In tegenstelling tot de eidooier bevat het weinig vet. Eiwit wordt vaak in de keuken gebruikt. Veelal wordt het bij het koken gescheiden van de dooier. De naam dankt eiwit aan de kleur die het krijgt als het wordt verhit.
Deze naam wordt gekozen omdat proteïne het hoofdbestanddeel van dierlijk voedsel lijkt te zijn. Waarom proteïne in Nederland ook wel eiwitten worden genoemd is niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat er veel proteïne in eieren zit.
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert (energie) calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne.
Een ander woord voor eiwit is proteïne. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit 100.000 miljard cellen. Zo bevatten onze organen, spieren, botten, bloed en zenuwstelsel allemaal eiwitten. Proteïnen leveren calorieën en aminozuren, de laatste zijn bouwstenen voor het eiwit in de lichaamscellen.
Dat flubberige stukje is het hagelsnoer
Zo botst de dooier niet zomaar tegen de zijkant van de eierschaal. Deze banden heten chalaza, of hagelsnoer, en zijn gemaakt van extra dik eiwit. En inderdaad, dat is wat je als een flubberig draadje in je ei ziet drijven.
Lang voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Maar was er eerst een kip of een kippenei? Honderden miljoenen jaren voordat er kippen waren, legden vissen, amfibieën en reptielen al eieren. Dat is dus duidelijk: het ei was er eerder dan de kip.
Wist je dat niet alleen het wit van het ei maar ook het eigeel eiwitten aanbrengt? Het wit van één ei (zo'n 38 g) brengt ongeveer 4,0 gram eiwitten aan, de eidooier van één ei (ongeveer 22 g) zo'n 3,8 gram.
Voor mensen met overgewicht is het eten van extra eiwitten aan te raden. Eiwitten geven je een verzadigd gevoel, versnellen de stofwisseling en stabiliseren je bloedsuikerspiegel (waardoor vet kan worden verbrand). Verschillende studies hebben bevestigd dat het eten van extra eiwitten helpt tijdens het afvallen.
In de twaalfvingerige darm komt alvleessap bij het voedsel. Alvleessap bevat enzymen waarmee de eiwitten in nog kleinere mootjes worden gehakt. In de wand van de dunne darm zitten miljoenen kleine kliertjes die darmsap maken. Darmsap bevat enzymen die de kleinere stukjes eiwit afbreken tot aminozuren.
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
Als de nieren gezond zijn, zit er dan ook bijna geen eiwit in de urine. Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan.
Proteïnen zijn eiwitten. In ons bloed zijn er veel soorten eiwitten aanwezig. Komen er eiwitten in de urine terecht, dan spreken we van proteïnurie. De urine van een gezonde volwassene bevat per 24 uur niet meer dan 130 mg eiwit.
Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Eiwitten hebben een verzadigend effect waardoor je minder eet en daardoor vaak minder calorieën inneemt. Je hebt dan gewoon minder honger. Ga je echter heel bewust zeer veel eiwitten consumeren, dan word je daar ook gewoon te dik van. Weliswaar niet zo dik als van te veel vet.
Zeker als je bijvoorbeeld een krachtsporter bent, heb je een hoge eiwitbehoefte. Toch moet je niet overdrijven. Te veel eiwitten is niet ongezond, zoals je eerder las, maar ook niet optimaal. Want als je te veel eiwitten eet, dan kan je er gewoon niets mee.
Hoeveel eiwit heb je nodig? Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. Dat komt neer op zo'n 58 gram eiwit voor iemand van 70 kilo.
Eiwit is vooral belangrijk voor het haar om haarbreuk te voorkomen, het haar te versterken en het elastisch te houden. Bij een gebrek aan proteïne mist het haar structuur en stevigheid, waardoor jouw kapsel er snel plat en broos uit kan zien.
In het maag-darmkanaal worden de eiwitten uit de voeding gesplitst in aminozuren om zo door het lichaam opgenomen te worden. De meeste aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken, maar een aantal ervan moeten we uit onze voeding halen. Dit zijn de zogenaamde essentiële aminozuren.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Stap 2; Hoeveel eiwit bevat 1 schaaltje kwark? Een schaaltje van 150 gram kwark bevat 1,5 x 8 gram eiwit = 12 gram eiwit per schaaltje kwark.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.