Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Ingevroren groenten zijn goedkoper en worden vaak als minder gezond gezien maar dit is eigenlijk onterecht. Het invriezen is namelijk een hele goede en natuurlijke manier om de kwaliteit van de groenten optimaal te houden.
Rauw voedsel bevat alle vitaminen en antioxidanten. Hoewel mineralen het kookproces overleven, gaan sommige vitamines en bio-actieve stoffen verloren door verhitting. Als je rauw eet, ben je verzekerd van je volle portie vitamine C. Rauw voedsel vraagt om creativiteit in de keuken.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren.
Wortelen, bonen, erwten, spinazie en bloemkool hebben het grootste aandeel in de groenten die industrieel worden verwerkt tot diepvriesgroenten. Zowat alle groenten die traditioneel warm worden gegeten komen in aanmerking voor industriële verwerking. Het assortiment biedt ook diverse groentemengelingen.
Vitamines in spinazie
Spinazie is een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
De meeste diepvriesgroenten zijn heel kort gekookt voor ze ingevroren worden. Ze zijn dus nog niet helemaal gaar. Kijk op de verpakking hoe lang je de groenten die je gekocht hebt nog moet koken. Kook altijd in weinig water om vitamineverlies zoveel mogelijk te voorkomen.
Of is dat een fabel? Het is een fabel, aldus het Voedingscentrum. Er is praktisch gezien geen verschil tussen onbewerkte groente (en fruit) in vergelijking tot groente uit de diepvries. Er zitten evenveel voedingsstoffen in als in verse groente.
"Rodekool staat in de Schijf van Vijf", zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. "Maar bij rodekool in pot of blik is het belangrijk om te controleren dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Varianten zonder toevoegingen zijn de gezondste keuze.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Het Voedingscentrum raadt sterk af om je ingevroren groenten of restjes te ontdooien op het aanrecht, aangezien ziekmakende bacteriën bij kamertemperatuur snel kunnen vermenigvuldigen. Lees hier waarom het zo belangrijk is om groenten te eten.
Wokken met diepvriesgroenten is zeker en vast niet ideaal. Door het vocht dat de groenten opnemen wanneer ze ingevroren worden zal je niet snel het knapperige resultaat krijgen en de kans dat je spatten op je krijgt is zeer groot. Dus wokken met verse groenten is de boodschap!
Vanuit de vriezer direct roosteren
Als je ingevroren groentes wilt roosteren, doe dit dan in een voorverwarmde oven. Het is ook belangrijk dat je de groentesoort voorziet van een laagje olijfolie, zodat ze niet te snel schroeien. Het roosteren mag best bij hoge temperatuur: 230℃ is geoorloofd.
Frambozen zijn tot de 'nok' toe gevuld met vitamine C: 25 mg per 100 gram frambozen! Eet een schaaltje frambozen en je hebt ruim de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Deze vitamine is onder andere goed voor de weerstand, zorgt voor sterke botten en tanden en bevordert het zenuwstelsel.
Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse: een belangrijke functie als vitamine A, een supergezonde antioxidant én bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-schade.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.