De totale racetijd mag nooit meer dan 2 uur bedragen. Na 2 uur wordt er dus ook afgevlagd.
Formule 1-race
Formule 1-wedstrijden worden gehouden over het aantal ronden dat benodigd is om 305 kilometer en één extra rondje af te werken. In het geval van de Italiaanse Grand Prix betekent dat 53 ronden, in Oostenrijk komen de coureurs vanwege het kortere circuit liefst 71 keer voorbij.
Volgens Pirelli is het cruciaal dat geen enkele coureur de harde band langer rijdt dan 26 ronden. De mediumband gaat volgens Pirelli twee ronden langer mee en de zachte compound mag maar 15 ronden gebruikt worden per set.
De Formule 1-kalender van 2022 telt 22 Grands Prix, waarbij de Grand Prix van Nederland gepland staat voor het weekend van 2 t/m 4 september.
De afstand van een grand prix is gelijk aan het kleinste aantal rondes dat de 305 km overschrijdt (uitzondering : 260 km in Monaco). Een grand prix mag eveneens niet langer dan twee uur duren. In de praktijk duurt een formule 1-race gemiddeld 90 minuten.
De totale racetijd mag nooit meer dan 2 uur bedragen. Na 2 uur wordt er dus ook afgevlagd.
Aangezien het volume van brandstof afhankelijk is van de temperatuur en het F1-circuit ongeveer alle uithoeken van de wereld aandoet, rekenen ze in de F1-garages in kilo's, veel betrouwbaarder. Maar voor wie toch wil vergelijken: ongeveer 120-150 liter brandstof per race.
Formule 1-kalender 2022
Het F1-seizoen 2022 bestaat uit een recordaantal van 23 Grands Prix, zo maakte de sport medio oktober bekend. Het seizoen begint op 20 maart met de Grand Prix van Bahrein en eindigt exact negen maanden later op 20 november met de Grand Prix van Abu Dhabi.
Dit jaar vindt de Miami Grand Prix plaats in het weekend van 6 tot en met 8 mei 2022. Op vrijdag vinden de twee vrije trainingen plaats, gevolgd door de derde training en de kwalificatie op zaterdag.
Chassis, maar vooral motor en transmissie zijn de duurste onderdelen. De prijs voor elk van de drie toegelaten eenheden per seizoen wordt geraamd op ongeveer 10 miljoen euro. Wie de prijs van een huidige raceauto op 12 tot 15 miljoen schat, zit er dus niet ver naast.
In het uitlaatsysteem van de auto kunnen temperaturen van 1000 °C worden bereikt. Op snelheid zuigt het koelsysteem ongeveer 650 liter lucht per seconde door het systeem. Het brandstofverbruik ligt op een kleine 50 liter per 100 kilometer. In alle auto's bevindt de motor zich tussen de coureur en de achteras.
Elke coureur is verplicht om minimaal één pitstop te maken, aangezien er per race op minimaal twee sets banden geracet moet worden.
Een hardere band gaat langer mee, maar is niet zo snel als een zachte band. Met het zachte rubber kan een coureur rapper in de rondte gaan, daarentegen slijt die band wél snel.
Het kortste circuit in kilometers op de kalender is uiteraard het circuit in de straten van Monaco, maar daar ga je niet de kortste rondetijd rijden. Daarvoor moeten we terug naar de Grand Prix van Sakhir van 2020.
Deze begint om 13:30 uur lokale tijd (10:30 uur Nederlandse tijd) en duurt in totaal anderhalf uur.
Circuit de Spa-Francorchamps
Dit heuvelcircuit in de Ardennen is zeven kilometer lang, met 19 snelle en medium snelle bochten: negen naar rechts en tien naar links. Het is het langste circuit op de F1-kalender en wordt over het algemeen beschouwd als een van de meest uitdagende.
F1-kalender 2021. De Formule 1-agenda 2021 bestaat uit een recordaantal van 22 Grands Prix. Het seizoen start op 28 maart 2021 in Bahrein en eindigt op 12 december 2021 in Abu Dhabi. De Grand Prix van Nederland staat gepland voor 5 september 2021.
Het seizoen begint op 20 maart met de Grand Prix van Bahrein en eindigt exact negen maanden later op 20 november met de Grand Prix van Abu Dhabi. De Formule 1 houdt rekening met het WK Voetbal, dat een dag na de seizoensfinale aanvangt. Er staat in 2022 één nieuwe race op de kalender: de Grand Prix van Miami.
In een F1-bolide zitten twee pedalen: het rempedaal en het gaspedaal. De koppeling zit aan het stuur, met twee hendels, zodat je die afhankelijk van het links of rechts de pits uitrijden kunt gebruiken.
Formule 1-bolides accelereren in zo'n 2,6 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur en bereiken in 10,6 seconden een snelheid van 300 kilometer per uur.
De recordhouder wat betreft topsnelheid in F1 is Valtteri Bottas, hij heeft twee records op zijn naam staan: de hoogste topsnelheid ooit gemeten in een race (372,5 kilometer per uur, Mexico 2016) en de hoogste snelheid aller tijden in een F1 (trainings-) sessie: 378 kilometer per uur.