Als de puppy's twee weken oud zijn, zijn de zenuwbanen in de voorpoten volledig ontwikkeld en kunnen ze zitten. Een week later is ook de motoriek van het achterlichaam verbeterd, zodat ze kunnen staan en, een paar dagen later, lopen (ook al is het eerst wat onhandig) en met hun staart kwispelen.
Neonatale fase: 0-2 weken oud
De pup kan nog niet zien en horen. Wel kan hij ruiken en op de tast zijn omgeving verkennen. De pup heeft nog een trage geleiding van verschillende impulsen en er is nog de pup kan nog niet echt iets leren. Wel kunnen ze associaties met geuren hebben.
De eerste weken van hun leven drinken pups uitsluitend moedermelk. Deze melk is zeer voedzaam en energierijk. De melk bevat meer energie, eiwitten, vet en calcium dan koemelk of geitenmelk. In deze moedermelk zitten ook beschermende stoffen (antilichamen), die de pups tegen infecties helpt beschermen.
De pups worden doof en blind geboren en blijven dit de eerste 10-14 dagen. Voelen en ruiken kunnen ze wel. Met hun tastzin en neus vinden zij de weg naar moeders tepel en leren zij haar geur en die van hun broertjes en zusjes (her)kennen. Ook nemen ze in deze periode de mensengeur op.
In deze fase spenderen puppy's hun tijd vooral aan slapen of eten. De ogen en oren zijn nog gesloten, maar ze zijn wel gevoellig voor aanraking en geuren. Hun ogen gaan open na ongeveer 10-14 dagen, maar ze reageren nog niet op licht of beweging tot de overgangsperiode (2-3 weken na de geboorte).
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
Het opvoeden van je puppy kost tijd, veel tijd. Geen 8 of 10 weken, zoals de duur van een gemiddelde puppycursus misschien doet vermoeden. Het duurt maar liefst zo'n 2,5 jaar voordat hij volwassen is geworden en zijn gedrag stabiel en voorspelbaar is.
De moederhond komt altijd als een pup piept, huilt, blaft of jankt. Pups zijn helemaal niet bezig om ons te manipuleren of om hun zin te krijgen. Ze hebben behoefte aan veiligheid en nabijheid, zeker de eerste periode wanneer ze uit hun nest in hun nieuwe huis zijn.
Laat de lamp ongeveer een week hangen. De meest ideale temperatuur in de werpkist voor die eerste week is 20-22°C. Recht onder de lamp is de temperatuur 26-27°C. Voor moederloze pups is de temperatuur bij voorkeur hoger: 30-31°C.
Tijdens de geboorte en gedurende de eerste levensdagen moet de temperatuur in de ruimte, waarin de werpkist staat, 25°-28° C zijn. Dichtbij de pups moet de temperatuur 30°-32° C bedragen. Deze temperatuur kan geleidelijk worden verlaagd tot 25° C op tien dagen en 18°-20° C op 25-30 dagen. Oppassen voor tocht!
Een puppy van 1 week oud, moet ongeveer 8 voedingen per dag. Een puppy van 2 weken oud, moet ongeveer 5 voedingen per dag. Een puppy ouder dan 2 weken, krijgt ongeveer 4 voedingen per dag.
Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst. De eerste vier - vijf dagen is een temperatuur van rond de 26 tot 28 graden het beste, geleidelijk dalend tot 26 graden in de tweede week, 23 - 26 graden in de derde week en 23 graden in de vierde week.
Geef vleeseters nooit bambix, brinta of andere pap om de melk dikker te maken. Al die granen zijn erg onnatuurlijk en moeilijk te verteren voor een pup of kitten. Planteneters kun je al vroeg wennen aan gras.
Want honden hebben de 'puppy–ogen' niet zelf uitgevonden. In feite zijn wijzelf de schuldigen. Iedereen die een hond heeft of er een heeft gehad, weet wat het is: puppy-ogen. Hierbij worden de wenkbrauwen opgetrokken, waardoor de ogen groter en kinderlijker lijken.
Honden verteren vetten minder gemakkelijk dan mensen, dus te veel melk voor je hond is zeker geen goed idee. Ook kan een hond lactose-intolerant zijn. Dat merk je als je hond na het eten van zuivelproducten dunne ontlasting heeft of veel scheten laat.
Na 9-14 dagen gaan de oogjes open en vanaf 3-4 weken kunt u beginnen met de pups bij te voeren, eerst met wat (brinta)pap, dan puppy-blikvoer of geweekte puppybrokjes. Ontwormen moet enkele malen herhaald worden en kan op 3, 6 en 9 weken leeftijd.
De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou. Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan.
De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 °C. Dat cijfer kan oplopen bij inspanningen, maar door de kou ook snel dalen – zeker als je hond heeft gewandeld in natte sneeuw (die in zijn vacht blijft kleven) of in de regen. Je merkt dat je hond het koud heeft als hij rilt en zichzelf opkrult.
een paar oude (flanellen lakens, een geschikt dekentje, en/of cellulose doeken om op de bodem van de werpkist, doos, of bench te leggen. Cellulose doeken zijn erg handig, deze worden ook gebruikt in ziekenhuizen, bejaardenhuizen, als onderleggers bij o.a. incontinentie, ontsmetten en verzorgen van kwetsuren, etc.
De pups moeten meteen na de geboorte gaan drinken. Ze zijn dan nog niet eens droog. Door het drinken worden weer weeën opgewekt en zal de geboorte verder gaan.
Aanvankelijk moet de werpkist ten minste eenmaal per dag worden verschoond en vervolgens 2-3 keer per dag als de pups vaste voedsel beginnen te eten en als de moeder teef het niet voor hen opruimt.
Nest verlaten na minimaal 7 weken
De meeste fokkers houden 8 weken of langer aan. Sommige fokkers kiezen er zelfs bewust voor om 10-12 weken te wachten. Dit heeft alles te maken met de socialisatie van je puppy. Dat houdt in dat je pup moet leren wennen aan nieuwe situaties.
Volgens de Amerikaanse Kennel Club mogen puppy's jonger dan 10 weken niet langer dan een uur alleen gelaten worden.Van 3-6 maanden mogen ze niet langer alleen gelaten worden dan hun leeftijd in maanden (bijvoorbeeld, puppy's van 3 maanden mogen niet langer dan 3 uur alleen zijn).