Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.
"Je moet niet opeens vijf koppen per dag drinken. Cafeïne zorgt namelijk voor stresshormonen en vaatvernauwing, waardoor minder bloed bij de baby komt. Uiteindelijk kan dit zorgen voor een verminderde ontwikkeling van de foetus."
Het wordt aangeraden om, tijdens je zwangerschap, niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnen te krijgen. Het hangt wel af van welke soort koffie het is en hoe groot de kopjes zijn. Maar meestal is dit ongeveer 1 tot 2 kopjes per dag. Of een glas cola en daarnaast nog 1 kopje koffie.
Het advies is om niet meer dan 200 milligram (mg) cafeïne op een dag te nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Een kopje koffie van 125 milliliter bevat gemiddeld rond de 60 mg cafeïne, een kopje zwarte thee tegen de 30 mg en een kopje groene thee rond de 20 mg.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Ter vergelijking: in een blikje Coca‑Cola van 33 cl zit zo'n 32 mg cafeïne, terwijl een kop koffie zo'n 80 mg bevat – goed voor 2,5 blikjes.”
In 250 ml Coca‑Cola en Coca‑Cola zero zit 24 mg cafeïne en in 250 ml Coca‑Cola light zit 32 mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. Wil je liever geen cafeïne innemen?
Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij zwangeren het risico verhogen op een miskraam en dat de baby niet goed groeit. Meer dan 200 milligram cafeïne op een dag kan bij vrouwen die borstvoeding geven het risico verhogen dat de baby onrustig wordt en slaapproblemen krijgt.
Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 koppen echte thee op een dag als je zwanger bent. Zwarte thee bevat meer cafeïne dan groene en witte thee. Als je veel thee drinkt kun je daarom beter voor die laatste twee kiezen.
Het was al langer bekend dat cola tijdens de zwangerschap beter vermeden kan moet worden, maar dan om de cafeïne. Het vergroot de kans op een miskraam of op een baby met een laag geboortegewicht. Ook aspartaam, de zoetstof in cola light, verstoort mogelijk de ontwikkeling van het ongeboren kind.
De hoeveelheid caffeine verschilt per soort koffieboon. Gemiddeld bevat een normale kop koffie 90 tot 150 mg caffeïne. Filterkoffie heeft ongeveer 115 tot 175 mg caffeïne en andere soorten koffiezetters kunnen koffie met 80 tot 135 mg caffeïne zetten.
De onderzoekers ontdekten dat mensen die meer dan 6 kopjes koffie per dag dronken, ongeveer 22% meer risico liepen op hart- en vaatziekten dan mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Waarbij de bovengrens voor het maximaal aantal koppen koffie per dag op 6 werd gesteld.
In een espresso van 50 ml zit namelijk 65 milligram cafeïne, terwijl in een kop filterkoffie van 125 ml 85 milligram cafeïne zit. Een cappuccino bestaat daarentegen uit espresso waar gestoomde melk en melkschuim in gelijke delen aan wordt toegevoegd.
Hoewel er nauwelijks calorieën in Coca Cola Zero zit, zitten er wel zoetstoffen in die door overmatig gebruik minder goed zijn voor de gezondheid. Je wordt dus niet dik van Coca Cola Zero, maar je zult wel aan de zoetstoffen moeten denken. Door niet overmatig Zero dranken te drinken is het in ieder geval niet ongezond.
Een blikje energiedrank van 250 ml bevat zo'n 80 milligram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als een kop koffie. En 5 keer zoveel als in een glas cola.
In veel soorten frisdrank zit namelijk ook een hoeveelheid cafeïne. Cola, ijsthee en energy drinks kan je het beste laten staan, wanneer je op een no-caffeine dieet bent. Onder andere Fanta, Sprite en Chaudfontaine zijn wel cafeïnevrij!
“Een latte in een koffiezaak bevat makkelijk 200 kcal. Een cappuccino bevat minder melk en dus ook minder calorieën, reken hierbij op 100 à 150 kcal. Een flat white (een koffie met melkschuim, zonder melk in de koffie) drukt het aantal calorieën nog meer.”
Maar koffie drinken om wakker te worden is helemaal niet zo'n goed idee. Dat komt omdat je 's ochtends veel cortisol in je lichaam hebt. Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat je biologische klok werkt, dus dat je wakker wordt in de morgen.
Daarnaast verbetert het een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie. Maar neem je er te veel van – dat verschilt sterk per persoon – dan kan je rusteloos worden, hartkloppingen, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn krijgen.