Kleed je baby uit en was met een nat washandje (zonder baby verzorgingsproducten) het gezicht. Met een washandje met babyzeep of babyolie was je de voor- en daarna de achterzijde van je kindje. Spoel de baby af in het babybadje. Ondersteun het hoofd en de billen als het kindje gaat wassen.
Veeg met een billendoekje zijn billetjes goed schoon als dat nodig is. Een pasgeboren baby kan je het best op het aankleedkussen met je handen en een beetje zeepvrije wasgel wassen. Een iets oudere baby kan je in het babybadje zelf wassen.
En in bad!
Was met je handen, of met een zacht washandje het hele lijfje. Vergeet daarbij niet de huidplooitjes, de knieholtes, billetjes, schaamstreek, oksel, navel, achter de oren en tussen de vingers. Wil je je baby met zeep wassen, doe dit dan enkel met een product dat geschikt en gemaakt is voor baby's.
Je kunt je babykleding prima wassen op 30 graden. Normaal gesproken is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, hoe meer bacteriën worden gedood. Toch raden we af om te wassen op 60 graden, dan krimpt kleding te erg. Beddengoed kun je natuurlijk wel op 60 graden wassen.
Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt. Je hoeft niets in het water te doen, al helemaal geen zeep.
Het gezichtje reinig je voorzichtig met een vochtig hydrofiel washandje. De rest van het lichaam was je met een milde, natuurlijke shampoo die niet prikt in de ogen. Vergeet hierbij de huidplooien niet. De billetjes kun je indien nodig extra schoonmaken met een olie.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Zorg ervoor dat je babyuitzet en babykleertjes in week 36 gewassen hebt. De kleertjes kunnen nu de kast in in afwachting van de komst van je baby. Vergeet niet om ook een setje in de ziekenhuistas te stoppen voor als je in het ziekenhuis gaat bevallen.
Was de kleertjes van je baby zo warm mogelijk, het liefst op 60 graden. Let hierbij wel op de maximale wastemperatuur op het waslabel, zodat de kleding niet beschadigt. Gebruik geen wasverzachter, want hierin zitten geur- en kleurstoffen die de babyhuid kunnen irriteren.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Wanneer een baby geboren wordt heeft hij een vettig, wit laagje op zijn huid, vernix. Vernix bestaat uit onder andere dode huidcellen, eiwitten en vet. Na de bevalling heeft vernix een antibacteriële werking. Dit beschermt je baby en het wordt daarom afgeraden dit er gelijk af te wassen.
Voor een pasgeborene is twee of drie keer per week waarschijnlijk wel genoeg, als je het luiergebied maar goed schoonhoudt en zijn handen en gezicht een paar keer per dag schoonmaakt. Behalve wanneer ze iets oprispen of een vieze luier hebben, worden pasgeborenen gewoon niet erg vies.
Een baby wordt vaak wel moe van een badje, daarom kan het handig zijn om je baby 's avonds voor het slapengaan in bad te doen en de dag op die manier rustig af te sluiten. Nog even insmeren met Zwitsal Slaap Zacht bodycrème met lavendel, een boekje voorlezen en dan lekker onder de wol.
In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.
Het is dus niet nodig om je dreumes of peuter iedere dag te badderen. Om de dag douchen, of zelfs drie keer per week, is al genoeg. Houd wel je kindje schoon door hem dagelijks met een washandje het gezicht, handjes, billen en geslachtsdeel schoon te maken.
Wel, de babyhuid is nog erg teer en heeft dus meer kans om geïrriteerd te worden. Als je weet dat zowel kleding als wasmiddelen vaak schadelijke stoffen bevatten, dan wordt het meteen duidelijk waarom babykleertjes nét dat tikkeltje extra aandacht verdienen.
Het is verstandig om de babykleertjes na het wassen te strijken; met name de eerste weken. Niet omdat je baby er kreukvrij bij moet 'lopen', maar omdat er na het wassen toch nog bacteriën kunnen achterblijven. Door de kleertjes na het wassen te strijken, doodt je eventuele achtergebleven bacteriën alsnog.
Waaronder; hoe was je zo'n groot boxkleed? Hoe zorg je ervoor dat deze schoon wordt maar ook mooi blijft? Wij adviseren om de boxkleden van Mies & Co te wassen op 30 graden, gewoon in de wasmachine. Daarna kan je hem uithangen zodat de vorm mooi terugkomt.
Gebruik Robijn Zwitsal voor bonte was voor beddengoed en witte kleertjes. En wil je een speciale wasverzachter voor de baby om te genieten van extra zachtheid en een lekkere geur? Dan is de Robijn Zwitsal wasverzachter een uitstekende keuze.
Het meeste beddengoed, hydrofielluiers, spuugdoekjes en rompertjes kun je op 60 graden wassen. Natuurlijk vind je het fijn als de nieuwe kleertjes lang mooi blijven en niet krimpen. Daarom was je deze het liefst niet op 60 graden.
Drogen van de babyuitzet en babykleertjes
Uiteraard kunnen veel babyuitzet artikelen ook in de droger, maar maak dan gebruik van drogerballen, zodat de was sneller droog is en heerlijk zacht wordt. Hierdoor raken de kleertjes zien vervorm, beschadigd of gaan ze krimpen.
Op nummer 1 van het beste wasmiddel van 2022 staat Ariel kleur & Style. Ariel staat bekend om zijn buitengewoon goede vlekkenverwijdering. Dit is al te zien na 1 wasbeurt. Ondanks dat dit product hard is voor vlekken is het wel heel zacht voor je kleding.
Verschoon je baby voor en na een slaapje. Als je kind de hele nacht doorslaapt (7 tot 8 uur achter elkaar), verschoon hem of haar dan voor het naar bed gaan en bij het wakker worden. Zo heeft je baby een schone luier waarin hij of zij meerdere keren kan plassen.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard.
Verschonen als het echt nodig is
Heeft je baby een kwetsbare huid en luieruitslag, dan is dat wel een reden om ook 's nachts een schone luier te geven. In de warme zomermaanden hebben baby's sneller geïrriteerde billetjes. Ook dan is vaker verschonen fijn.