Vanaf twee à drie maanden begint je baby te tateren. Je baby test alle variaties van toonhoogte en volume, zoals fluisteren en roepen. Je baby maakt alle mogelijke klanken, ook deze die niet in zijn moedertaal voorkomen. Op deze leeftijd maken alle baby's ter wereld dus dezelfde klanken!
2 tot 6 maanden. Vanaf 2 tot 3 maanden maakt je kind al verschillende klanken en vanaf een maand of 4 maakt je baby allerlei geluidjes ('uh, uh') en begint te kraaien. In het begin gebeurt dit toevallig, maar al snel doen baby's dit bewuster. Ze doen dit als ze alleen zijn, maar ook steeds meer in reactie op anderen.
De oorsprong van het woord ligt vooral fonetisch, aangezien de klank, net als bij mama, een van de makkelijkst te maken klanken voor kleine kinderen is. Daarom is mama of papa veelal het eerste woord dat een kind kan uitspreken.
Zodra je baby zo'n 4 maanden oud is, begint hij met 'brabbelen'. Dit houdt in dat je kleintje klinkers combineert met medeklinkers. In één ademhaling spreekt hij meerdere lettergrepen uit, waardoor het lijkt alsof het echte woorden zijn.
Heeft je baby lol en is hij enthousiast, dan kan hij vrolijk gaan kraaien en geluidjes maken als 'krrr'. Als je erop reageert door te zeggen: 'Dat vind je leuk hè, als ik over je buikje kriebel?! ', dan reageert je baby waarschijnlijk met een enthousiaste kraai. Je bent nu echt met je baby aan het 'praten'.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet. Als je baby jou eenmaal herkent, zal hij je een big smile als teken van herkenning geven! Je kleine kan nu gezichten onderscheiden, en ziet het verschil tussen bekende en onbekende gezichten. Hij zal zich gaan hechten aan vertrouwde gezichten.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken te babbelen en bewust geluidjes te maken. De meeste baby's tussen de 7 en 12 maanden benoemen hun ouders als “mama” of “dada”. De eerste woordjes (anders dan mama of dada) leren de meeste baby's rond 19 maanden.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Oefenen en taalontwikkeling
Steekt je baby zijn tong wel eens uit of zit hij bellen te blazen met zijn mond? Dit heeft alles te maken met de spraakontwikkeling. Ook kan het je regelmatig opvallen dat je baby aan het luisteren is, dit helpt ook mee voor de taalontwikkeling.
Een baby kan redelijk scherp zien op een afstand van 20 cm. Dit betekent dat de baby jullie gezichten kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als de baby aan de borst ligt kan hij mama's gezicht prima zien. Mensen en dingen die verder zijn dan 20 cm kan hij niet goed zien omdat hij nog niet goed kan scherp stellen.
In de eerste weken na de geboorte gebruiken baby's hun reuk- en gehoorzin om hun meest nabije personen te herkennen. Omdat het gezichtsvermogen van je baby zich nog moet ontwikkelen, kan het iets langer duren voor ze je gezicht herkent.
Baby's en dreumesen kunnen angstig worden en gaan huilen als hun ouders weggaan.Dit heet scheidingsangst en dat is een normale reactie. Scheidingsangst begint meestal vanaf zes maanden en kan doorgaan tot in het derde levensjaar. Hoe lang het duurt verschilt per kind.
Wanneer je baby ontroostbaar huilt, probeer je altijd diverse oorzaken uit te sluiten. Zijn er fysieke ongemakken (poepluier, te warm, te koud, doorkomende tandjes, etc.)?Kan het een medische oorzaak hebben (bijvoorbeeld oorontsteking, slaapapneu, allergieën etc.).
Rond de leeftijd van 1 jaar komen de eerste woordjes. Niet perfect, maar wel te begrijpen. Het eerste woordje van je baby is iets dat hij of zij waardevol vindt: choco, pop, papa, mama, auto, poes,… Je baby begrijpt al heel veel, bv.
De ooievaar is een grote vogel die nesten bouwt boven op gebouwen. Ze migreren tijdens de winter en wanneer ze in het voorjaar terugkeren, broeden de ooievaars hun baby ooievaars uit. Zo werden ze een symbool van geluk en een voorteken van een nieuwe geboorte wanneer ze op het dak van een huis nestelden.
Kleuren herkennen
Pasgeboren baby's kunnen nog niet echt kleuren onderscheiden. Ze zien wel verschil tussen een donkere en een lichte kleur. Pas na ongeveer vier weken gaat je baby kleuren zien; rood het eerst. Dat blijft voor veel baby's lang een favoriete kleur, waarop ze het meest reageren.
Je baby schaterlacht wanneer hij speelt of wanneer je hem vermaakt door gezichten te trekken of grappige gebaren of geluiden te maken. Hij is dol op deze contactmomenten en dat laat hij duidelijk zien!
Blaas zachtjes door het haar van je baby of op zijn buikje. Het gevoel van het zachte windje zal hem laten schateren van het lachen. Het verrassingseffect bij dit spelletje is de trigger voor een heerlijke schaterlach. Zeker als je kindje last krijgt van verlatingsangst doet kiekeboe het goed.
Wat is TOS? Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat de hersenen taal minder goed verwerken. Een kind met TOS heeft daardoor bijvoorbeeld veel moeite met praten of het begrijpen van taal.
Taalontwikkeling tussen zes maanden en een jaar
Op de leeftijd van zeven à acht maanden begint de brabbelfase. Je baby gaat verschillende klanken achter elkaar zeggen, zoals dada, baba, gaga met ook al wisselende toonhoogte.
Veel baby's beginnen rond de 8 weken met babbelen en het bewust maken van geluidjes. De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden.
Een koortslip is een vorm van herpes en daar worden baby's onder de 3 maanden heel ziek van. Het is geen probleem als ouders met hun kind kussen, want die geven hun baby antistoffen mee tegen hun eigen virus. Maar als je kust met de baby van een ander, kun je herpes wel doorgeven.
Als babys last hebben van hun tandvlees, amandelen en te kort aan ijzer steken ze hun tong uit. Onze kleine deed heel vaak duwen met de tong tegen de tandvlees. Rond 6 maanden krijgen de meeste babys hun eerste tandje.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.