De flessen van Dr.Brown's helpen darmkrampjes, reflux, overgeven, boertjes en winderigheid te verminderen. Uit ervaring blijkt dat veel ouders de voorkeur geven aan deze flessen omdat ze voedproblemen helpen verlichten. Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor ouders als voor hun baby.
De brede halsfles heeft een wat bredere speen, waardoor de baby zijn mondje wat wijder openhoudt tijdens het drinken. Veel moeders die naast borstvoeding ook flesvoeding geven, geven de voorkeur aan de brede halsfles; het maakt de kans op eventuele tepel-speenverwarring bij de baby zeer klein.
De Dr. Brown's fles werkt anders dan andere flessen. Er zit een uniek ventielsysteem in, waardoor je kindje minder lucht binnenkrijgt en dus minder last heeft van darmkrampjes, boertjes, windjes en reflux. Het ventielsysteem ziet eruit als een soort buisje.
Inhoud zuigfles
Een fles van 250 of 300 ml is geschikt voor een normale voeding. Een fles van 125 ml kan worden gebruikt voor baby's die nog niet zo veel voeding nodig hebben (tot 3 maanden). Kleine flesjes van 40 ml kunnen worden gebruikt voor tussendoortjes, zoals Roosvicee.
Anti-reflux flessen
volgens de voorstanders voorkomt het gebogen model (S-vorm) dat de baby te veel lucht binnenkrijgt en is het bovendien handig voor de ouders bij het vasthouden van de fles. Deze anti-reflux flessen kun je in principe gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje ongeveer een jaar is.
Probeer een andere fles of een andere speentjes. Wat spenen betreft kan je kiezen uit latex of silicone, bolvormig of anatomisch. Een latex speen is soepeler, silicone is stevig en gaat langer mee. Net als bij een fopspeen zal je baby wel aangeven wat hij het liefst heeft.
Symptomen van reflux
Spugen. Overstrekken. Veel slikken. Zuur ruiken uit hun mond.
De speen. Als je van plan bent je baby borstvoeding te geven, maar ook af en toe flesjes met jouw melk, is het misschien beter om een speen in huis te halen waarvan de vorm lijkt op die van een borst en tepel (bijvoorbeeld de Medela Calma).
Breng rust in het drinken
Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen. Je baby moet dan harder zuigen wat ervoor kan zorgen dat de voeding minder snel in de maag komt.
Kies de speen
Dan komen spenen nog met verschillende gaatjes: er zijn spenen met één klein gaatje, één groter gaatje of meerdere gaatjes. Voor een gulzige drinker is een speen met een klein gaatje geschikt en voor de langzame drinker een speen met een groter gat of meerdere gaatjes.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
De spenen van Dr. Brown's zijn gemaakt van zeer zachte, klinisch geteste siliconen. Door de zeer zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby's mond. Vervang spenen elke zes weken, of eerder als ze tekenen van slijtage vertonen.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet.
Haal de fles na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje. Spoel alle onderdelen goed af met warm water.
Het kan geen kwaad als je baby tijdens of na de voeding in slaap valt. Het is geen must om je baby eerst te laten boeren. De ene keer boert je baby wel na de voeding, de andere keer niet. Als je baby behoefte heeft aan het laten van een boer merk je dit wel, je baby wordt dan meestal onrustig of begint te huilen.
Als je baby 's nachts last heeft van krampen kan dit verschillende oorzaken hebben: Lichaam moet nog wennen aan voeding via de mond in plaats van de navelstreng. De darmen zijn nog in ontwikkeling (bij pasgeboren baby's). Je baby krijgt te veel lucht binnen tijdens de voeding.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
De meest logische fles (voor ons) om eraf te halen was de fles na de lunch, vlak voor hij naar bed ging voor een dutje. In mijn ogen zijn de eerste en de laatste fles van de dag belangrijker nog even te behouden dan die midden op de dag. Eventuele honger door gemiste voeding kun je in de middag namelijk nog inhalen.
Er zijn verschillende flessen en spenen die specifiek geschikt zijn voor de combinatie met borstvoeding. In dit artikel worden deze verschillende flesjes en spenen besproken: Medela Calma, Breastflow en Vaculess. Echter, ook andere flessen kun je gerust gebruiken in combinatie met borstvoeding.
De BornFree babyfles is speciaal ontworpen om darmkrampjes en spugen te verminderen. De babyfles is voorzien van een ventielsysteem dat alleen melk doorlaat wanneer de baby zuigt, zodat de baby rustiger drinkt en naar behoefte kan drinken. Net als bij borstvoeding.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Neem altijd voldoende tijd voor een boertje . Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.