De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten. Verzadigd vet zit ook in koekjes, vet vlees, snacks en vette kaas.
Eieren: een favoriete eiwitbron van krachtsporters. Maar eieren, eigeel met name, hebben ook de naam slecht te zijn voor hart en bloedvaten, omdat ze je cholesterol zouden verhogen.
Ook een ei zo groot als een duivenei maar zonder dooier komt weleens voor. Zo'n ei ontstaat doordat een stukje eiwit zich losmaakt van de wand van de eileider. Om dat eiwit vormen zich vervolgens een eivlies en een schaal. Zo'n ei wordt ook wel een 'scheet' of 'hanenei' genoemd.
Van huis uit leren we dat we moeten oppassen met het eten van eieren. Te veel eieren eten zou kunnen zorgen voor een te hoog cholesterol, met name door het eigeel. Een te hoog cholesterol kan de bloedvaten nauwer maken, waardoor het risico op hart- en vaatziekten vergroot wordt.
Vegans eten dus geen eieren omdat ze afkomstig zijn van dieren.
Een ei bevat vrij veel cholesterol, een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Dit cholesterol zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom nu vaak nog wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Eieren kunnen door hun hoge vetgehalte gemakkelijk verontreinigende stoffen opstapelen. In eieren van kippen uit eigen tuin kunnen dioxines en pcb's zitten (door verontreiniging van de bodem). Daarom eet je best niet meer dan twee eitjes per week van je eigen kippen. Sommige mensen zijn allergisch voor eieren.
Niet alleen het eiwit, maar ook het eigeel. In eigeel zit namelijk choline, een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam die belangrijk is voor onze leverfunctie, stofwisseling en brein. Choline is een voedingsstof waarvan de meeste mensen niet eens weten dat die bestaat.
Een ei bevat vrij veel cholesterol, dat is een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Het zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom vaak wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Vervang eigeel door sojamelk
Als je eigeel wilt gebruiken om je gebak mee te bestrijken, kan je het ei vervangen door sojamelk. Dit geeft je gebak een mooie bruine kleur en glans. In het gebak zelf kan je het beste een eierdooier vervangen door een kant-en-klare eivervanger.
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.
Een ei bevat ongeveer 6 gram eiwit en deze eiwitten hebben een hoge biologische waarde van 3,9. Dit betekent dat ze zeer goed worden opgenomen door het menselijk lichaam en effectief gebruikt kunnen worden bij het opbouwen van spiermassa. Dit is de reden dat veel fitness fanaten en bodybuilders vaak eieren eten.
Eieren zijn inmiddels terug in de kijker als gezonde voeding; maar ze zijn ook een serieus spieropbouwend voedingsmiddel. De cholesterol in eigeel dient als bouwsteen voor steroïde hormonen en de halve gram leucine per ei is als olie op je spieropbouwende vuur gooien.
Aantal eieren per week
''Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook verzadigd vet en cholesterol. De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet en cholesterol binnen kunt krijgen.
Doe dan geregeld aan sport en haal je energie uit volgende eiwitbommetjes voor een snellere spiergroei. Dat we dit lijstje aftrappen met eieren, mag niet verbazen. Eieren zijn echte spierversterkers.Een ei bevat zo'n 7 g proteïne en – onder meer – het aminozuur leucine, dat bijdraagt aan spiergroei.
Een gekookt ei kun je vier dagen tot een week in de koelkast bewaren volgens het Voedingscentrum.
Tryptofaan helpt slapen
Eieren bevatten veel proteïne en tryptofaan. Dat aminozuur zorgt voor een slaperig gevoel doordat het de aanmaak van serotonine, een hormoon dat slaap mee regelt omdat het wordt omgezet in melatonine, stimuleert. Maar er zit ook veel vitamine B12 in en dat helpt je weer bij het sneller inslapen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Eigeel is jarenlang ten onrechte gedemoniseerd. Hoewel er veel cholesterol in zit, kan dit, bij gezonde personen, geen kwaad: cholesterol uit voeding is maar zeer beperkt van invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Gezonde personen kunnen daarom gerust drie eieren per dag eten. Hele eieren dus.
Eidooiers zijn perfect om rauw te gebruiken. Veel van de vitaminen en vetzuren koken kapot als je het ei verhit. Een goed gemaakte mayonaise is dus een prima bron van voedingsstoffen. Net als een zachtgekookt eitje of een gebakken ei met hele dooier.
Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Door het eten van eieren verbeter je juist je cholesterol en je verhoogt zeker niet de kans op hart en vaatziekten. Dit is dus een fabel. Een groot ei bevat ongeveer 212 mg cholesterol, wat te vergelijken is met vele andere voedingsmiddelen zoals vlees, boter en verschillende soorten snacks.