“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Bekijk het deelnemersreglement voor alle details. Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl.
Als je de schoolslag redelijkgoed beheerst kan je 1 km in 21 tot 22 min zwemmen.
Veiligheid & gezondheid. Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl.
Een beginnende zwemmer zal ongeveer 2 kilometer schoolslag kunnen zwemmen in een uur. Een wat gevorderde zwemmer zal tegen de drie kilometer kunnen zwemmen. Het gemiddelde ligt dus rond de 2,5 kilometer per uur. Wanneer je in wedstrijdverband zwem, dan zal een korte afstand natuurlijk een stuk sneller zijn.
Lukt het je om 30 – 45 minuten te zwemmen, dan ben je al op de goede weg. Hierbij kun je ook nog eens je zwemslagen gaan verbeteren.
Wat is nou 500 meter? Lopend draai je daar je hand niet voor om. Maar in het water kan een 500m voor een beginnend zwemmer al snel een kwartier duren. 15 minuten over 500 meter.
Zwemmen is heel gezond; het stimuleert je fysieke én mentale gezondheid. Elk baantje dat je trekt telt, maar je lichaam profiteert het meest van zwemmen als je 3 keer per week minstens 30 minuten in het water ligt.
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Zwemmen: +/- 40 minuten over 1000m (dat is een minimaal zwemtempo van 4min per 100m) Fietsen: +/- 2 uur, ofwel gemiddeld 20km per uur over 40km fietsen. Hardlopen: +/- 2uur over 10km, ofwel gemiddeld 5km per uur (12 min/km).
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden. Formuleer verschillende doelen om zicht te houden op het verloop van de trainingsperiode.
Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
Een sprintje gaat wellicht nog lukken onder de 1.20, maar voor een rustig duurtempo en een afstand van >1000m ga je al snel richting de 1.50 en 2.20 per 100m. Kijkend naar diverse Ironman uitslagen zijn tijden richting de 2.30 / 2.40 per 100m zeker niet uitzonderlijk.
Per baan is het eenrichtingsverkeer, waardoor u in de ene baan heen zwemt en de andere baan terug.
Met andere woorden, je hele lichaam werkt mee. Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen. Zwemsport is vooral goed voor je spieren, omdat water weerstand biedt die 14 keer hoger is dan lucht. Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden.
Zwemmen om je buikspieren te versterken. Heb je alles geprobeerd, maar zijn buikspieroefeningen toch niet echt jouw ding? Houd je toch echt meer van baantjes zwemmen? Wees dan gerust: zwemmen is ook goed voor je buikspieren.
Met zwemmen kan je afvallen. Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
De meeste zwembaden in Nederland zijn 25m en dus korte baan. Een 50m zwembad kan op twee manieren worden gebruikt. Ofwel lange baan, dus de volledige afstand van 50m kan worden gezwommen.
Tijdens een zwemtraining van een half uur verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met een uur hardlopen. Een uurtje zwemmen (dit zijn gemiddeld 30 baantjes van 25 meter) is dan ook al goed voor de verbranding van zo'n 600 (!)kcal.
Mevrouw Gladius in baan 5 heeft een persoonlijk record dat alle topzwemsters doet verbleken. Zij zwemt zo'n vijftien tot twintig keer harder. Bijna 130 kilometer per uur is wel eens gemeten en zij doet dat niet alleen in een binnenbad, maar tot 800 meter diepte in open zee.
Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken. Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Een uur zwemmen in een normale schoolslag zorgt voor een verbranding van 417 kcal. Doet u het extra snel, dan verbruikt u bijna 600 kilocalorieën.