In beginsel is het aan de medewerker om de werkgever van deze verhindering op de hoogte te stellen, wat tegen hem spreekt, als hij dit verzuimt. In dit geval is ontslag alleen mogelijk, als de medewerker ter zake een verwijt te maken valt, door opzettelijk of roekeloos doen of nalaten.
Als werkgever wilt u uiteraard dat u beschikking heeft over al uw medewerkers. Wanneer een medewerker zonder te melden afwezig is, kan dit vervelende consequenties hebben voor de bedrijfsvoering. Dit is echter nog geen reden om een werknemer direct te ontslaan.
Mocht er een situatie ontstaan waarin de werknemer toch redelijke instructies weigert van de werkgever, dan i s er sprake van werkweigering en kan dit gevolgen hebben voor de werknemer. De werkgever kan in ernstige en hardnekkige situaties het loon stopzetten of zelfs ontslag op staande voet geven.
Spreek dan bijvoorbeeld een boodschap in op de voicemail van de werknemer. Je stuurt een ingebrekestelling naar de werknemer per aangetekende brief. Je kan een kopie van de brief per mail verzenden. In deze brief maan je de werknemer aan onmiddellijk het werk te hervatten of zijn afwezigheid alsnog te rechtvaardigen.
Een berisping, een schorsing met of zonder behoud van loon, overplaatsing, degradatie of ontslag (op staande voet) zijn vormen van maatregelen die de werkgever onder bepaalde voorwaarden ter beschikking staan. Naast deze maatregelen kan de werkgever ook een boete opleggen.
Onder de WAB is het uitgangspunt dat als een werknemer niet komt werken, hij toch doorbetaald moet worden. De werkgever moet op het moment dat er geen arbeid is verricht, bewijzen dat een werknemer geen recht heeft op doorbetaling van het loon. De rollen zijn dus feitelijk omgedraaid.
De mogelijke gevolgen van een onwettige afwezigheid staan in principe duidelijk beschreven in het arbeidsreglement van je werkgever. Dit kan gaan van een corrigerend gesprek tot een schriftelijke waarschuwing. In bepaalde gevallen kan de sanctie zelfs bestaan uit ontslag om dringende redenen.
Die afwezigheid is gewettigd op voorwaarde dat het gaat om een onvoorzienbare gebeurtenis en dat je je werkgever zo snel mogelijk verwittigt. Werk je voltijds, dan mag je jaarlijks maximaal tien dagen afwezig zijn om dwingende reden.
Het ontslag om dringende reden
Onder dringende reden wordt verstaan de ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen beide partijen onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. De partij die de dringende reden inroept moet het bestaan ervan bewijzen.
Duur opzegtermijn
Als u zich niet houdt aan de opzegtermijn, moet u uw werknemer een vergoeding betalen als hij daarnaar vraagt. De vergoeding is niet hoger dan het loon dat de werknemer zou krijgen als u zich wel aan de opzegtermijn had gehouden.
Je kunt in de regel ontslagen worden wanneer je werk weigert. Werkweigering kan een dringende reden zijn voor ontslag. Je werkgever heeft een instructierecht. Dat betekent dat hij je de opdracht mag geven om bepaalde werkzaamheden te verrichten.
Begin je zin met 'Ik' en wees duidelijk en bondig, tipt Linda Houthoff. 'Als je collega bijvoorbeeld ziek is en je manager gaat er zomaar vanuit dat je ook haar werk verricht, kun je zeggen: ik vind het toch niet prettig dat je aanneemt dat ik al haar werk erbij ga doen. '
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Voorbeelden: diefstal, oplichting, opzettelijke vernieling. Zware fout: houdt een fout in die zo groot en buitensporig van aard is dat ze onvergeeflijk is in hoofde van diegene die ze begaat.
Onder dringende reden wordt verstaan de aanwezigheid van zodanige daden, eigenschappen of gedragingen van een werknemer dat van de werkgever niet kan worden verlangd dat de arbeidsovereenkomst voortduurt. Enkele voorbeelden: Crimineel gedrag, zoals diefstal en fraude. Geweld.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
“Toegestane afwezigheid” is een algemene formulering voor een schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst die louter gebaseerd is op een akkoord tussen werkgever en werknemer.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Verklaart de controlearts je medewerker arbeidsgeschikt en weigert die het werk te hervatten, dan kan de werknemer in kwestie het recht op gewaarborgd loon verliezen vanaf de eerste datum van de uitnodiging op het dokterskabinet, of vanaf de dag van het eerste huisbezoek van de controlearts.
Als uw werknemer niet opdaagt en u heeft geen nieuws van hem is er in principe sprake van een ongewettigde afwezigheid[5]. Bij onwettige afwezigheid kan u de betaling van het loon schorsen, een sanctie opgenomen in het arbeidsreglement aan de werknemer opleggen.
Ben je gewettigd afwezig, dan heb je normaal gezien recht op gewaarborgd loon. De werkgever betaalt dan je volledige loon uit zoals je dat zou ontvangen hebben wanneer je gewoon was komen werken.