Lupine wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers en als productverbeteraar in brood en bakproducten. Lupine is rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink.
Lupine-allergie
Symptomen van jeuk in de mond, netelroos en angioedeem tot anafylaxie zijn gemeld na lupineconsumptie. Ook acute astma en benauwdheid door zwelling in de keel zijn geconstateerd bij ernstige lupine-allergie.
Het eiwitwonder lupine scoort vooral als hoogwaardige eiwitbron en duurzame vleesvervanger. De bonen van de zoete lupine bevatten veel hoogwaardige plantaardige eiwitten en een aantal hoogwaardige vetzuren in de vorm van Omega 3 en 9. Ook bevat lupine weinig koolhydraten, maar wel veel vezels.
De Nederlandse naam van deze vaste plant is Lupine, het is familie van de Fabaceae. De kleur van deze prachtige bloem is paars en ze bloeit vanaf juni tot en met augustus.De bladeren zijn groen en worden ongeveer 50cm hoog. Eenmaal volwassen heeft deze plant een hoogte van ongeveer 100cm.
Voedingsmiddelen die lupine kunnen bevatten: Banket, bladerdeeg, brood, chocolade, dressing, gepaneerde producten, koek, meergranenbrood, pasta, saus, snacks, soep, taartbodems, vegetarische vleesvervangers, vleeswaren, wafels.
Lupine is een rijk geslacht (604 geaccepteerde soorten) die vooral in de Noord- en Zuid-Amerika goed vertegenwoordigd is. Geen enkele Lupinesoort is in België of Nederland inheems.
Van lupine kun je de bonen eten. Na het verwijderen van de schil kunnen verschillende ingrediënten worden geproduceerd, zoals lupinemeel en eiwitconcentraat. De schil kan worden vermalen tot vezelproduct dat in allerlei producten kan worden gebruikt voor vezelverrijking.
Lupinebonen smaken licht notig en minder melig dan andere bonen. De smaak komt in de buurt van kikkererwten en tuinbonen. De beet is stevig. Met wat zout en kruiden (bijvoorbeeld cayennepeper en peterselie) kan de gekookte lupineboon goed als snack gegeten worden.
De lupine is een peulvrucht die veel gebruikt wordt als vleesvervanger. Ook wordt lupine in de vorm van meel bij bijvoorbeeld brood gebruikt als productverbeteraar. De bonen zijn het eetbare gedeelte van de lupine. Er zijn enorm veel verschillende soorten lupines en ze zijn allemaal eetbaar.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
De gemelde symptomen van allergische personen na het eten van lupine omvatten orale jeuk en urticaria (netelroos) en angio-oedeem (wheals) van de huid evenals ernstiger symptomen (anafylaxie). Verschillende gevallen omvatten acuut astma of ademhalingsproblemen als gevolg van zwelling van de keel.
In Noordwest-Europa komt alleen de vaste lupine (Lupinus polyphyllus) in het wild voor. Deze soort is in de 19e eeuw uit Noord-Amerika ingevoerd. De meeste lupines zijn paars, wit en roze gekleurd, maar ook geel is geen uitzondering.
Lupine is een vlinderbloemige en behoort tot dezelfde plantenfamilie als bonen, erwten, veldbonen en pinda's.
Probeer dan eens Baptisia, wat ijlere lupine-achtige bloemen, doorgaans in blauw of geel. Net als riddersporen (Delphinium) geven lupinen een tweede bloei wanneer je de bloemen meteen na de bloei laag bij de grond afknipt.
ALS KOFFIE
Dit biologische caffeïnevrije koffie-alternatief, gemaakt van lupinebonen, smaakt verrassend veel naar koffie. U kunt lupinekoffie bereiden zoals u normale koffie zet.
Spoel de witte lupine onder de kraan en dep droog. Verhit olie in een bakpan en bak de sjalot en lupine op een middelhoog vuur gedurende 15-20 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Smaakt Lupinebonen 340g - bio bestellen | Albert Heijn.
Lupine heeft een eiwitpercentage dat even hoog is als dat van soja, maar het bevat minder vet. Door het hoge eiwitgehalte is het ideaal voor sporters. Ook heeft lupine alle essentiële aminozuren. Lupine bevat ook andere nuttige voedingsstoffen zoals calcium, kalium, ijzer, zink en B-vitamines.
Lupinemeel wordt gemaakt van zoete lupinebonen, een nauwe verwant van pinda's en sojabonen. Het wordt veel gebruikt in glutenvrije pasta en is een belangrijk ingrediënt in verschillende keto vriendelijke pasta recepten. Een 1/4-kops (28-grams) portie levert 11 gram totale koolhydraten en 1 gram netto koolhydraten.
Kookvoorschrift droge Lupinebonen
· Kook de bonen ongeveer 90 minuten in ruim water of 40 minuten in een snelkookpan. · Spoel de bonen af en laat de lupinebonen minimaal 8 uur in ruim pekelwater (1 eetlepel zout per liter water) staan. Door het pekelen verdwijnt de bittere smaak van de lupinebonen.
Je kan lupine het beste zaaien in het voorjaar, in maart, april of mei.
Planten waar slakken dol op zijn
Welbekend is de hosta, maar ook lupine en ridderspoor zijn planten die slakken graag eten.
Ja, de lupine kan giftig zijn voor mensen en dieren, dat geldt zeker voor de zaden. Neem bij inname voor de zekerheid contact op met de huisarts of de dierenarts.
De zaden van lupine zijn lupinebonen (soort bijna-ronde bonen) en zijn heel gemakkelijk uit te zaaien. Een plekje met een voedselrijke grond, veel zon en een goed water doorlatende bodem is ideaal voor lupine. Lupine is eenjarig en zal dus gelijk gaan bloeien in het seizoen na het zaaien.