Ontwikkelingslanden zijn verantwoordelijk voor bijna 44 % van de voedselverspilling ter wereld (Lipinski et al., 2013). 40 % van het voedselverlies in ontwikkelingslanden gebeurt op oogst -en procesniveau (FAO 2016).
Berekeningen van The Boston Consulting Group (BCG) tonen aan dat in 2018 wereldwijd voor ruim $1,2 biljoen aan voedsel wordt verspild, wat overeenkomt met zo'n 1,6 miljard ton – lees: 1,6 biljoen kilogram – aan eten en drinken dat uiteindelijk moet worden weggegooid.
Consument. Het meeste voedsel wordt verspild bij consumenten thuis: zo'n 42% van alle voedselverspilling! Huishoudens verspillen jaarlijks namelijk wel 105 kg aan bruikbaar eten. En dat terwijl het zo makkelijk, leuk en lekker is om voedselverspilling te voorkomen!
Uit ramingen blijkt dat er in de EU jaarlijks 88 miljoen ton voedselafval wordt gegenereerd. Dit komt overeen met 173 kg per persoon.
Zo'n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol! Wil jij minder verspillen?
Bananen: Uit een recent Zweeds onderzoek bleek dat bananen de meest verspilde fruitsoort in winkels is door bruine plekken of kleine kneuzingen (Mattsson et al., 2018). In het Verenigd Koninkrijk worden er maar liefst 1,4 miljoen bananen weggegooid op dagbasis (The Guardian, 2017).
Jaarlijks gooit de Nederlandse horeca ruim 50.000 ton aan voedsel weg. Dat zijn ongeveer 80 miljoen borden. Dit gebeurt zowel in de keuken als bij de gast. Grootste boosdoener is nog altijd de (te) grote porties die veel restaurateurs aan hun gasten serveren.
Brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen worden het meest verspild. In absolute hoeveelheden vindt hier wel de grootste daling plaats (met uitzondering van aardappelen; hiervan wordt juist meer verspild). Naast de verspilling van vast voedsel worden er ook vloeistoffen verspild.
De laatste fase van de voedselketen is consumptie. In deze fase wordt het voedsel gegeten (hopelijk). Er zijn veel redenen waarom voedsel thuis wordt verspild, maar gelukkig zijn er ook veel dingen die we kunnen doen om dit te voorkomen.
Hoeveel voedsel verspilt de consument? Nederlandse huishoudens verspilden in 2019 gemiddeld 34,3 kg eten per persoon per jaar (pppj) aan vast voedsel (inclusief dikke vloeistoffen, zoals soepen, sauzen, vetten en zuivel) .
In plaats van andere eiwitbronnen te gebruiken, kan voedselafval worden hergebruikt in voedsel. Aan de andere kant kan voedselafval ook worden gerecycleerd tot biogas of compost dat vervolgens kan worden gebruikt voor energie of als meststof.
Maar ook in de horeca wordt veel voedsel weggegooid: zo'n 55.000 ton per jaar; wat neerkomt op ongeveer 14% van de totale voedselverspilling. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee van horecaondernemers.
De energie die in de teelt, verpakking, transport en koeling van het voedsel gestoken wordt, gaat ook verloren. Daarnaast is er veel water nodig voor voedselproductie en wordt veel CO2 uitgestoten. Voedselproductie heeft hierdoor een grote impact op het milieu en door het te verspillen belasten we het milieu onnodig.
HOE #VERSPILLINGSVRIJ. BEN JIJ? De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling met de helft voor 2030.
Eten dat dagelijks gebruikt wordt (groenten en fruit, brood, aardappelen, pasta en rijst) belandt het vaakst in de vuilnisbak.
Denk aan bedrijven als Kromkommer, The Ketchup Project, De Verspillingsfabriek, Twisted Jams, Coco Conserven en vele anderen. Ook deze bedrijven pakken voedselverspilling op een positieve manier aan door te laten zien dat het ook anders kan. Zo ontwikkelen ze mooie producten van voedsel dat anders verspild zou worden.
De langste, bekende voedselketen is gebaseerd op fytoplankton als producent, en telt 10 niveaus.
Het is interessant om te zien wat de meest verspilde producten zijn. Zo gooien we per persoon 7,3 kilo brood en deegwaren weg, 5,1 kilo zuivel, 3,7 kilo groente, 3 kilo fruit en 2,9 kilo aardappelen. Bij dranken gaat het om 23 liter koffie en thee, 10 liter melk en zuiveldrank en 6 liter frisdrank en sap.
Per jaar is dat dus 365 x 1,2 kilo = 438 kilo.
Nieuwe WWF-studie over plastic
Het resultaat: gemiddeld eet een mens ongeveer 2000 microplastic deeltjes per week. Dat is ongeveer 5 gram, zoveel weegt een bankaart! De producten waar de meeste microplastics in zitten zijn: water, bier, schaaldieren zoals scampi's en garnalen en zout.
Melk: 90% van de melkverspilling in het VK wordt door huishoudens veroorzaakt, met 290.000 ton afval per jaar. Dit is meer dan 230 miljoen liter melk in het hele land of 8,7 liter per huishouden (WRAP, 2018).
Bananen worden van al het fruit, het allermeest verspild.
Niet alleen bij de teelt, maar ook bij aankomst in de havens wordt en in de supermarkt belanden miljarden bananen in de prullenbak (50 miljard kilo om precies te zijn).
Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander 34 kilo eten weg.
Met name brood en zuivel verdwijnt vaak in de prullenbak. Zonde, want door op maat in te kopen, slim te bewaren en te koken met restjes, kun je veel eten van de vuilnisbelt redden. Wil jij minder voedsel verspillen? Schakel de Verspillingsvrije coach in!
Keuze van de redactie
Voedselverspilling is een van de grote uitdagingen van onze tijd. En met Too Good to Go kun je bijdragen aan een oplossing. De app biedt een overzicht van winkels en restaurants bij jou in de buurt die voedsel over hebben.
Dagelijks gooit we in Nederland meer dan 400.000 broden weg. Dat komt neer op drie sneetjes per gezin en 127 miljoen kilo brood per jaar. In het hoofdstuk voedselverspilling is brood de kampioen.