Nee, sinds 1994 moet je niet meer naar het leger in België. Als een regering dat nodig vindt, kan de 'legerdienst' of 'militaire dienstplicht' wel ooit terugkomen.
De Nederlandse krijgsmacht bestaat uit beroepspersoneel. Toch is er in Nederland nog steeds een dienstplicht voor mensen vanaf 17 tot 45 jaar. Maar het ministerie van Defensie roept dienstplichtigen niet meer op. Er zijn ook geen plannen om dat weer te gaan doen.
Nationaliteit. Je moet Belg zijn of inwoner van een land in de Europese Economische Ruimte (EER) of van Zwitserland. Opgelet: voor enkele vacatures is het noodzakelijk om over de Belgische nationaliteit te beschikken.
Ons land beschikt over 3.166 actieve en 3.252 niet-actieve reservemilitairen. Dat aantal is - mede door de oorlog - alleen maar gestegen, denk maar aan MR-voorzitter Georges-Louis Bocuhez die zich heeft aangesloten bij het Belgisch leger als reservist.
Een militaire reserve bestaat uit personen die na het vervullen van hun militaire dienstplicht oproepbaar blijven voor militaire dienst of uit vrijwilligers die zijn toegetreden tot de militaire reserve (zoals in België).
Snel inzetbaar. Reservisten kunnen tot 36 dagen per jaar, en in voorkomende gevallen zelfs langer, worden opgeroepen voor oefeningen en reguliere taken in het leger.
Voor de geselecteerden duurde de dienstplicht acht jaar, gevolgd door vijf jaar als reservist.
De lichtere tint geeft het materieel aan dat door het Belgische leger werd besteld. Op 1 januari 2023 telt Defensie 23.987 militairen en 1.722 burgers.
De huidige wet bepaalt dat deze per'soon de dienstplichtige op de leeftijd van 19 jaar gedurende 5 jaar moeten onderhouden hebben.
Het gemiddelde loonbereik als Beroepsmilitair ligt tussen 27.100 € en 41.500 €. Voor een job als Beroepsmilitair zijn er heel wat jobaanbiedingen in Brussel, Antwerpen, Gent. Op StepStone.be kan je momenteel 34 vacatures terugvinden voor het beroep van Beroepsmilitair in België.
Het Belgisch leger telt 31.027 soldaten en 1.932 burgers. Dat cijfer ligt redelijk dicht tegen het aantal militairen bij onze buren in Nederland: 45.000. De landmacht beschikt ook over heel wat voertuigen: 138 AIV Piranha's, 57 M113's die worden vervangen door 220 Dingo II's, 391 LMV, 59 Pandurs en 7.800 trucks.
Taboe. Wie voor het Nederlandse leger wil dienen, moet de Nederlandse nationaliteit hebben. Maar volgens de Nederlandse wet is het niet strafbaar als burgers in dienst treden bij een buitenlandse krijgsmacht, zolang er geen oorlog met dat land in het vooruitzicht is. Wel kun je de Nederlandse nationaliteit verliezen.
Iedereen met de Nederlandse nationaliteit tussen de 17 en 35 jaar wordt ingeschreven. Omdat de inschrijving pas dit jaar is ingesteld voor vrouwen, geldt het alleen voor vrouwen met geboortejaar 2003. Eenmaal ingeschreven ben je oproepbaar tot het 45e levensjaar.
Een lengte van meer dan 2.00 m.of minder dan 1.60 m.zal bij ingeschrevenen voor de dienstplicht leiden tot ongeschiktverklaring door de Directeur Dienstplichtzaken (art. 10 lid 1 sub a van het Dienstplichtbesluit).
Toch staat op de site van werving en selectie: 'autistische stoornis is een reden tot ongeschiktheid voor een militaire functie' (Defensie, z.d.).
De Leopard 1-tanks werden in 2014 door het Belgische leger uit dienst genomen omwille van besparingen. OIP Systems kocht toen vijftig tanks voor 2 miljoen euro op.
' De federale regering stuurt voor 94 miljoen euro aan militair materiaal naar Oekraïne. Belgische tanks horen daar niet bij, want ons leger heeft die simpelweg niet meer. In 1994 begon Defensie de tanks geleidelijk uit te faseren, omdat die niet meer in de militaire strategie van ons land pasten.
Frankrijk staat bekend om zijn geavanceerde technologie en wapensystemen, zoals gevechtsvliegtuigen, tanks en onderzeeërs. Het land heeft ook de grootste militaire defensie-industrie in Europa en kan daardoor zelf zijn militaire uitrusting produceren.
De Paracommando bataljons(477 manschappen elk) worden ingezet als snelle reactie-eenheid voor de NAVO en Belgische strijdkrachten, voor humanitaire opdrachten en samen met de special forces group (SFG). De bataljons zijn in staat om zowel luchtlandings- als amfibische operaties uit te voeren.
De hoogste in de rang is de Leopoldsorde. Daarna volgt de Kroonorde en de Orde van Leopold II. Zoek je een ereteken voor Groot-Officier, Commandeur, Officier of Ridder van een nationale orde?
Onze militairen zijn professionele bruggenbouwers die zowel ingrijpen bij conflicten, helpen bij rampen als de rust doen terugkeren. In landen waar burgeroorlogen zijn, een democratisch bestuur niet bestaat, de economische middelen beperkt zijn of mensenrechten geschonden worden, treedt de Belgische Defensie op.
Brief over dienstplicht
Daarom roept Defensie dienstplichtige mannen en vrouwen tussen de 17 en 45 jaar niet meer op. Zij ontvangen op 17-jarige leeftijd wel een brief waarin staat dat ze zijn ingeschreven voor de dienstplicht. Ook mensen die tot hun 35e (opnieuw) Nederlander worden, krijgen de brief.
Maar ook burgers die veel van iets weten kunnen solliciteren voor een functie als reservist. De kandidaat moet wel jonger zijn dan 52 en in sommige gevallen jonger dan 40 (bijvoorbeeld als de kandidaat wordt ingezet op operationele functies). De Koninklijke Marine Reserve wil het aantal reservisten vergroten.
Waar Defensie dus beschikt over 4.813 reservisten, verschilt per reservist hoeveel uur zij (kunnen) spenderen aan hun militaire taken. Per functie verschilt het minimum aantal uren dat de reservist per jaar moet dienen.