Bromfietsen bestaan in twee verschillende soorten: klasse A en klasse B. De bromfietsen van klasse A zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 25 km/u is.
50 cc: brommeren in een rond de stad
Is de topsnelheid meer dan 50 km/u, dan is er sprake van een motorfiets. In principe mag je ermee op de snelweg, maar dan moet de topsnelheid wel méér dan 70 km/u bedragen.
cc staat letterlijk voor de inhoud van de cilinders. De cilinders zijn de ruimtes in het motorblok waar de zuigers op en neer in bewegen wat het bewegen van de motor veroorzaakt. In principe is het zo dat hoe groter de cilinderinhoud is hoeveel meer kracht de motor kan leveren.
Naast praktijkexamens (AVB en AVD) kun je bij ons ook voor je theorie examen slagen. Je hebt geen rijbewijs nodig om met een bromfiets of scooter (maximaal 50 cc) te rijden die maximaal 25 km per uur gaat.
Bromfiets = 45 km/h op de weg met helm geel kenteken. Kies de gewenste kleur. Rijklaarmaak kosten zijn de afleverkosten van de scooter.
Een motorscooter met 125cc kan gemiddeld rond de 90 tot 100 km/u. Een motorscooter met 300cc kan gemiddeld rond de 140 tot 150 km/u.
Zonder Malossi variateur is dat gemiddeld rond de 60kmh. Met nog een Malossi 15/55 vertanding zal de topsnelheid nog meer toenemen tot gemiddeld 70-75 ( verschilt per scooter en sommigen kunnen zelfs 75-80 rijden.
De maximumsnelheid is ca. 45 km/u (begrensbaar).
Toch is een 125 cc in normale situaties niet traag te noemen. De topsnelheid ligt meestal tussen 110 en 120 km/h, voldoende voor een stuk autosnelweg. De rest van het wegennet is vaak beperkt tot 30, 50 en 70 km/h, terwijl je op grote stukken ring vaak niet sneller dan 90 km/h mag.
De meeste snorfietsen van tegenwoordig hebben een motor van 50 cc en een vermogen van 2 tot 4 kW. Fabrikanten bieden modellen aan die zowel in 25 km/h (snor) als 45 km/h (brom) uitvoering verkrijgbaar zijn.
Uiteraard is het niet legaal om met een 70cc te rijden, dat is in wezen een motorfiets waarvoor je rijbewijs A moet hebben (niet hetzelfde als de A van AM).
De snelle 60cc 2-takt motoren worden op een mini-frame geplaatst en bereiken topsnelheden van 100km per uur! Ook Max Verstappen begon ooit met een 60cc motor!
Denk hierbij aan een kleinere sproeier, een prop in de uitlaat, een aanpassing in de luchttoevoer (luchtfilter of luchtfilterhuis) naar de carburateur, een varioring en een cdi (ontstekingsregeling). Een 2-takt scooter kun je behoorlijk snel laten rijden zonder hele grote aanpassingen.
Voor veel snelweggebruik is een motor van 1000 cc of meer aan te raden. Is er sprake van gemengd gebruik (stad, snelweg, buitenweg), dan is een middenklasser (300 tot 750 cc) een optie. Ze zijn wendbaar in het stadsverkeer en kunnen goed mee op de snelweg als er geen file is.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
2. Rijbewijs AM. Rijbewijs voor bromfiets of scooter dat je kan behalen vanaf 16 jaar. De machine mag maximaal 50 cc cilinderinhoud of 4 kW elektrisch vermogen hebben en mag niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u.
De luchtgekoelde hebben meestal een cilinderinhoud van 49 cc en zijn de goedkoopste op de markt. Hun snelheid is ongeveer 50 km/h en de prijzen variëren van 100 tot ongeveer 200 euro.
30 km/u.
De bromfietsen van klasse A zijn alle voertuigen met 2 of 3 wielen met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 25 km/u is.
Wanneer er een ontgrensde CDI wordt gemonteerd zal de scooter ook harder gaan rijden. Een opgevoerde Piaggio Zip wil meestal maximaal een topsnelheid van 70 km/u halen. Voor hogere snelheden is een 70cc of 80cc cilinder nodig.
De snelste en de mooiste Vespa scooter
De GTS Super 300 is de snelste Vespa motorscooter uitvoering die je maar kunt kopen. Hij beschikt over 21,5 pk en daarmee kom je heel goed mee in het verkeer. De Notte 300 heeft een topsnelheid van ongeveer 130 kilometer per uur en is daarnaast ook zeer zuinig.
Het geringe vermogen (11kW/15 pk) is geen obstakel om er een paar kilometer snelweg mee af te leggen. In druk fileverkeer ligt de snelheid van de verkeersdeelnemers sowieso al laag en kun je met een 125 cc goed mee.