Alternatief. Als alternatief voor bieslook kan soms peterselie gebruikt worden, vooral om een gerecht af te maken. Natuurlijk geeft peterselie een andere smaak, maar het is wel, net als bieslook, geschikt als aromatische afmaker van een gerecht.
Een andere naam voor knoflookbieslook is “Chinese Bieslook”. Ze lijkt wel wat op bieslook (Allium schoenoprasum) maar er zijn toch ook wel verschillen: groter, grover, platte blaadjes, andere bloei en de smaak is vooral knoflookachtig, anders dan de ui-achtige smaak van bieslook.
Waarmee kun je bieslook vervangen? Natuurlijk kan je de bieslook ook vervangen door een ander kruid dat je bijvoorbeeld wel in huis hebt. Basilicum, salie, basilicum of zelfs munt Laat je creativiteit maar de vrije loop!
Smaak. Bieslook heeft een lichte uiensmaak. In vele gerechten is dit kruid lekker, maar het mag niet meegekookt worden. Je kunt de blaadjes fijngesnipperd toevoegen aan bijvoorbeeld salades, soepen, sauzen of eiergerechten.
De smaak is minder sterk dan echte knoflook, een ideaal kruid dus voor mensen die van een milde smaak houden. Gebruik de jonge stelen met blaadjes op dezelfde manier als lente- of bosuitjes. Bij eiergerechten smaakt knoflookbieslook ook erg lekker. Of voeg het kruid toe aan salades.
De Allium Tuberosum, of Knoflookbieslook, is te herkennen aan de groene strepen op de stervormige bloemen. De stervormige bloemen van Allium Tuberosum zijn bij elkaar geclusterd tot een fraai wit bloemscherm.
Als oorsprong van het gewas geven de boeken China op. Daar komt dan nog steeds, blijkt in supermarkten, onvoorstelbaar veel knoflook vandaan.
Bieslook is geen ui, maar is er wel mee verwant.
Waarom is bieslook goed voor je gezondheid:
Bieslook is rijk aan de vitamines C en K. Vitamine C is onder andere van belang voor de vorming van collageen, een eiwit dat bijdraagt aan de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten, tanden en bloedvaten.
Bieslook is een toegankelijk en veelzijdig kruid. Bieslook is heerlijk door zuivelspread als broodbeleg, maar je kunt het ook gebruiken: Bij aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, vis, ei, soep, ragout. Op een omelet met kastanjechampignons en (rauwe) ham.
Op zoek naar een zo goedkoop mogelijk alternatief? Dan is Tapatío wellicht het beste alternatief. Deze saus is een stuk voordeliger en ook qua smaak verkiest Mexico dit boven gewone tabasco.
Een van de beste vervangers voor basilicum is een ander populair kruid: oregano. Oregano heeft een vergelijkbaar smaakprofiel als basilicum, hoewel het een meer uitgesproken smaak heeft. Een ander alternatief voor basilicum is tijm.
Bonenkruid wordt in zijn geheel gedroogd en daarna worden de bladeren verwijderd van de takken. De smaak van bonenkruid lijkt op die van tijm, terwijl de geur van het kruid juist doet denken aan een mix van lavendel en appels met een licht peperige muntsmaak. Gedroogd bonenkruid heeft meer smaak dan vers bonenkruid.
Net als een ui is ook de bol van Kraailook of van Bieslook eetbaar. Fijn gesneden stukjes van de bladeren van deze soorten worden ook wel in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld in soep, over aardappelen gestrooid of in een salade verwerkt.
De bladeren van daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- of uiengeur. Daslook wordt in België niet veel geplukt, maar in Centraal-Europa is het een populaire plant. De bladeren worden er o.a. verwerkt in salades, kruiden, soep, marinades en pesto.
'Welke eetbare wilde plant is dat? ' helpt bij het populaire wildplukken. Met deze ANWB-gids voor eten uit de natuur kun je de natuur in trekken om te zien wat je aan eetbaars kunt plukken. Er worden ruim 300 wilde planten, struiken en bomen beschreven waarvan je de bladeren, vruchten of noten kunt eten.
Het vraagt nauwelijks onderhoud en komt ieder jaar als vanzelf opnieuw uit. Bieslook is van dezelfde familie als uien en knoflook. Verse bieslook is lekker bij rauwe bereidingen zoals slaatjes, maar ook bij aardappelsla en als smaakmaker bij zelfgemaakte veganaise.
Kenmerkende eigenschappen van bieslook zijn de lange, smalle en grasachtige stengels. Wat velen vergeten, is dat de groente ook mooie roze, witte of paarse bloempjes heeft. Een andere naam voor bieslook is pijpgras. De reden ligt voor de hand: de pijpvormige stengels hebben wel wat weg van lange grassprieten.
Peterselie is een goede bron van provitamine A, vitamine C, ijzer en foliumzuur. Het helpt om je lichaam gezond te houden. Peterselie kan een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voeg daarom lekker vaak peterselie aan je maaltijden en sauzen toe, of maak er een frisse groene smoothie mee.
Ze zijn niet hetzelfde, want ze zijn een andere plant, maar ze maken deel uit van dezelfde familie. Misschien kunt u de toppen van groene uien scallion, lente-ui ) vervangen door bieslook in kleine hoeveelheden. Bieslook is meestal kleiner en malser, meestal rauw gebruikt, en alleen het groene gedeelte wordt gebruikt.
De sprietjes zijn heel gevoelig, dus kook of bak bieslook niet mee omdat dan een groot deel van de smaak verloren gaat. Voeg bieslook dus pas toe op het einde. Bieslook is bijvoorbeeld lekker in een zelfgemaakte eiersalade.
Net als de groene stengels, zijn ook de bloemen van bieslook eetbaar. Door de frisse lila kleuren vormen ze dus een geweldige eetbare garnering. De smaak van de bloemen is vergelijkbaar met de smaak van de rest van de plant, al hebben de bloemen een iets pittigere en vollere smaak.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje.
Er zijn vermeldingen van knoflook gevonden in India, minstens van 3000 BC en uit China van rond het jaar 0 en misschien al van 2000 BC. De duizenden jaren van handel en uitwisseling hebben knoflook gebracht tot over een groot deel van de wereld. Ook Westwaarts kwam de knoflook via Rusland tot in Duitsland.
De varieteit `Solo Clove Garlic` groeit in de bergachtige omgeving van Yunnan provincie in China. Dit product wordt zonder bestrijdingsmiddelen geteelt. De tenen zijn 3 tot 3,5 cm groot en worden verkocht in mandjes met ca. 10 stuks.