Voor pony's in dressuur geldt dat de spoor een maximale lengte mag hebben van 3.5 cm gemeten vanaf de laars tot het uiteinde van de spoor. Voor het springen en het springparcours en de cross country in eventing geldt dat sporen een maximale lengte mogen hebben van 4 cm.
Sporen zijn verkrijgbaar in tal van lengtes. Zo kun je jouw spoor afstellen op jouw been en zijn ligging ten opzichte van de paardenbuik. Het is hierbij belangrijk dat de spoor niet tegen de buik aan komt als je been stil ligt. De spoor moet tegen de huid komen op het moment dat je je been aanlegt.
springproeven is alleen een zweep van maximaal 75 cm toegestaan. Overmatig of verkeerd gebruik van zweep, teugels en/of sporen wordt bestraft met een waarschuwing.
- Bitten zijn in principe van metaal maar mogen ook gebruikt worden indien ze uit rubber of uit kunststof vervaardigd zijn of met leer of rubber zijn omkleed.
Wielsporen kunnen er voor iemand die er niet bekend mee is grof uitzien, maar juist deze sporen zijn ontzettend vriendelijk doordat het wieltje weg draait wanneer de ruiter zijn been aanlegt. Zorg er hierbij wel altijd voor dat je het wieltje goed schoon houdt zodat hij soepel blijft rollen.
Sporen worden gebruikt om de beenhulpen van de ruiter te verfijnen. Als je besluit om met sporen te gaan rijden, is het belangrijk dat je een onafhankelijke zit hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je veel beweegt met je been. Anders zit je contant met het spoortje te prikken tegen de buik van je paard.
Men kan ook één teugel gebruiken door middel van een verbindingsriempje (Brug), waar men de teugel aan bevestigd. Door het gebruik van een pelham is een paard makkelijker diep in te stellen en wordt vaak gebruikt bij sterkere paarden.
Een ongebroken mondstuk is vaak fijn bij sterke paarden of paarden die tegen de teugelhulp ingaan. Een ongebroken trens geeft een gelijkmatige druk in de mond. Ook is een ongebroken trens fijn voor paarden met gevoelige mondhoeken omdat dit bit minder druk geeft op deze plek.
Een kneveltrens ligt stiller en stabieler in de mond dan een watertrens of een bustrens. Het voordeel van een kneveltrens is dat er meer zijdelingse druk op het hoofd van het paard komt waardoor het paard makkelijker te sturen kan zijn. Een kneveltrens heeft wel een scherpere inwerking dan een watertrens of bustrens.
Let wel, de juiste lengte van de zweep varieert, afhankelijk van de wijze van gebruik en het type wagen! Voor een enkel-en een tweespan gebruikt men meestal een slag van 100 cm, bij een tandem-aanspanning een slag van 150 cm en bij een vierspan een slag van 320 cm.
De dressuurzweep
Dit is een zweep van ongeveer 1meter tot 1meter 20 en wordt gebruikt tijdens het Gymnastiserend Grondwerk en het Rijden.
Springzwepen. Een springzweep gebruik je tijdens het springen en herken je aan een klein lusje aan het uiteinde van de zweep. Gebruik je de springzweep tijdens wedstrijden, let dan ook op de lengte van de zweep.
1435 mm (normaalspoor), komt overal in Europa voor en wordt overal in Nederland gebruikt. In sommige buitenlandse steden wordt op afwijkende spoorwijdte gereden.
Voor het 'kruis aantrekken' worden buik- en lage rugspieren heel even aangespannen. Door je kruis aan te trekken spoor je het paard aan om verder onder het zwaartepunt te treden en meer gewicht te dragen met zijn achterbenen. Je mag je kruis nooit permanent aantrekken.
Een sporenkap staat ook bekend als een spantendak of sporendak. Het bestaat uit verticale houten balken die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst zijn (30 à 60 cm). Deze sporen hebben doorgaans de vorm van een driehoek. Ze vertrekken van de gevelmuur en komen samen in de nok.
Een mullen bit ligt stil in de mond maar hiermee kan de ruiter wel wat sterker inwerken dan met de flexi soft variant. Het materiaal zorgt er weer voor dat het paard gestimuleerd wordt om het bit aan te nemen.
Aan de zijkant van de mond moet het bit aan beide kanten ongeveer een halve centimeter uitsteken (niet meer). Als het bit helemaal (strak) tegen de mond van je paard zit kunnen er wondje en schuurplekjes in de mondhoeken ontstaan.
Bustrens en D-trens
De Bustrens is een vriendelijk bit voor de paardenmond en is heel eenvoudig. Dit bit knijpt niet in de hoeken van de paardenmond tijdens gebruik. De D-trens is vergelijkbaar met de Bustrens.
Een paard ervaart wel degelijk pijn als hij een zweepslag krijgt, of zweren, blaren, kloofjes of schuurplekken oploopt door een neusriem of bit. De mate waarin het bit en de neusriem het paard pijn doen, hangt af van verschillende factoren.
Ongebroken of locker bitten zijn echt dé bitten voor sterke paarden. Locker bitten werken als volgt: is je paard gewoon rustig en fijn, werkt het bit als een normaal enkel of dubbelgebroken bit.
Gevoelige plek
Een studie van Carol A Saslow wijst uit dat de paarden verrassend gevoelig zijn op de plek waar de kuit van de ruiter ligt. Veel gevoeliger dan de kuit van de ruiter zelf, of zelfs onze vingertopjes. Paarden kunnen reageren op druk die te licht is om als mens waar te nemen.
Sporen definities
[Onderzoek] (voortplantings)cel die zich tot een individu kan ontwikkelen zonder eerst te versmelten met een andere cel. Sporen worden geproduceerd door planten, schimmels en sommige protozoën. Bij bacteriën spreekt men ook van spore als de bacteriecel zich ingekapseld heeft.
Een longeerzweep is meestal 1.80m lang en heeft een slag van 4-5 m zodat je je paard veilig en makkelijk kan bereiken.