Wil je het oppervlak goed ontvetten? Zorg dan dat je gebruik maakt van een aceton houdend schoonmaakmiddel of isopropanol. Doordat deze middelen snel verdampen en de vettigheid goed oplossen, zijn deze producten uitermate geschikt om de breukvlakken te ontvetten.
Alcohol is makkelijk oplosbaar in water en kan worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel en ontvetter. Het is een "schone" ontvetter omdat de alcohol vrij snel verdampt en geen residu achter laat. Isopropanol (isopropyl of IPA) en ethylalcohol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden.
Producten zoals WD40 en vaseline (petroleum) bevatten veel oplosmiddelen, welke helaas in je rubbers trekken en het rubber kunnen aantasten en op laten zwellen.
Probeer die rubbervlekken eerst te verwijderen met een warm sopje of een allesreiniger. Als dat niet lukt kan je wasbenzine gebruiken. Vergeet niet op houten vloeren een nieuwe waslaag aan te brengen als je de strepen verwijderd hebt.
Grijze, verweerde deurrubbers auto behandelen? Dat doe je met een allesreiniger en melamine spons. Spuit de reiniger op de spons en ga in één keer van de voorkant naar de achterkant van het rubber. De allesreiniger poetst het vuil weg, de melamine spons verwijdert vlekken.
Je kunt siliconenspray o.a. gebruiken om scharnieren en sloten, elektrische installaties, rubber, plastic, chroom en leer te beschermen tegen vocht. Siliconenspray heeft namelijk een prima vochtafstotende werking.
Oppassen met zeep!
Het sopje van water met groene zeep verdwijnt namelijk ook in de rubbers rondom het dak en komt op delen waar u het niet meer weg kan spoelen. Rubbers kunnen oplossen of verkleuren. Dit geld verder ook voor de autolak. De zeep maakt uw lak dof!
Rubber schoonmaken met azijn
Doe dat vooral niet! Azijn is een zuur. Deze azijnzuren worden zeer slecht verdragen door PVC, siliconen en natuurrubbers. De meeste huishoudelijke dichtingsrubbers zijn gemaakt van siliconen (voor voedingsdichtingen) en natuurlijk rubber (voor sanitaire dichtingen).
Ik stel voor om de plakkerigheid eerst met een doekje met spiritus weg te nemen. Dat tast het rubber niet aan. Als dit niet helpt, is er wasbenzine, nagelremover of aceton. Deze producten eerst op een klein plekje uitproberen en kijken of het rubber daardoor niet wordt aangetast.
Stralend witte rubberen zool met bleekmiddel
Dompel een wattenstaafje in het bleekmiddel en wrijf dit over de rubberen zool. Belangrijk: draag rubberen handschoenen in het bleekproces en zorg ervoor dat niets op je kleding druppelt!
Siliconenvet en siliconenolie. Siliconenspray is misschien wel de meest bekende en voorkomende variant. We kennen allemaal de siliconenspray om rubber te onderhouden. Regelmatig rubbers inspuiten met siliconen zorgt ervoor dat deze kwetsbare delen soepel en glad blijven.
Productbeschrijving. WD40 Degreaser is een snelwerkende, sneldrogende ontvetter, die vet, vuil en modder verwijdert. Laat geen resten achter.
Maak de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in. Dit kan met een speciale rubberstick, maar talkpoeder helpt ook al.
Om schoon te maken, gebruik je altijd gewone witte azijn of schoonmaakazijn. Je kunt azijn gebruiken als allesreiniger, ontvetter, ontkalker en wasverzachter.
Als je een vet gemakkelijk wilt verwijderen dan heb je daarbij een ontvetter nodig, ook wel een alkalisch middel genoemd. Gebruik altijd het juiste middel voor de klus die je uit moet voeren. Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet.
Universol is net zoals St Marc een vervanger voor ammoniak. Het voordeel van Universol is dat dit reinigingsmiddel geen zeepresten achterlaat. Hierdoor kun je na het reinigen met Universol het oppervlakte gaan schilderen zonder dat je eerst eventuele resten hoeft te verwijderen.
"Een weekmaker is een vloeistof die wordt toegevoegd aan plastic om het zachter te maken. Het probleem met die stoffen is dat ze na verloop van tijd gaan migreren. Ze komen weer vrij uit het plastic, en daardoor ontstaat dat plakkerige effect."
Maak kunststof iedere dag schoon met een schoonmaakdoek en een warm sopje van afwasmiddel of allesreiniger. Spoel na het schoonmaken het oppervlak altijd af met water en droog het af met een microvezeldoek.
Als een helm plakkerig wordt, ja dan is die vast oud en moet die vervangen worden.
Soda is een prima keuken ontvetter en ook nog eens multifunctioneel. Je kan het gebruiken om je keukenkastjes, de tegels en de vloer mee schoon te maken. Los soda op in warm water voor je het gebruikt. Ook voor de afwas kan soda een hulpmiddeltje zijn als je bijvoorbeeld blinkende glazen wilt hebben.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....