De babyboomers zijn de oudste werkende generatie. Zij zijn ongeveer geboren tussen 1946 en 1964. Zij zijn opgegroeid in een wereld van stijgende welvaart.
In een periode van 125 jaar komen er zeven generaties voorbij: G.I. Generation (1901-1927), Silent Generation (1927-1945), Baby Boomers (1946-1964), Generation X (1965-1980), Millennials (1981-1997), Generation Z (1998-2010) en Generation Alpha (2011-2025).
Generatie X: geboren tussen 1956-1970. De Xennial: geboren tussen 1971-1985. Generatie Y (beter bekend als Millennials): geboren tussen 1986 – 2000. Generatie Z: geboren vanaf 2001 – 2015.
De pragmatische generatie (1971-1985)
De pragmatische generatie, ook wel patatgeneratie, bestaat uit de kinderen van de protestgeneratie. Geen wonder dat zelfontplooiing, vrijheid en keuzes voorop staan. Hun ouders stonden niet boven maar naast hen.
Generatie X is de meest omvangrijke generatie in ons land, maar toch is deze generatie een stuk minder uitgesproken dan de voorgaande (de babyboomers). Ze zijn opgegroeid tijdens een economische crisis, met massale jeugdwerkloosheid als gevolg en worden daarom ook wel de 'verloren generatie' genoemd.
Je kan niet zonder deze millennials, die door het Britse tijdschrift The Economist al 'de slimste generatie' ooit is genoemd.
Volgens het onderzoek van Gallup is het namelijk zo dat millennials zich vervelen op hun werk. Uit het onderzoek kwamen nog wel meer dingen naar boven, zoals het feit dat millennials minder vaak religieus zijn en vaker nieuws meekrijgen via het internet, maar dat wist eigenlijk iedereen al.
1930-1940: Stille Generatie. 1940-1955: Babyboomers. 1955-1970: Generatie X. 1970-1985: Praktische generatie/Patatgeneratie.
Elke generatie is opgebouwd uit een periode van 15 jaar, ook wel leeftijdscohort genoemd. Er zijn diverse indelingen en benamingen van de verschillende generaties.
Veel managers van nu zijn van de patatgeneratie. Deze term werd ooit geïntroduceerd in de jaren '80 door voetbaltrainer Leo Beenhakker. Hij vond dat de jonge generatie lui en verwend was en te veel in snackbars rondhing. Veel mensen uit deze generatie staan nu aan het roer van een bedrijf of organisatie.
Generatie Z is ook beter bekend als 'Gen Z' of 'Zoomers'. Het Amerikaanse Pew Research Center definieert de generatie als de personen die zijn geboren tussen 1997 en 2012. Andere demografen kiezen voor een andere periode die iets vroeger begint en/of eindigt.
Wie is Generatie Z precies? Generatie Z is de eerste generatie die zich geen leven meer zonder internet kan voorstellen. Onder deze generatie vallen de jongeren geboren tussen 1995 en 2010. Deze generatie is opgegroeid met de telefoon en tablet in de hand, wat ze echte digital natives maakt.
Als je tussen 1980 en 1995 bent geboren, ben je een millennial. Dan heb je vast wel eens gehoord dat je lui en verwend bent en niet kunt omgaan met tegenslagen.
De generatie Alpha (ook wel genoemd: Gen A , Google Kids, Generation Glasses , Global Gen) is en wordt geboren tussen 2016 en 2030. De nieuwste generatie die nog letterlijk in de kinderschoenen loopt.
Kenmerken van Generatie Y
De Generatie Y is geboren in een digitale wereld. De millennials weten als geen ander hiermee om te gaan. Social media en het internet kennen nog weinig geheimen. Informatie en ontspanning zoeken en vinden ze snel.
Sommige generaties volgen elkaar dan ook sneller op dan andere, maar vijftien jaar is volgens de onderzoekers van Pew Research Center de gemiddelde duur. We lichten vier bekende generaties uit: generatie X, Y, Z (ook 'millennial' genoemd) en de nieuwste generatie: Alpha.
'Generatie Alfa' worden ze genoemd. De generatie die gemiddeld rijker en hoger opgeleid wordt dan ooit tevoren, en opgroeit in een wereld waarin de acceptgiro en het telefoonboek zijn uitgestorven en klimaatstress een gemunt begrip is.
Het schijnt dat generatie Z een gemiddelde aandachtsspanne heeft van 8 seconden (maar liefst 4 seconden minder dan de vorige generatie, de millennials). Korte video's doen het daarom ook erg goed op social media, denk aan TikTok, Reels en YouTube Shorts.
Generatie Y
Ook wel millennials genoemd. Young professionals tussen de 25 en 34 jaar. Opgegroeid in een vrij beschermde omgeving met veel economische welvaart, maar wakker geschud door de economische crisis (kredietcrisis) van 2007-2011. Sterk gericht op carrière maken en materialisme.
Algemeen kan worden gesteld dat millennials mensen zijn die ruwweg tussen 1981 en 1995 geboren zijn, terwijl Generatie Z de jaargangen 1995 tot 2012 omvat. Als digitale natives zijn millennials en Gen Z'ers gewend om nieuwe apparatuur en software te leren gebruiken.
Generatie Z vindt stabiliteit belangrijk
Zij zullen snel een baan accepteren met goede voorwaarden, zelfs als dat niet hun droombaan is. Generatie Z vindt het belangrijk om werk te doen wat zij leuk vinden, maar het is geen noodzaak. Vraag je je af waarom Generatie Z zo'n sterke drang naar financiële stabiliteit heeft?
De millennial en zijn eigenschappen
De millennial is zeer flexibel met zijn/haar carrière en werkomgeving. Ze willen een gezonde balans tussen werk en privé. Ze streven ook sterk naar persoonlijke groei, zelfontwikkeling en willen zich graag kunnen door ontwikkelen in hun werk.