Kan je een auto op naam zetten zonder rijbewijs? Om maar direct met de deur in huis te vallen: ja, het is mogelijk om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Als koper van een auto heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Je mag een auto alleen zelf op jouw naam zetten. Je moet persoonlijk aan de balie verschijnen, minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Koop je een auto voordat je je rijbewijs hebt, dan mag je 'm ook op jouw naam zetten. Houd er dan wel rekening mee dat je de wettelijke verzekeringsplicht in gaat.
Voorwaarden. U heeft de kentekencard en de tenaamstellingscode van het voertuig dat u wilt overschrijven. Met een 'papieren' kentekenbewijs is online overschrijven niet mogelijk. U heeft een geldig Nederlands paspoort, Nederlands rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart met een chip.
Auto op naam van uw partner; mag dat? Bij de meeste verzekeraars kunt u uw auto verzekeren op de naam van uw partner. Verzekeraars gaan er namelijk vanuit dat partners gezamenlijk gebruik maken van een auto. Hierbij wordt wel als voorwaarde gesteld dat u en uw partner op hetzelfde adres geregistreerd staan.
Regelen voor de tenaamstelling. Vóórdat u de daadwerkelijke tenaamstelling uitvoert, moet u een digitale machtiging laten ondertekenen door de tekenbevoegde van het bedrijf (de persoon die op het uittreksel van de Kamer van Koophandel staat).
Kenteken overschrijven bij een kentekenloket
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag én kan niet. Als je kind eigenaar is van een auto, moet hij of zij ook zelf de autoverzekering hiervoor afsluiten.
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Je kunt bijvoorbeeld alleen twee auto's verzekeren wanneer deze op jouw eigen naam of die van je partner staan en jullie op hetzelfde adres wonen.
Een eerste overtreding wordt met een geldboete afgedaan. Bij een tweede overtreding wordt de verdachte gedagvaard voor de Kantonrechter en wordt er een geldboete en 1 week hechtenis voorwaardelijk geëist. Bij een derde overtreding vordert de officier van justitie een hechtenis van twee weken.
Een auto verzekeren die niet op je eigen naam staat, is bijna nooit mogelijk. De enige uitzondering zijn partners die op hetzelfde adres wonen. Je mag de auto waar je de eigenaar van bent dus wel verzekeren op naam van je partner, maar niet op de naam van iemand anders.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Autoverzekering op naam ouders: formeel onmogelijk
Ten eerste is het formeel gezien niet eens mogelijk. Als een auto op jouw naam staat, dan mag de autoverzekering in principe alleen door jou persoonlijk worden afgesloten. Je ouders zijn geen kentekenhouder van de auto en mogen de auto dus niet op hun naam verzekeren.
Mag je een auto verzekeren voor je kind? Een autoverzekering afsluiten voor je kind mag en kan helaas niet. Een autoverzekering moet namelijk op naam staan van de regelmatige bestuurder van de auto. Als je kind het meeste in de auto rijdt, moet hij of zij dus zelf een autoverzekering afsluiten.
Een tenaamstelling van een auto brengt niet het eigendom met zich mee. Een kentekenbewijs is slechts een bewijs van houderschap en dus geen bewijs van eigendom van betreffende auto.
Zo moet je bij de overname van een ouder je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouders, manuele inschrijving bij de DIV regelen.
In Nederland moet je minimaal 18 jaar zijn om een kenteken op je naam te laten registreren. Zonder kenteken op naam kun je ook geen autoverzekering afsluiten. Daarom is het niet mogelijk om zelfstandig een auto te kopen en er in te rijden als je pas 17 jaar bent.
Jouw auto delen
Zo'n autodeelconstructie kun je zelf opzetten. Bij de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik kun je terecht voor onder meer een voorbeeldcontract en een zogenoemde autodeelverzekering. Zo'n verzekering heb je nodig, zodat je auto ook verzekerd is als huurders erin rijden en je no-claim beschermd is.
Een kenteken online overschrijven kan alleen via de RDW website (Rijksdienst Wegverkeer). Hiervoor moet je inloggen met je DigiD-code. Tip: download de DigiD app, super makkelijk! Daarnaast heb je ook nog twee documenten nodig voor het overschrijven van je auto (kenteken):
Een kenteken overschrijven bij Jumbo kan wel. Eventueel kunt u vooraf even informeren bij de Jumbo in uw buurt of zij deze dienst leveren. Als u uw auto overschrijft bij Jumbo, neem dan altijd de tenaamstellingscode, het overschrijvingsbewijs en een geldig ID mee.
Ja dit kan, maar alleen als je aantoonbaar gemachtigd bent door de rechtsgeldige eigenaar van de te verkopen auto. De mogelijkheid van machtigen geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven.
U kunt een auto kopen die drie eigenaren heeft gehad. Een fleetowner (leasemaatschappij of bedrijf met een wagenpark van meer dan 6 auto's) en twee particuliere eigenaren. Verder heeft de auto bij vier verschillende bedrijven in de handelsvoorraad gestaan.
Of u nou twee, drie of meer auto's heeft: als de auto's op uw naam staan, mag u ze ook allemaal op uw naam verzekeren. Heeft u maar liefst 3 auto's op uw naam staan? Dan kunt u deze dus ook alle drie op 1 naam verzekeren.
Als je een auto koopt, ben je verplicht om deze op jouw naam te laten zetten. Niemand anders mag dit doen, je moet dus altijd zelf aan de balie verschijnen.