren object te vinden.
Wantrouwen herken je wanneer je in je dagelijks leven niet vertrouwt op wat andere mensen zeggen. Stel dat je met een collega samenwerkt aan een project en je verdeelt de taken. Ondanks dat je collega tien jaar ervaring heeft check je steeds of ze haar werk wel goed doet. Je vertrouwt het niet.
Oorzaak achterdochtig zijn en mensen wantrouwen
Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van jouw wantrouwen. Vaak zijn dit negatieve ervaringen uit het verleden. Fysiek en verbaal geweld, misbruik, verwaarlozing, pesten, en andere trauma's kunnen diepe wonden achterlaten.