Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
Haarverlies kan door het verkeerde gebruik van een shampoo wel ontstaan. Door te vaak het haar te wassen bijvoorbeeld. Ook bepaalde chemische ingrediënten in shampoos kunnen het haar broos en breekbaar maken, zoals lauryl sulfate.
Bel je huisarts voor een afspraak als 1 of meer van deze dingen voor jou kloppen: Je verliest veel meer haar dan normaal.Het haar op je hoofd wordt dunner.Je krijgt ineens kale plekken op je hoofd.
Abnormaal haarverlies
Als je meer dan 100 haren per dag verliest, wordt het abnormaal. We spreken dan van haaruitval (ook wel kaalheid genoemd). Kaalheid bij mannen en vrouwen is meestal erfelijk bepaald.
Haaruitval komt meestal door ouder worden. Je kunt ook kaal worden door stress, medicijnen of ziektes. Haaruitval kan je onzeker of somber maken.
Goed nieuws, over het algemeen herstelt het haargroeiproces weer na een periode van stress. Zodra het evenwicht in je lichaam hersteld is gaan de haren ook weer aangroeien. Dit kan echter wel maanden duren, en zekerheid is er niet.
Van eind augustus tot eind november. Veel mannen en vrouwen merken dat hun haar meer uitvalt in het najaar. Ergens tussen eind augustus en eind november lijk je opeens meer haar te verliezen. Normaal gesproken verliest iemand ongeveer 100 haren per dag.
Gezond eten en voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen is verstandig voor de conditie van het hele lichaam en dus ook voor het haar. Haaruitval kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een tekort aan ijzer.Een tekort aan biotine (vitamine H of B8) wordt ook vaak als belangrijke vitamine genoemd bij haaruitval.
Haaruitval door stress begint vaak met een jeukende en schilferige hoofdhuid. Daarnaast merk je dat bij het wassen van het haar er meer haren in het doucheputje achterblijven en ook tijdens het kammen blijft er meer haar achter in de borstel. Kenmerkend is dat de haaruitval gelijkmatig verspreid is over het hoofd.
Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten. Zo bestaat je haar hoofdzakelijk uit keratine, net zoals vinger- en teennagels.
Bij ongeveer 50% van de vrouwen wordt niet zo vaak over haaruitval gesproken. Van losse lokken tot bosjes die achterblijven in je douche. Dit kan verontrustend zijn en je enigszins onzeker maken, geen van beide hebben we nodig!
Kan je haaruitval stoppen? Haaruitval kan in sommige gevallen gestopt worden, maar het is afhankelijk van de oorzaak van de haaruitval. Als de haaruitval wordt veroorzaakt door medicijnen, kan het stoppen van de medicatie ervoor zorgen dat de haaruitval stopt.
Het duurt over het algemeen maanden voordat het haarverlies stopt. Daarna duurt het maanden tot soms zelfs jaren, voordat het haar teruggroeit. Een gezonde haar groeit gemiddeld 1 cm per maand. Sommige oorzaken voorkomen dat het haar de dichtheid zoals eerder krijgt.
Dit is normaal. Na 6-8 maanden herstelt de normale haarcyclus zich weer. Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden.
De beste shampoos tegen haaruitval zijn Neofollics, Regenepure DR en Veta. Ze bevatten niet alleen diverse actieve ingrediënten tegen haaruitval, maar ook ingrediënten die haargroei stimuleren. Deze shampoos zijn geschikt voor mannen en vrouwen.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Tijdelijke haaruitval heeft vaak geen behandeling nodig. Het haar groeit dan meestal na een periode van 6 maanden vanzelf terug. Dunner wordend haar kan op verschillende manieren behandeld worden.
Bepaalde medicatie, een bevalling, stress, gewichtsverlies, chirurgische ingrepen, een infectie en andere oorzaken kunnen aan de basis liggen. De haren vallen meestal uit 3 tot 4 maanden na de blootstelling aan de oorzaak. Deze tijdelijke haaruitval kan tot 3 maanden duren en is volledig omkeerbaar.
De belangrijkste voedingsstoffen voor gezond haar en haargroei zijn: Vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren. Een tekort aan deze stoffen kan de haargroei vertragen of zelfs haaruitval veroorzaken.
Groene groenten die veel vitamine A en vitamine C bevatten, zijn onder andere spinazie en broccoli. Daarnaast zit er veel ijzer en calcium in groene groenten. Als je te weinig ijzer binnen krijgt, kun je te maken krijgen met (meer) haaruitval. Calcium daarentegen komt de haargroei ten goede.
Rond de leeftijd van 35 jaar heeft tot twee derde van de mannen een zekere mate van haaruitval, oplopend naar 85% rond de 50 jaar.
IJzer is goed bij de vorming van hemoglobine dat zuurstof door het lichaam transporteert. Het voorkomt haaruitval en broos haar. Andere vitamines die een positieve werking hebben op dunner wordend haar, zijn onder meer selenium, zink, L-Glutamine, foliumzuur, vitamine A, C en E.
Symptomen. Normaal verliest een mens 50 tot 100 haren per dag. Als u meer haar verliest, zal u dat merken tijdens het kammen.