Heb je aften, dan is het extra belangrijk om een tandpasta te gebruiken zonder sodiumlaurylsulfaat. Dat middel wordt in de meeste tandpasta's gebruikt om de tandpasta te laten schuimen.
Dit zijn Zendium en Par0dontax. Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
Eet geen hard eten of eten met scherpe randjes, zoals toast. Kauw voorzichtig. Drink geen zure dranken, zoals frisdranken en sinaasappelsap. Raak de aften niet aan met uw tong, vingers of tandenborstel.
Een briljante tip waar wij zelf niet op waren gekomen kwam van de website Oma Weet Raad: 'Duw een plakje (verse) gember tien minuten tegen de aft aan. De pijn verdwijnt vrijwel direct, en de aft dezelfde dag of de dag erna ook.
De meeste aften hebben geen behandeling nodig. Echter, als u ze vaak krijgt of ze zijn zeer pijnlijk, dan kunnen een aantal behandelingen de pijn en de genezingstijd verminderen. Deze zijn: Een spoeling van zoutwater en baking soda.
Natuurlijke remedie: kamillethee en zoutwater
Spoel dan een paar keer per dag met sterke (afgekoelde) kamillethee. Doet dit niet wat je hoopt? Dan kun je ook het spoelen met zoutwater (een theelepel zout in lauw water) proberen. Het zoutwater kan er zelfs voor zorgen dat aften sneller genezen!
Een lage lichamelijke weerstand, virussen en bacteriën, vermoeidheid, stress en allergieën kunnen een rol spelen. Een oppervlakkige beschadiging door op de wang te bijten, een harde broodkorst of te warm eten is soms voldoende.
Vele bacteriën en virussen zijn in verband gebracht met het ontstaan van aften. Harde bewijzen zijn echter nog niet geleverd dat aften een infectieziekte is. Vooralsnog worden aften als niet-besmettelijk beschouwd, tenzij de bekende koortslipvirus de blaasjes en zweertjes hebben veroorzaakt.
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
In het algemeen geldt dat hoe groter het zweertje is, hoe langer de genezing duurt. Gewoonlijk verdwijnt een afte vanzelf binnen twee weken.
Het nare plekje verdwijnt in een paar dagen tot een paar maanden weer, afhankelijk van wat voor soort aft het is. Het meest opmerkelijk van aften is dat ze pijn doen en in het mondslijmvlies zitten.
Aanraken van de aften is pijnlijk. Meestal zitten ze op het slijmvlies van de wang of op het slijmvlies in de ruimte tussen de tanden en de wang, op de (binnenzijde van) lippen of onder de tong.
Lidocaïne verdooft uw huid en slijmvliezen. Slijmvlies is huid met een laagje slijm, bijvoorbeeld in uw mond. Bij pijn door aften (pijnlijke zweertjes in de mond), pijn in de mondholte of slokdarm (bijvoorbeeld door infecties). En om pijn in uw mond, keel of slokdarm te voorkomen.
Kauw op een stukje gember.
Dit is echt heel pittig en misschien niet de lekkerste oplossing, maar hij werkt wel goed. Je kunt ook kiezen voor tuinkers, salie of kaneel. Houd de sappen die vrijkomen zo lang mogelijk in je mond. Gorgel of spoel met zwarte thee, zuiveringszout of kamillethee.
Kruidvat Mondgel bij Aften moet worden aangebracht volgens de gebruiksaanwijzing. Raadpleeg bij twijfel je arts. Het medisch hulpmiddel Kruidvat Mondgel bij Aften mag slechts worden gebruikt tot de symptomen zijn verdwenen en gedurende maximaal 14 dagen.
Meestal is de oorzaak van het ontstaan van aften onbekend. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
Veel mensen vragen zich af of aften besmettelijk zijn, vaak omdat ze ten onrechte een link leggen met koortsblaasjes. Het simpele antwoord is: "nee, aften zijn niet besmettelijk". Je kunt een aft dus niet doorgeven door te niezen, te hoesten, te zoenen of te drinken uit hetzelfde glas.
Bij een ontsteking in de mond worden soms specifieke mondspoelingen voorgeschreven. Als je veel pijn hebt, worden pijnstillers voorgeschreven. Als je een infectie hebt en de arts weet welk micro-organisme de infectie veroorzaakt, kan de arts daar medicijnen voor geven: bij een bacteriële infectie: antibiotica.
Scherp gekruid eten zorgt ervoor dat de aft meer gaat prikken. Hard voedsel vermijden. Hard of scherp voedsel, zoals toast of harde snoepjes, kan de aft beschadigen en zo de pijn erger maken. Voorzichtig kauwen.
Als je klachten snel wil verlichten kun je koelen met ijsblokjes, speciaal mondwater gebruiken, maar er zijn ook verschillende gels en sprays die je van de pijn af kunnen helpen. Daarnaast is het van belang om je tanden goed te blijven poetsen.
Verminderde weerstand, verstoring van het biologische evenwicht, beschadiging van het slijmvlies en het eten van tropisch fruit kunnen dus allemaal veroorzakers zijn van het ontstaan van aften. Maar ook tandpasta's kunnen aften veroorzaken.
Tips om aften te behandelen:
Spoel een paar keer per dag met kamillethee-oplossing, zout opgelost in water of bessensap. Spoel uw mond met mondspoeling die waterstofperoxide bevatten. Deze mondspoeling verminderen het aantal bacteriën in uw mond.
Aften komen voor in de mond aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. Om de bacteriën rondom deze plekken te verwijderen kunt u het beste gebruik maken van ontsmettende mondspoelingen, zoals chloorhexidine of waterstofperoxide.
Van baking soda kan je ook mondwater maken. Meng één of twee theelepels zuiveringszout in een glas water en je hebt een mondwater dat helpt voor een frisse adem. Zuiveringszout heeft antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. Bacteriën kunnen van invloed zijn op je adem.