Maar waarom gebruik je afstandhouders bij laminaat? Met afstandhouders, ofwel afstandspietjes, voorkom je dat je laminaat te strak tegen de muur legt. Plaats ze tussen de muur en het laminaat alvorens je begint met leggen. De afstand tussen het laminaat en de muur verberg je later met een plint.
Ons advies is om ongeveer per 1 of 2 strekkende meter, zowel in de lengte als in de breedte een afstandblokje of afstandhouder te plaatsen. Op deze wijze zorgt u ervoor dat de vloer goed op zijn plaats blijft liggen en de laminaatvloer genoeg ruimte heeft om te werken.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Zorg bij het leggen van de eerste baan laminaat dat er 1 cm speling is tussen de muur en de vloer, dit kan door gebruik te maken van afstandsblokjes. Houdt ook tijdens het leggen van de daaropvolgende laminaat stroken 1 cm speling tussen de vloer en muren aan.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
De laminaat kan je langs 2 kanten in elkaar klikken, maakt niet veel uit of je de tand in de groef steekt of de groef over de tand schuift.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Om de naden van het laminaat te laten verspringen, kunt u het best een afgezaagde lamel gebruiken om mee te beginnen. Deze mag niet korter zijn dan 30 centimeter. Wanneer u de eerste lamel van de tweede baan heeft gelegd, kunt u deze afmaken.
Bij een laminaat vloer die al bol staat kunnen voorzichtig de plinten verwijderd worden. Daar waar het laminaat tegen de muren klemt moet er ruimte gemaakt worden door het te veel aan laminaat weg te zagen, snijden. Na een paar dagen zal de vloer weer vlak liggen en kunnen de plinten teruggeplaatst worden.
Uw laminaat kunt u het beste in de richting de lange zijde van de kamer leggen. Dat wil zeggen dat de planken in de lengte van de kamer leggen, op deze manier verlengt u namelijk de kamer optisch een stuk. In vierkante kamers kunt u het beste het laminaat leggen richting het raam, dus het licht.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
De eerste plank leg je altijd in de hoek neer. Meestal leg je de planken met de groefzijde tegen de muur aan, zodat je de volgende rij planken op de meszijde kunt klikken. Om kleurverschil te voorkomen raden we aan om verschillende pakken laminaat door elkaar heen te gebruiken.
Met afstandhouders, ofwel afstandspietjes, voorkom je dat je laminaat te strak tegen de muur legt. Plaats ze tussen de muur en het laminaat alvorens je begint met leggen. De afstand tussen het laminaat en de muur verberg je later met een plint.
Meest gebruikte legrichting
Het vaakst wordt een vloer dwars op het grootste raam – met de meeste lichtinval – gelegd. Als je een vloer op deze manier legt, strijkt de lichtinval in de lengterichting over de planken. Hierdoor zullen de naden minder opvallen, waardoor het geheel rustiger oogt en ruimtelijker overkomt.
Legrichting laminaat: vorm van de kamer
Zo voorkom je dat de ruimte ingesloten aanvoelt. Extra tip voor kleine of smalle ruimtes: geef de voorkeur aan een lichte vloer en dito wanden en plafonds. Door de planken in de lengte te plaatsen – verticaal dus – laat je een korte kamer langer lijken.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
Dit is een zeer belangrijk proces! Wanneer je dit niet doet, bestaat er een grote kans dat het laminaat tijdens het leggen gaat krimpen of uitzetten. En je wilt niet dat je nieuwe vloer bol gaat staan of andere beschadigingen oploopt!
Het leggen van een laminaatvloer is over het algemeen geen lastige klus. Wanneer je beschikt over kliklaminaat zijn de planken eenvoudig in elkaar te schuiven. Toch is het leg- en zaagwerk een lastige klus als je twee linker handen hebt.
Laminaat MOET je altijd in een speels motief leggen. Al zou je de planken evenredig naast elkaar leggen is het geen mooi gezicht, ongeacht of de planken een V-groef hebben of niet. Om het gewenste motief te maken zorg je ervoor dat de plank ernaast minimaal 25 cm meer naar voren komt te liggen.
Waarom? Als u laminaat in deze lengte of langer in bijvoorbeeld slaapkamers gaat doorleggen dan is logischerwijs de spanning op deze vloer een stuk groter. De vloer kan dermate onder spanning komen te staan dat deze gaat vervormen, bijvoorbeeld naar boven toe kromtrekken.
Werk bij het leggen van je laminaat altijd vanuit een hoek. Begin bij de grootste ruimtes, zo kun je de reststukjes laminaat nog gebruiken voor de kleinere ruimtes.
Wanneer moet je plinten plaatsen? Hoge plinten kun je gelijk plaatsen nadat je laminaat hebt gelegd. Voor lage plinten, die op de laminaatvloer zelf bevestigd worden, raden we aan een week te wachten.
Een overgangsprofiel is bedoeld als overbrugging tussen twee verschillende vloeren met een hoogteverschil van maximaal drieëntwintig millimeter. Een traptrede is hoger, daarom wordt er gebruik gemaakt van een hoekprofiel. De laminaat vloer onderaan de trap wordt afgewerkt met een hoek plint passend bij het laminaat.