Houdt in je achterhoofd dat je de raambekleding het beste zo koud mogelijk kunt wassen. Heter is niet beter of schoner. Zelfs als het waslabel je vertelt dat de gordijnen op 40 graden gewassen mogen worden, kies je toch voor 20 of 30 graden. Met name katoenen en linnen gordijnen kunnen namelijk wel tot 4% krimpen.
Vul de wasmachine tot maximaal 1/3 van het toegestane gewicht, zo voorkom je onnodig kreuken van de gordijnen. Voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe en programmeer je machine op het wolwasprogramma en was op 30 graden. Hang de gordijnen na het wassen nat op en laat ze gesloten drogen.
Gebruik altijd een zijdeprogramma, spoelprogramma of kreukherstellend programma met het laagst aantal toeren. Is het programma klaar? Pak de gordijnen dan direct uit de wasmachine en hang deze meteen op. Laat de gordijnen eerst helemaal dicht zodat ze netjes uitdrogen.
Krimpen jouw gordijnen? Je gordijnen kunnen, wanneer je ze wast, wat krimpen. De meeste gordijnstoffen hebben een krimptolerantie van 2 á 3%. Dit betekent dat de stof per meter 2 of 3 centimeter kan krimpen wanneer deze gewassen wordt.
Geef de gordijnen eerst twee weken de tijd om uit te hangen voordat je ze gaat strijken. De meeste stoffen hebben een kreukherstellende "finish" die even de tijd nodig heeft. Als er te heet wordt gestreken, dan gaat deze "finish" kapot en zullen de gordijnen alleen maar meer kreuken of zelfs krimpen.
Voor gordijnen die gewassen kunnen worden in de wasmachine gebruik je meestal het fijnwasprogramma tot 30 graden.
Het enige waar je goed op moet letten is de temperatuur. Beter te laag dan te hoog. Probeer op zo min mogelijk aantal toeren te laten draaien. Liefst op 600 toeren en dikkere gordijnen op maximaal 1000 toeren.
Zo krimpen gordijnen maximaal een paar millimeter bij een droge lucht in de winter en zet de stof iets uit bij een vochtige lucht in het voor- en najaar. Linnen gordijnen zijn gemaakt van natuurlijke garens waardoor ze krimpen als je ze wast.
Als het 's avonds donker wordt, maakt ons lijf juist het slaaphormoon melatonine aan. Dat kan verstoord worden door helder licht van bijvoorbeeld straatverlichting. In Nederland hebben we veel last van lichtvervuiling en dus helpt het om je gordijnen 's nachts dicht te doen en het lekker donker te houden.
Begin met een eerste ring over de roede te schuiven. Nu is het tijd voor een wc-rolletje. Daarna schuif je er twee ringen over en opnieuw een toiletrol, en ga zo maar door. De rolletjes zorgen ervoor dat de ringen symmetrisch hangen en je de mooiste golvende bewegingen krijgt in je gordijnen.
We raden je dan ook aan om je gordijnen niet te vaak te wassen. Een keer per jaar of een paar keer per jaar is meer dan genoeg. Hoe je je gordijnen moet wassen is afhankelijk van het materiaal. Gordijnen die je beter niet kunt wassen zijn linnen gordijnen, velours gordijnen en gordijnen met een coating.
Karnemelk: Karnemelk helpt ook om je gordijnen wit te maken. Om dit te doen, doe de gordijnen in een met water gevulde bak en voeg koude karnemelk toe, laat de gordijnen een nacht werken en doe de gordijnen de volgende dag in de wasmachine met een beetje wasmiddel.
Wasprogramma kiezen
Bij voorkeur een wolwas- of fijnwasprogramma. Hierin worden de gordijnen rustig rondgedraaid en gewiegd zodat je minder kreukels krijgt en de dunne stof gespaard blijft. Vaak kan je de gordijnen op 30 graden wassen. Hoe warmer je ze wast, hoe groter de kans dat ze krimpen.
Zorg ervoor dat het water niet warmer is dan 30ºC en gebruik niet te veel wasmiddel. Om te voorkomen dat je velours gordijnen hard worden, kun je eventueel een wasverzachter gebruiken. We raden het sterk af om je velours gordijnen in de droger te stoppen. Hang de gordijnen daarom nat op en laat ze aan de lucht drogen.
Je hoeft niet bang te zijn dat de vitrages beschadigen, ze kunnen best in een wasmachine gewassen worden. Je vouwt ze goed op, doe ze in een waszak of kussensloop en was ze de wasmachine, het beste op een fijne was programma op 40 graden.
De meeste inbetweens zijn goed zelf te wassen en waar nodig lauw tot warm te strijken.
Haal de gordijnen van de rails en vouw ze op met de haakjes naar binnen. Gordijnen wassen doe je in de wasmachine; gebruik het wolwasprogramma op 30 graden en 40ml wasmiddel voor de fijne was. Hang de gordijnen nat terug aan de rails, dan is strijken niet nodig.
Slaap-waakritme verstoren
Dit biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt zorgt onder andere voor ons vaste slaappatroon. Schijnt gedurende de nacht - door het openlaten van de gordijnen - meer licht naar binnen dan kan dit ritme verstoord worden en maakt je lichaam minder melatonine aan.
Oorzaak onduidelijk
Deze wordt door het licht in de war gebracht en dat zorgt ervoor dat je lichaam minder van het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Zo'n tekort aan het slaaphormoon kan mogelijk ook psychische gevolgen hebben. Oftewel: je kunt beter je gordijnen dicht doen als je gaat slapen.
Hang de gordijnen dan minstens 5 cm van het glas af. De lucht tussen het glas en de gordijnen kan dan circuleren en afkoelen. Doe je dat niet, dan heb je kans dat het glas breekt. Dit heet een thermische breuk.
Ze hebben mij altijd verteld dat het het beste is je gordijnen naar de droogkuis te doen. Meestal meten ze die op. zodat je ze terug krijgt in de toestand dat jij ze gegeven hebt.
Om de gordijnen mooi recht te laten hangen kun je gebruik maken van loodveter of losse loodjes als verzwaring. Loodveter rijg je door de hele zoom en zet je met enkele steekjes aan de binnenkant vast. Losse loodjes zet je in de zoom op de hoekenpunten.
De meeste gordijnen hebben trouwens al een kreukvrije finish, die ervoor zorgt dat kreukels er vanzelf uitzakken. Blijven je gordijnen toch in de kreukels liggen na was- en droogbeurt, dan kun je proberen ze eruit te strijken. Check wel goed of en op welke stand dit kan.
Voor gordijnen die geplaatst worden op een gordijnroede geldt dat u de stof tussen de plooien naar achteren moet doen en de gordijnen ongeveer 24 uur zo laten hangen.
Het beste kun je de eerst 48 uur je gordijn zo laten hangen door bijvoorbeeld een stukje schilderstape op de rail te plakken. Zo blijven de plooien in die vorm zitten.