De meeste baby's kunnen bij de geboorte maat 50 aan, want dat is de gemiddelde lengte. Sommige kindjes zijn wat groter en passen daarom bij de geboorte maat 56. Mocht jullie kindje te vroeg geboren zijn dan hebben we ook veel babykleding in maat 44.
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
De maten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je baby in centimeters. De meeste baby's zijn na de geboorte tussen de 50-56 cm, daarom wordt deze maat vaak aangehouden voor de eerste 2 maanden.
Boxpakjes in maat 50 (1-2 stuks) Boxpakjes in maat 56 (2-3 stuks) Truitjes/sweaters (minimaal 4 per maat) Mutsjes (3 stuks)
Pasgeboren baby´s passen meestal in een rompertje van maat 50 of 50/56. Te vroeg geboren baby´s of kleine baby´s passen vaak in maat 48 of 44 van rompertjes.
Kledingmaat baby
Voor een pasgeboren baby past babykleding in maat 50 meestal het beste. Dit is de gemiddelde lengte van een baby bij de geboorte. Als je baby zwaarder is dan 3500 gram, past maat 56 vaak goed. Bij een lichte of te vroeg geboren baby zitten babykleren in maat 44 waarschijnlijk beter.
Je baby heeft meestal maat 50 bij 0 tot 1 maand oud.
Maat 62. Deze maat draagt een kind vaak tussen de 2 en 4 maanden. Het kindje is dan tussen de 56-62 cm en weegt ongeveer 5 tot 6 kg. Dit is de eerste maat waarvan ik je kan adviseren om echt een stapeltje kleding van aan te schaffen.
We raden je aan om te denken in setjes: rompers, truitjes en broekjes (al dan niet met voetjes). Bij de geboorte heb je een 5-tal setjes nodig van maat 50, maar het kan geen kwaad om ook al een setje van een grotere maat te kopen. Het ene baby'tje komt al wat groter ter wereld dan het andere.
Tip: Het huidje van je baby is heel kwetsbaar voor de zon. Leg je kindje daarom altijd in de schaduw, of kies voor een (overslag)romper met lange mouwen met een (luchtig) broekje eroverheen. Je hoeft over de romper niet nog een shirt te doen, dat is dan voor de temperatuur niet nodig.
Maat 62 is een babymaat die tussen maat 56 en maat 68 zit. Deze maat past bij een gewicht van ongeveer 5 tot 6,5 kg en een hoofdomtrek van 40 cm. Ben je op zoek naar slofjes voor je kleine?
Maat 1. Maat 1 wordt ook wel New Born genoemd. Deze maat is geschikt voor baby's van 2 tot 5 kilo. Dat is vanaf de geboorte tot het moment dat je baby zo'n 3 maanden oud is.
Bij een baby die tussen de 2 en 4 maand oud is hoort de maat 62. Hierbij hoort een lengte van tussen de 57 en 62 centimeter en een gewicht van 5 a 6 kilo.
Als je babykleertjes als geboortecadeautje wil geven is het leuk als de baby de kleding direct of snel na de geboorte aan kan. Maatje 50 neem je alleen als je zeker weet dat het om een kleine baby gaat van minder dan 6 pond. Maat 56 is vaak een goede keuze.
Mijn advies om qua babykleding voor een gemiddelde baby in huis te halen is minimaal 8 shirts en meer in maat 56 dan in maat 50. Qua broekjes neig ik dan weer om meer in maat 50 aan te schaffen. En van de rompers, gewoon de simpele witte Hema rompers, zou ik er minimaal 10 in huis halen.
Een normale zwangerschap duurt 40 weken. Een premature baby is een baby die te vroeg geboren wordt, met name vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste prematuren hebben ook een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram). Ongeacht de zwangerschapsduur wordt een baby met zo'n laag gewicht beschouwd als prematuur.
Doorgaans is het advies om als onderdeel van de babyuitzet minimaal 3 rompertjes in maat 50/56 en 3 in maat 56/62 te hebben. Er zijn echter ook behoorlijk wat (toekomstige) ouders die alleen al in maat 50/56 meer dan 10 rompertjes hebben.
Een boxpakje wordt veel gedragen voor het eerste levensjaar. In de eerste paar weken na de geboorte kunnen baby's hun eigen temperatuur nog niet zo goed regelen. Ook tijdens het slapen niet. Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken.
Sommige ouders vinden het lastig om een romper met korte mouwen of lange mouwen aan te trekken bij hun baby, vooral bij newborns. Kies daarom voor het gemak van een overslagromper. Door de handige overslag is het heel gemakkelijk om de romper bij je baby aan te doen omdat er niks over het hoofdje van je baby hoeft.