Waar de meeste Nederlanders wel bekend mee zijn is het beroemde Engelse ontbijt: het full English breakfast, ook wel the fry-up genoemd. Dit uitgebreide ontbijt, dat wat zwaar op de maag kan liggen, bestaat meestal uit gebakken eieren, worstjes, bacon, tomaten en de welbekende witte bonen in tomatensaus.
Een compleet Engels ontbijt bestaat uit baked beans in tomatensaus, worstjes, bacon, een spiegeleitje, champignons en natuurlijk black pudding (of bloedworst, ook wel Boudin Noir genoemd).
Alsof het uitgebreide ontbijt niet genoeg is eten Engelsen vaak ook bij de lunch warm. Ze eten dan bijvoorbeeld een (club)sandwich met wat er bij, een 'jacked potato' bijvoorbeeld. Ook de 'fish and chips' zie je in Engeland regelmatig terug tijdens de lunch.
Fish and chips: Een afhaalmaaltijd bestaand uit gefrituurde vis met friet. Vaak verpakt in papier. Sunday roast: (ook carvery genoemd) dit gerecht werd traditioneel gegeten na de kerkdienst op zondag. Het bestaat uit geroosterd vlees, geroosterde aardappelen of aardappelpuree met groenten en Yorkshire pudding.
Een Engels ontbijt (full English breakfast) is een uitgebreid ontbijt zoals men dat in Engeland serveert. Het ontbijt kan in samenstelling variëren, maar gebakken spek en gepocheerd ei of roerei maken er vrijwel altijd deel van uit. Ook black pudding (bloedworst) kan deel uitmaken van een full English breakfast.
Nu hoor je vaak dat een English breakfast ongezond zou zijn omdat het 'te veel is'. Dat is een beetje een gekke redenering. Er is namelijk helemaal niets mis mee om groots te ontbijten als je dit maar compenseeert met de rest van de dag. Bovendien verminder je de de kans op eetbuien en zoete trek gedurende de dag.
Het klassieke Engelse drankje: gin-tonic
De klassieke gin-tonic is een lichte, frisse en eenvoudige cocktail die bestaat uit 4 ingrediënten: gin, tonic, limoen en ijsblokjes. Het drankje smaakt het beste als het wordt geserveerd in een gekoeld glas.
Een high tea - vaak kortweg tea - is een Engelse maaltijd die rond zes uur in de avond wordt genuttigd. De term wordt door de lagere klasse in het noorden van Engeland gebezigd. De lagere klasse in het zuiden van Engeland (en de hogere klasse in heel Engeland) noemt deze maaltijd supper of dinner.
Britse thee wordt gemaakt van zwarte theeblaadjes, dus houd dit in gedachten wanneer je thee koopt. Earl Grey is een beproefd recept, maar veel Engelse mensen drinken ook gewone 'zwarte thee', 'breakfast tea' of 'Ceylon thee'. Enkele bekende Britse merken zijn PG Tips, Tetley's en Yorkshire Tea.
Je moet namelijk 18 jaar of ouder zijn om alcohol te mogen drinken in een pub. Als je een ouder meebrengt naar de pub mag je al vanaf je 16e drinken, mits je een maaltijd nuttigt in een speciaal deel van de pub.
De oorsprong van het Engels ontbijt gaat terug tot de Industriële Revolutie. Mijnwerkers aten dit overvloedige ontbijt met veel vetten en calorieën om genoeg energie te hebben voor het zware werk. Tegen de middag was het ontbijt al opgebrand.
Dit zijn ze nou, echte “bangers”! Die typisch Engelse bakworstjes die bij een echt English breakfast horen. Een ruime bak van een kilo, met ongeveer 25 worstjes. Bak ze, samen met wat dik gesneden bacon en serveer er een gebakken ei of roerei bij.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolat gegeten.
Zo kun je onder andere kiezen uit cinnamon, peppermint, en ginger. Fudge en toffees zijn verpakt in de leukste blikjes als een dubbeldekker bus, the big wheel of de bekende Engelse telefooncel. Combineer de chocolate chip cookies of oreo koekjes met een lekker kopje hot chocolate.
Engeland heeft niet de reputatie van de haute cuisine, maar in de praktijk valt het Engelse eten en drinken best mee. Het Engelse ontbijt wordt klaargemaakt met een flinke portie gebakken eieren, bacon, champignons, worstjes, toast en aardappelen. De lunch bestaat vaak uit een sandwich en soep.
Engelse thee dankt zijn naam aan het feit dat deze thee door veel Engelsen wordt gedronken tijdens de afternoon tea rond de klok van vijf. Sinds decennia een traditie in Engeland. Engelse thee wordt echter niet in Engeland geteeld of geproduceerd. Het is vaak een melange, een mix van Assam, Kenya en Ceylon.
Een Afternoon Tea wordt in Engeland veelal gehouden tussen 16:00 en 17:00. Engelsen drinken er sterke zwarte thee bij, vaak met melk en suiker. De thee wordt uiteraard geserveerd in typisch Engels bloemetjesservies.
Buiten Groot-Brittannië is dit traditionele hoofddeksel met naar boven gebogen rand nog slechts zelden aan te treffen en wordt vooral nog met voorliefde door aanhangers van de paardensport gedragen.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.