Bij deze ingreep worden de stembanden met behulp van een microscoop (via een buis) nauwkeurig bekeken. De buis wordt via de mond ingebracht. Zo ontstaan er uitwendig geen littekens. Met deze ingreep kunnen eventuele afwijkingen van de stembanden worden opgespoord en/of behandeld.
Blijf goed letten op het veranderen van uw stem en zorg goed voor uw stem. Als u een vermoeid gevoel in de keel krijgt of de kwaliteit van uw stem wordt slechter, neem dan weer rust. Neem zeven dagen volledige stemrust. Dit houdt in: helemaal niet spreken, ook niet fluisteren.
Tijdens dit afstellen kijkt de KNO arts ook naar de stembanden, net zoals u dit gewend bent tijdens de polikliniekbezoeken. Dit is de reden dat deze operatie onder plaatselijke verdoving uitgevoerd wordt. De operatie zelf duurt ongeveer 3 uur.
De meest voorkomende symptomen bij poliepen op je stemband zijn: heesheid. Door de uitstulping op je stemband, kunnen je stembanden niet meer goed sluiten, waardoor je hees wordt. Hoe groter de poliep is, hoe erger de heesheid. Bij zeer grote poliepen kun je zelfs je stem helemaal kwijtraken.
Heesheid komt vaak door een keelontsteking of verkeerd stemgebruik. Het gaat meestal vanzelf over. Medicijnen helpen niet. Geef de stem rust: schreeuw niet, fluister niet.
Probeer eerst eens een paar dagen helemaal niet te praten (stemrust). Meestal gaat de heesheid dan vanzelf over. Wanneer je toch wat wilt zeggen, doe dat dan gewoon want fluisteren is slechter voor je stembanden dan praten. Wat je drinkt maakt niet zoveel uit maar je moet wel zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt.
Stembandknobbels zijn kleine zwellingen of knobbeltjes op de stembanden. Ze komen voor bij jonge kinderen en mensen die voor hun beroep veel gebruikmaken van hun stem, zoals leraren en zangers. In het algemeen komen ze meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vaker bij jongens dan bij meisjes.
Een stroboscopie is een onderzoek naar de trilling van uw stembanden met een stroboscoop. Dit apparaat maakt lichtflitsen waardoor de stembandtrilling zichtbaar wordt gemaakt. Het onderzoek kan met een flexibele stroboscoop via uw neus plaatsvinden of met een starre stroboscoop via uw mond.
Het onderzoek
De arts kan dan een scopie doen. Dit doet de arts door met een scoop (kijkapparaat) in uw mond- en keelholte te kijken. Zo krijgt hij of zij een duidelijker beeld van de oorzaak van uw klachten, bijvoorbeeld door iets afwijkends te signaleren. De scopie vindt plaats met een starre buis.
De KNO-arts onderzoekt uw keel met een klein spiegeltje. De KNO-arts onderzoekt u met een keelspiegel om uw stembanden te bekijken. Zo kan de KNO-arts bijvoorbeeld zien of uw stembanden nog goed kunnen bewegen. De arts kan ook het strottenklepje en de ingang van uw slokdarm goed bekijken.
De KNO-arts onderzoekt uw keel met een klein spiegeltje. Bij een fiberscopie onderzoekt de KNO-arts uw keel met een buigbaar kijkertje (fiberscoop). Een fiberscoop is een buigbaar slangetje van enkele millimeters dik. Bij bloedonderzoek nemen we een of meer buisjes bloed af met een hol naaldje.
Veelvuldig keelschrapen en hoesten is schadelijk voor het slijmvlies van de stembanden. De stembanden worden namelijk hard tegen elkaar geperst. Vermijd schrapen en hoesten zo veel mogelijk. Slik vaker, drink een slokje water, of probeer het slijm kwijt te raken door te stomen.
Een stembandpoliep in de keel zelf kan niet met medicijnen worden behandeld. Uw arts kan een ontstekingsremmer voorschrijven (prednison) om de irritatie en zwelling van de stembanden als gevolg van de poliep op de stemband iets te verminderen.
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Als je moet praten, doe dat dan met zo min mogelijk druk op de stem. Kleine slokjes water drinken (niet ijskoud, eerder lauwwarm) of kruidenthee (evt. met honing) Zuigen op een keeltablet zonder mint (die hebben een verdovend effect), bijvoorbeeld Islamoos.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Onze stembanden zijn zo enorm teer en kwetsbaar dat elk teveel aan slijm en irritatie van de slijmvliezen een nadelig gevolg heeft voor de stemkwaliteit. Feit: Suiker, zuivel, cafeïne, chocola en alcohol zijn de grootste boosdoeners voor geïrriteerde slijmvliezen in de mond- en keelholte.
Beweeg genoeg en eet gezond. Thee met honing staat er om bekend dat het de stem smeert, maar als je er verder een slechte eet en drink -gewoonte op nahoudt, moet je geen wonderen verwachten. Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank.
Honing is prima voor je stem.
Maar houd de temperatuur wel onder de 70 graden Celsius. In honing zit namelijk propolis, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Die werking wordt bij hoge temperatuur teniet gedaan. Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem.
Veel vocalisten zweren bij een mengsel van water en appelsap. Dat zorgt niet alleen voor hydratatie van de stembanden en -plooien, maar ook voor een vochtige mondholte waardoor je minder last krijgt van smak- en klikgeluiden.
Personen met COPD produceren veel meer slijm in de luchtwegen. Een gezonde luchtweg zorgt normaal voor een spontane verwijdering van deze slijmen. Bij COPD lukt dit minder goed en moet u vooral hoesten om de slijmen te verwijderen. Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig.
De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken. Dit heet een flexibele laryngoscopie. In de meeste gevallen is er gelukkig geen sprake van keelkanker.
Wanneer u keelkanker heeft, kunt u last hebben van een zweertje in de keel dat niet geneest, pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies. Ook kunnen zwellingen in de hals of keelholte ontstaan.