Verloren maandag zou komen van 'Verzworen maandag': de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd. De stad trakteerde op die dag z'n ambtenaren op
Gilden. De meeste plausibele uitleg stemt allicht uit de 18e eeuw, toen de gilden op de eerste maandag na Driekoningen hun nieuwsjaarsfeest hielden en er dus niet gewerkt werd. Een "verloren maandag", zo je wil. Voor wie worstenbroodjes en appelbollen lust, is het hoe dan ook een feestelijke smuldag!
Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans: lundi perdu of lundi parjuré) valt dit jaar op 7 januari. Het is een Vlaamse traditie op de maandag na Driekoningen. Deze dag wordt vooral herdacht in de provincie Antwerpen en in Doornik. Het is traditie om die dag worstenbroden en appelbollen te eten.
Een appelbol is gebak dat in België en Nederland gegeten wordt. De in de oven gebakken lekkernij bestaat uit een met een appelboor van het klokhuis ontdane appel met suiker en kaneel, verpakt in bladerdeeg.
De meeste mensen zijn te porren voor een worstenbroodje met… mosterd! Deze scherpe saus staat op de tweede plaats, met 11%. Daarna volgen curry, mayo en ketchup.
Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken.
Worstenbroodjes opwarmen kan in een koekenpan of oven en met een beetje handigheid zelfs op de BBQ. Zelf eten wij worstenbrood het liefste warm, maar koud kan ook gewoon (behalve de vegetarische variant). Persoonlijk vinden wij ze het lekkerste als ze bevroren zijn geweest.
Rol de bollen uit tot een ronde plak en vorm de worstenbroodjes. Bestrijk de worstenbroodjes met een losgeklopte eidooier en bak ze af in de Airfryer. De baktijd is 15 minuten op 170 graden.
Saucijzenbroodjes zoals deze tegenwoordig bekend zijn, lijken in het begin van de 19e eeuw in Frankrijk te zijn ontstaan. Het is vooral populair in Nederland, Engeland en Australië. In Nederland komt het saucijzenbroodje al voor in kookboeken van 1893.
Het gehakt kan gemaakt zijn van allerlei soorten vlees, varkensvlees, rundvlees, half-om-half, kip of kalfsvlees. Om een glanzend oppervlak te verkrijgen kan het bladerdeeg voor het bakken bestreken worden met losgeklopt ei. Als borrelhapje wordt wel een kleine variant gemaakt.
Verwarm de oven voor naar 180° Celsius, voor een hete lucht of airfryer verwarm je voor naar 160° Celsius. Pak de saucijzenbroodjes losjes in met aluminiumfolie. Leg de saucijzenbroodjes in het midden van de oven. Na ongeveer 15 minuten zijn je saucijzenbroodjes weer heerlijk warm.
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het was in ieder geval in het begin van de twintigste eeuw bekend als lekkernij als de mensen terugkwamen van de kerk met kerstmis.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Wil je worstenbroodjes warm maken of verse croissants weer krokant krijgen? Bak ze dan 3 minuten op 180 graden af. Er is wel een uitzondering. Diepgevroren croissant en chocoladebroodjes moeten volgens de verpakking op 185 graden.
– Verwarm de Airfryer voor op 180 graden. – Haal de Danerol croissants uit het blikje (smeer ze eventueel in met net Nutella) rol ze op zoals aangegeven staat op het blikje. – Leg de croissants in de voorverwarmde Airfryer en bak ze voor 8 minuten op 180 graden.
In tegenstelling tot wat velen denken kunt u pas gekocht worstenbrood het beste in de koelkast leggen om ze hier bewaren. Leg worstenbrood bij voorkeur dus niet in de voorraadkast of kelder. Dit kan het worstenbroodje een stuk taaier maken. De koelkast houdt de broodjes ook koel.
- Maak een dubbele hoeveelheid worstenbroodjes en vries ze in. Bak de broodjes die je invriest maar 20 minuten i.p.v. 25 minuten, laat ze afkoelen en verpak ze goed in een diepvrieszakje in de diepvries zijn ze nog (uiterlijk) 2 maanden houdbaar.
Ja, je kunt worstenbroodjes invriezen, dat is geen enkel probleem. Het is wel belangrijk dat je de worstenbroodjes in een zakje in de vriezer bewaart, tegen het uitdrogen.
Wanneer een oven niet voorhanden is, kan de magnetron ook prima dienen als opwarmer. Houd hierbij voor ieder worstenbroodje 20 seconden opwarmtijd aan. Dus voor één worstenbroodje 20 seconden, voor 2 worstenbroodjes veertig seconden, enzovoorts.
De piro's moeten tijdens het opwarmen regelmatig gekeerd worden. Warm serveren is de boodschap. Alternatief kunnen de piro's ook opgewarmd worden in de oven of de microgolfoven. Geen te hoge temperatuur hanteren is de boodschap.
Worstenbroodjes kun je beter niet in de koelkast bewaren, want ook daar worden ze snel droog. Buiten de koelkast, en dan wel luchtdicht verpakt, kun je de broodjes nog 2 tot 3 dagen bewaren. In de vriezer kun je deze broodjes nog 3 tot 4 maanden bewaren.
Appelbol vanaf € 3,10.
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het was in ieder geval in het begin van de twintigste eeuw bekend als lekkernij als de mensen terugkwamen van de kerk met kerstmis.
Het brood is ongeveer vijftien centimeter lang en is gevuld met een worst van gehakt. In tegenstelling tot het saucijzenbroodje en het Belgische worstenbrood is het Brabants worstenbrood niet van bladerdeeg, maar van zacht witbrooddeeg gemaakt.
Het openscheuren van worstenbroodjes zorgt voor een minder aantrekkelijk en sneller uitdrogend product. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn: De deegstukjes zijn te dun uitgerold. De ovenwerking die ontstaat bij het bakken, creëert te veel druk op het deeg waardoor het scheurt.