De bloem heeft op zowel de stengels als bladeren haren. Wat veel mensen niet weten is dat alle delen van de klaproos inclusief het melksap giftig zijn voor mens en dier.
De gewone klaproos of Papaver rhoeas die je hier vaak aantreft op braakliggende terreinen of langs de kant van de weg bevat geen opium. Je zal er dus niet high van worden als je ze oprookt.
Maar in het Nederlandse klimaat is het narcotische gehalte laag, daardoor is het legaal om deze plant te kweken. Wel zijn alle delen van de plant giftig, met uitzondering van de zaden.
Opiaten worden gewonnen uit de klaproos Papaver somniferum, in de bloemenwinkel te herkennen aan de paarse bol. Hij wordt ook wel de slaapbol genoemd. Door de onrijpe zaadbol in te kerven en het vrijkomende melksap in te drogen, ontstaat het lichtste opiaat: ruwe opium. Uit opium kan morfine worden gehaald.
Het sap van de plant is giftig en kan bij bepaalde hoeveelheden leiden tot een langzame dood (die gekenmerkt wordt door een periode van bewusteloosheid). De plant dankt hieraan ook zijn naam.
Waar de gewone klaproos tot 80 cm hoog kan worden is deze plant tussen de 20 en 40 cm. De bolpapaver of slaapbol wordt ook Papaver Somniferum genoemd. Deze plant heeft in tegenstelling tot de normale klaproos veel meer bladeren en is beschikbaar in verschillende kleuren waaronder rood, roze en wit.
Gebruikstoepassingen. Naast de al genoemde medicinale en geestverruimende eigenschappen zijn papavers eetbaar. Vooral het stuifmeel en het jonge vruchtbeginsel hebben een heerlijke smaak. Ook de bloem, het zaad en het jonge blad zijn te gebruiken.
je koopt in een smart shop papaver zaad. je kweekt dat en als de bloemen uitkomen snij je met een mes in de bloembol. je laat de bloemen staan tot de volgende ochtend en daarna kerp je met een mes het opgedroogde vocht van de papaver plant. in de natuur vind je ook papaver planten ook wel klaproos genoemd.
Na het openen van de zaaddozen kan het zaad van de klaproos op een droge, goed geventileerde plek uitgespreid worden en wat nadrogen. Nadat het tijdens de winter in een zakje of doosje op een droge plek bewaard is kan het in april gezaaid worden.
Blauw maanzaad zijn de zaden van de eenjarige Papaver somniferum, ook wel slaapbol genoemd. Dat is dezelfde papaver die gebruikt wordt in de opiumteelt, maar voor de teelt van de culinaire zaden gebruikt men variëteiten met een laag gehalte aan opiaten.
Heroïne wordt gemaakt van opium, een stof uit de papaverplant. Middelen die uit deze plant gemaakt worden noemen we daarom opiaten. Andere bekende opiaten zijn methadon, oxycodon en morfine. Heroïne bestaat in verschillende vormen, zoals fijn wit poeder of geelbruine brokjes.
Wat kun je er mee
Naast de al genoemde medicinale en geestverruimende eigenschappen zijn delen van de papavers eetbaar. Vooral het stuifmeel en het jonge vruchtbeginsel hebben een heerlijke smaak. Ook de bloem en het zaad zijn te gebruiken.
Na de bloei sterft de plant grotendeels af. Je doet er dan ook goed aan om de uitgebloeide bloemen en het dorre blad weg te knippen, zodat de papaver na de rustperiode weer opnieuw zal gaan bloeien. Met een beetje geluk krijg je zelfs een tweede bloei in het najaar. Papaver oriëntale wordt niet graag verplant.
De klaproos valt dus ook onder de noemer giftige bloem! Opmerkelijk genoeg is echter dat de zaadjes van de klaproos (papaver) wel eetbaar zijn.
Antwoord van Drugsinfoteam
Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen in opiaten dus kan een verdovende werking geven. Op tests die checken of je drugs in je bloed hebben, zullen hierop reageren en aangeven dat er opiaten in je bloed zitten.
Uiterlijk van de slaapbol
Van nature ziet hij er uit als een soort klaproos, met grote dunne kroonbladeren die rond het hartje gevouwen zijn. Maar er zijn ook slaapbol variëteiten met dubbel bloemen of met bolle rafelige bloemen. Verder komen ze voor in wit, rood, paars, roze en met verschillende patronen in de bloem.
Als je de klaproos plukt, snijd hem dan dicht bij de wortel af. Brand na het plukken van de klaprozen de onderkant van de steel een stukje af met een aansteker of kaars. Zet de klaprozen in een vaas, de bloemen moeten zeker een week mooi blijven.
Als de zaaddozen van de klaprozen eenmaal krijtachtig aanvoelen en rechtop staan, is het tijd om ze af te knippen. Laat ze in de zon of een geventileerde ruimte op zijn kop drogen. Als ze droog zijn, maak je ze vervolgens open en schud je ze boven een pot in een zeef leeg om de klaprooszaden op te vangen.
Ter plekke zaaien kan in maart-april of vanaf juli-oktober. Papavers maken een penwortel en houden daarom niet van verplanten en verspenen. Je kunt ook in potjes zaaien (in maart-april, bij kamertemperatuur) en ze later heel voorzichtig in de tuin planten, zodat het kluitje intact blijft.
Papaver (klaproos)
Is papaver giftig voor honden? Het antwoord: ja, ook papaver is een giftige plant voor honden. Met name dan de onrijpe zaadjes! Laat je nieuwsgierige huisdier hier dus niet aan knabbelen, want hij zal last krijgen van zijn ademhaling en een verzwakte hartslag.
Blauwe maanzaad is super lekker, geroosterd in een beetje boter, met kokosbloesemsuiker en gestrooid over crèmes of kwark. Let op: Als je maanzaad rauw wilt eten of rauw over je eten wilt toevoegen, let er dan op dat je niet de limiet van 20 gram per dag overschrijdt.
Een ons maanzaad is genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) van deze stof. Natuurlijk eet vrijwel niemand een ons maanzaad per dag op. Daarnaast zit er veel pantotheenzuur of vitamine B5 in maanzaadjes; 65% van de ADH.
Papaver somniferum is een overbekende eenjarige (maar daarom niet minder geliefd, en terecht). Ze kan heel goede tegen kou. Een andere eigenschap is dat ze niet heel erg lang bloeit (maar wel heel rijk en met grote bloemen in de meest exotische kleuren).
De grote of gewone klaproos (Papaver rhoeas) is een eenjarige plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae). Deze plant kan tot circa 80 cm hoog worden en bevat een wit melksap. De bloemen zijn groot en scharlakenrood.
Er zijn meerdere methoden om bloemen te drogen. Sommige bloemen hang je rechtop (bijv. lavendel), andere ondersteboven (bijv. papaver, vingerhoedskruid) of in het donker.