Dit kan 3 tot 6 maanden duren. De fysiotherapeut helpt u om uw knie te buigen en te strekken. U krijgt oefeningen waardoor: de pijn in uw knie minder wordt.
De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. U kunt gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie een warm (soms zelfs heet) gevoel aan de knie ervaren.
Lopen: 5-10 x in het uur (bijv. even naar de wc, douche, kopje koffie etc.). Leg de knie de eerste weken hoger dan de heup. U mag de knie volledig belasten (tenzij anders vermeld door specialist) maar gebruik krukken ter ondersteuning.
Meestal buigt hij genoeg om te kunnen zitten, lopen en fietsen. Met een kunstknie kunt u vaak niet goed hurken of knielen.
Patiënten met een totale knieprothese dienen tot minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je vier weken twee krukken te gebruiken en daarna nog twee weken één kruk.
Bij een volledige knieoperatie mag je meestal na 6 weken weer voorzichtig beginnen met autorijden. Onderga je 1 van de andere ingrepen, dan mag je autorijden als je geen krukken meer nodig hebt en weer normaal kunt lopen. Natuurlijk moet je je verder ook goed genoeg voelen om te kunnen autorijden.
Autorijden na een knieoperatie mag pas als de knie volledig is hersteld. Dit houdt in dat autorijden na een knieoperatie soms een aantal weken niet mag. Na een knieprothese kan het herstel nog langer duren. Autorijden na een knieprothese kan in dit geval soms een aantal maanden niet.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Hulp van de fysiotherapeut
De Basisverzekering vergoedt noodzakelijke fysiotherapie in het geval van een knieprothese vanaf de 21ste behandeling. Heeft u een aanvullende verzekering, dan kan het ook zo zijn dat u eerdere behandelingen vergoed krijgt.
Gemakkelijke kleding
Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen. Het is van belang dat u uw knie volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat.
Zittend werk kunt u soms al na enkele weken hervatten, staand werk meestal pas na drie tot vier maanden. De eerste zes maanden blijft de knie wat stijf, dik en warm aanvoelen. In die periode kan het prettig zijn om de knie af en toe even te koelen met "cold packs".
Bewegen, oefenen en rust
Als u lang rust, wordt de knie makkelijk stijf en houdt vocht vast. Twee keer per dag een uur rust met het been omhoog is voldoende. Ook zijn getrainde spieren in het bovenbeen goed voor de stabiliteit van de knie.
Lopen met krukken na een knieoperatie
De eerste weken na het plaatsen van een nieuwe knie loopt u op krukken. Hoe lang u met krukken loopt bespreekt u met de fysiotherapeut. De eerst 4 weken loopt u vaak met 2 krukken en daarna 2 weken met 1 kruk. Bij een goed looppatroon kunt u het lopen met krukken eerder afbouwen.
Steunkousen: U dient uw steunkousen overdag te dragen tot 6 weken na de operatie. Hechtingen: Uw hechtingen moeten op 3 weken na de ingreep verwijderd worden door uw huisarts.
Daarnaast kan het zijn dat ondanks het strekken en buigen (wat u in het begin ook voorzichtig doet) er bindweefsel verklevingen zijn ontstaan. Door de verklevingen kunnen de spieren die daar omheen zitten niet goed bewegen.
Een complete knieprothese weegt ongeveer 500 gram.
In het kort
Voor een knieoperatie blijft u meestal 2 dagen in het ziekenhuis. Na de operatie duurt het nog wel een tijd voordat u alles weer kunt. De eerste 6 weken moet u op 2 krukken (of met een rollator) lopen, daarna nog 6 weken met 1 kruk. Meestal kunt u na 6 weken weer autorijden.
Minder pijn, meer gevoel
Dan is een halve knieprothese een mooi alternatief. Zo'n 'halve knie' heeft namelijk veel voordelen. De operatie is vele malen minder belastend, omdat er minder bot verwijderd hoeft te worden. Daardoor verloopt het herstel ook aanzienlijk sneller en heeft de patiënt beduidend minder pijn.
Na een operatie of behandeling mag u (vaak) niet teveel op het been staan. Door tijdens het lopen goed op krukken te steunen, belast u uw been minder. Ook doet het minder pijn.
Een legitimatiebewijs. Uw afsprakenkaart. Alle medicijnen die u gebruikt in de bijbehorende verpakking. Neem ook de medicijnen mee die niet door een arts zijn voorgeschreven, zoals Sint Janskruid.
Soms stelt de arts vast dat je medische specialistische revalidatie nodig hebt, maar daarvoor geen opname nodig is. Je hebt dan meestal vooraf toestemming of een akkoordverklaring nodig van je verzekeraar voordat er wordt vergoed. Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.