Sinds kort mogen drankenkartons bij de plastic verpakkingen. In het verleden gooiden mensen ze vaak bij het oud papier, maar daar horen ze niet. Drankenkartons zitten erg slim in elkaar en bestaan uit verschillende laagjes en materialen waaronder kunststof. Hierdoor zijn ze waterdicht.
Bij het plastic of in de vuilnisbak? Drinkpakken (of drankenkartons) zijn bijvoorbeeld verpakkingen van melk, yoghurt, vla, sap, soep en saus. Grote en kleine pakjes: je kunt ze in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (PMD).
Ze worden opgeslagen in balen waarna ze naar gespecialiseerde recyclagebedrijven vertrekken voor verdere verwerking. De drankkartons worden, net zoals het andere oud papier en karton, met water vermengd tot pulp maar een specifieke behandeling is nodig om de vezels goed los te weken uit de verpakking.
Een leeg pak weggooien is simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. Je kunt grote en kleine pakjes in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren samen met plastic- en metalen verpakkingen.
Drinkpakken zijn gemaakt van gelamineerd karton. Door het gelamineerde laagje in de binnenkant van de verpakking mogen drinkpakken niet bij het papier. Drinkpakken kunnen wel prima worden gerecycled. Je kunt grote en kleine pakjes in bijna alle gemeenten gescheiden inleveren samen met plastic en metalen.
De lange, sterke vezels maken het gerecycleerde materiaal extra gegeerd op de recyclagemarkten, omdat het perfect geschikt is voor toepassingen die een bepaalde stevigheid vereisen, zoals bijvoorbeeld huishoudrol, stevige kartonnen verpakkingen of zelfs specifieke toepassingen in de bouwsector zoals gipsplaten.
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv.een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren. Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in.
Het karton in drankkartons is gemaakt van verschillende soorten bomen zoals spar, den en berk. Houtpulp van deze bomen wordt gewassen en in een meerdere lagen geperst tot stevig karton dat op grote rollen wordt gedaan. De gladheid, stijfheid en gewicht worden nauwkeurig bepaald en gecontroleerd.
De productie van karton en papier veroorzaakt lucht- en watervervuiling. Voor de productie zijn relatief veel grondstoffen (hout), water en energie nodig. Bovendien is voor de productie van hout (landbouw)grond nodig, en dat is schaars.
Harde kunststoffen horen niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Belangrijk is dat het materiaal uit alleen harde kunststof bestaat.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Tip. Koffiecupjes mogen niet in de zak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd) omdat er koffiedrab in zit. Daardoor kunnen ze niet als pmd gerecycled worden. Je kunt gebruikte koffiecups (van alle merken) bij Blokker winkels inleveren voor recycling.
Koffiecups. Hoewel veel koffiecups uit plastics en aluminium bestaan, mogen ze niet in de PBD zak voor plastic, blik en drinkpakken gegooid worden. Omdat er in koffiecups koffiedrab zit, kunnen ze namelijk niet als PBD gerecycled worden. Koffiecups horen in het restafval thuis.
Vanaf september 2023 haalt de gemeente pmd op een andere manier op (inzamelen). In de meeste wijken hoeft u pmd dan niet meer apart aan te bieden. U mag plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken dan in de vuilniszak bij het restafval doen.
Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Chipszakken mag je dus sorteren in de PMD-zak.
Tip. Plastic voorwerpen van zowel zacht als hard plastic kun je weggooien in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd). Op sommige plaatsen kun je CD-hoesjes ook in speciale bakken, zogenaamde 'blipverts', gescheiden inzamelen. Je kan de locaties online vinden.
Zijn plastic bloempotjes toegelaten in de blauwe zak? Ja. Lege plastic potjes van bloemen en plantjes zijn toegelaten bij het PMD, maar je mag ze niet in elkaar steken.
Je gooit aluminiumfolie dus het best weg bij het PMD-afval. Vorm de aluminiumfolie na gebruik tot een bal. Dit maakt het makkelijker voor het afvalverwerkingsbedrijf om het te herkennen.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval.
Melkpakken bij plastic afval
Melkpakken en andere drinkpakken zijn prima te recyclen. Daarom kun je ze in 80 procent van Nederlandse gemeenten gescheiden inleveren. Haal de dop eraf, vouw ze lekker klein op, doe de dop er weer op en doe ze in de zak of bak voor plastic afval.