Het beste bodemmateriaal voor kuikens absorbeert vocht goed, is niet te fijn of te grof en geeft weinig stof af. Onze voorkeur is de hennepvezel. Dit absorbeert goed en ligt stevig in het kuikenhok. In uitzonderlijke gevallen willen de kuikens in de eerste week soms van het bodemmateriaal eten.
Het legnest: Ook in het legnest is een goed absorberend bodemmateriaal een must. Je kunt hier wederom kiezen voor hennepvezel en zaagsel, maar ook stro werkt goed. Boekweitdoppen zijn echter hét nestmateriaal voor kippen.
Een goede bodembedekking is niet te fijn of te grof en geeft weinig stof aan. Je zou bijvoorbeeld hennepvezel kunnen gebruiken. Dat absorbeert goed en ligt stevig in een kuikenhok. In de eerste week kun je een handdoek als bodembedekking gebruiken, om te voorkomen dat de kuikens van het bodemmateriaal eten.
Er zijn diverse mogelijkheden voor de ondergrond: boomschors, zand, houtsnippers. Voor welk materiaal je kiest is afhankelijk van de vraag of je ren overdekt is of niet. Zit er geen dak op, dan zijn materialen die vocht vasthouden niet aan te raden. Je krijgt dan al gauw schimmel en modder in de kippenren.
Zoek je een bodembedekker voor de kippenren? Beukensnippers zijn hier erg geschikt voor! Deze bodembedekking neemt vocht erg goed op. Doordat beukensnippers zwaarder en grover zijn dan houtvezel en hennepvezel, waaien ze minder snel weg in de kippenren.
Fijn zand werkt het beste. Om de kippen ook nog is extra te beschermen tegen bloedluis, kan je diatomeeënaarde door het zandbad strooien. Grit: In een ren waarbij kippen geen beschikking hebben tot kiezeltjes, kun je het beste onbeperkt kippengrit geven.
Sommige kippenhouders noemen het 'de ideale combinatie'. Het zand zorgt er namelijk voor dat de luizen worden opengescheurd, terwijl de turf en diatomeeënaarde beiden de eigenschap hebben vocht en bloed van de bloedluis te absorberen. Je kunt ook kiezen voor speelzand, brekerszand of schelpenzand.
Gebruik liever geen stro in je kippenhokken
Het gebruiken van stro is natuurlijk altijd mogelijk, maar kan voor enkele problemen zorgen. Het grootste probleem is bloedluis, want bloedluizen kunnen zich makkelijk nestelen in het holle stro.
Voor ieder dier is een prettige ondergrond belangrijk. Zowel voor kippen als konijnen en allerlei andere dieren, is boomschors een oplossing.
Reacties. Hooi en stro zijn allebei niet goed als ondergrond voor kippen. Ze absorberen te weinig vocht.
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden. De ideale kippensnack voor kuikens zijn vlokreeftjes, pas na 2-3 weken zijn ze groot genoeg om de andere snacks te eten.
Omdat hun spijsverteringssysteem niet goed ontwikkeld is. Een opgroeikorrel (opfokvoer) is een eitwitrijke voedselbron voor kuikens. Dit eten ze de eerste 8 weken daarna kunnen kuikens; aardbeien, tomaten of andere keukenresten resten eten.
Kies voor een zachte bodem welke zorgt dat de eitjes niet kapotvallen, hiernaast neemt het vocht op en dit zorgt ervoor dat de legkast langer schoon blijft. Enkele bedekkers voor het legnest zijn: houtkrullen, hennepvezel, zaagsel of stro voor de wintermaanden.
Eens per week moet u alle mest verwijderen en het nestmateriaal vervangen. Soms heeft het kippenhok een grondiger schoonmaakbeurt nodig om al het vuil te verwijderen. Onze Eglus zijn makkelijk te reinigen en kunnen met een tuinslang of hogedrukspijt worden schoongespoeld.
Een legnest per drie hennen is meer dan genoeg. Het liefst op gelijke hoogte en van gelijke grootte, anders ontstaat er concurrentie rond het beste nest en dat geeft onrust en kapotte eieren. Een schuin dak boven de legnesten voorkomt dat de kippen hierboven 'op stok gaan' en de nesten bevuilen.
ZORG VOOR HET KUIKEN
Ook kuikenmeel en iedere dag vers water is nodig. Je kan je kuikens op goede dagen overdag wel buiten laten lopen maar ze zijn nog niet bestand tegen koude temperaturen of regen.
Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig. Haal alles uit het hok en maak intensief met een hoge drukspuit en desinfecterende middelen de hokken schoon. Het grondig ontsmetten van het hok zorgt er tevens voor dat de kans op bloedluis verkleind wordt.
Klapvallen zijn dodend. Er zijn verschillende varianten zowel voor muizen als voor ratten. Je hebt ze van hout, metaal en kunststof. Door lokaas op de val te leggen kun je het ongedierte vangen.
Kippen kunnen prima tegen sneeuw, al zullen sommige het wel liever vermijden. Ze stellen het wel op prijs als het buitenverblijf sneeuwvrij gemaakt wordt. Kippen kunnen namelijk niet goed scharrelen als er een dik pak sneeuw ligt. Ook is het verstandig om de daken van het kippenhok en het nachthok sneeuwvrij te houden.
Plaats een houten bak van een halve meter diep in de ren en vul hem tot zo'n 30 centimeter met een combinatie van fijn zand en extra fijn lavameel – ideaal om luizen, vlooien, teken, mijten en andere parasieten te bestrijden. Ook een oude autoband kan hier prima voor dienen.
Esve Badzand is speciaal badzand voor pluimvee. Voor de hygiëne is het voor pluimvee erg belangrijk om dagelijks een stof- en/of zandbad te nemen. Dit helpt bij het verwijderen van vuil, luizen, vlooien en mijt. Turf, zand en aarde is hiervoor een ideale combinatie.
Net als volwassen vogels hebben ook kuikens grit nodig om hun voedsel te vermalen. Maar voor kuiken moet dit de grootte van een zandkorrel hebben, in plaats van steentjes en gemalen schelpen die volwassen vogels nodig hebben. En ook kuikens hebben voer- en drinkbakken nodig.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen. Rauw of bereid vlees.