Een van de eerste symptomen van wormen zijn buiten wormeitjes in de ontlasting, een ruwe huid en andere symptomen van voedseltekort. Bij een heftige besmetting met wormen vermagert de kat sterk en krijgt uiteindelijk een opgezwollen buik.
Symptomen van wormen bij de kat
Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
Lintwormen (Dipylidium Caninum) bij de hond en de kat zijn te herkennen aan hun platte en witte uiterlijk. Soms kunt U zien dat, als ze net uit de anus zijn gekropen, deze witte lintwormsegmentjes nog bewegen. Jeuk aan de anus is ook het meest voorkomende symptoom (sleetje rijden).
Ze leven in de dunne darm, zijn geelwit tot roze van kleur en rond van vorm. Spoelwormen kunnen van enkele centimeters tot wel achttien centimeter lang worden. U ziet de wormen vrijwel nooit in de ontlasting, maar soms wel in het braaksel. Als de wormen ingedroogd zijn, zien ze eruit als opgerolde elastiekjes.
Hoe vaak het moet, hangt af van de omgeving waarin uw kat leeft. Bij buitenkatten (of katten die rauw vlees eten) ontwormt u 4 keer per jaar, bij binnenkatten ontwormt u 2 keer per jaar. Het advies voor volwassen katten (dat wil zeggen, ouder dan een half jaar) is afhankelijk van de omgeving waarin uw kat leeft.
Het advies luidt om elke twee weken te ontwormen vanaf 3 weken leeftijd tot een leeftijd van 9 weken met een ontwormingsmiddel dat de spoelworm(larven) bestrijdt. Ontworm vervolgens op een leeftijd van 3,4,5 en 6 maanden en daarna elke 3 maanden gedurende de rest van het leven.
Je dient het toe door het in de nek van je kitten te druppelen. Probeer de druppels zoveel mogelijk op de huid te druppelen. De meeste druppels zijn geschikt voor kittens vanaf 8 weken oud, of zwaarder dan 0,5 kilogram. Ontwormen kan makkelijk en snel gaan als je er wat handigheid in gekregen hebt.
Mijn kat heeft last van wormen. Wormen komen heel vaak voor bij de kat, ook al zie je dit lang niet altijd. Ze kunnen niet alleen behoorlijk vervelend zijn voor je kat, maar ook wij mensen kunnen via ons huisdier besmet raken. Met name voor kinderen kunnen wormen schadelijk zijn.
Een lintwormbesmetting is niet gevaarlijk voor de kat en de lintwormen van de kat vormen ook geen risico voor de mensen om u heen.
De kosten voor het ontwormen van een kat liggen in de meeste gevallen tussen de 10 en 20 euro. Per dierenarts kan de prijs natuurlijk verschillen.
Hoe vaak je je kat het beste kunt ontwormen hangt af van een aantal factoren: de leeftijd, activiteiten en leefomgeving. Gemiddeld is dit voor een volwassen kat 4x per jaar. Heb je een kitten dan moet je vaker ontwormen, aangezien kittens al via de moedermelk besmet worden met wormen.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Alhoewel binnenkatten in vergelijking met buitenkatten een kleiner risico lopen om zich met wormen te besmetten, kan dit wel degelijke gebeuren. Ze besmetten zich dan met wormeieren die ongemerkt met schoenen en tassen het huis zijn binnengekomen.
Het advies is om kittens vanaf 3 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen (dus 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder gedronken hebben). Daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Je kunt je kitten ontwormen met Beaphar Milquestra wormtabletten kleine kat/kitten.
Een van de eerste symptomen van wormen zijn buiten wormeitjes in de ontlasting, een ruwe huid en andere symptomen van voedseltekort. Bij een heftige besmetting met wormen vermagert de kat sterk en krijgt uiteindelijk een opgezwollen buik.
De spoelworm (Toxocara canis)
Spoelwormen zijn geelwit tot roze gekleurd. Vaak zijn ze niet te zien in de ontlasting van de hond, in braaksel zijn ze soms wel zichtbaar. Opgedroogde wormen zien eruit als opgerolde elastiekjes. De volwassen wormen leven in de dunne darm en leggen daar eitjes.
Een van de makkelijkste manieren om de kat te ontwormen is door tabletjes te gebruiken. Die kun je - eventueel fijngemaakt - toevoegen aan het eten. De meeste katten houden namelijk niet zo van tabletjes en op die manier krijg je ze toch naar binnen.
Bij kittens kan een grote hoeveelheid wormen een darmafsluiting veroorzaken. In het ergste geval kan het dier hieraan overlijden. Andere klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Wanneer uw huisdier buiten komt, komt het bijna continu in aanraking met wormen(eitjes). Via soortgenoten, ontlasting, prooidieren of vers vlees kunnen wormen bij uw huisdier naar binnen komen. Wormen kunnen ook gezondheidsklachten geven bij de mens. Het is daarom belangrijk uw huisdier regelmatig te ontwormen.
Veel ontworming behandelingen hebben geen blijvende werking. Het medicijn wordt opgenomen in de darmen; het doodt de aanwezige wormen, maar zodra het medicijn is uitgescheiden door het lichaam is er geen werking meer.
mebendazol. Mebendazol doodt wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen verhindert. Het is te gebruiken bij verschillende worminfecties, zoals aarsmaden, spoelworm, zweepworm, mijnworm en (varkens)lintworm.
Helaas bestaat preventief ontwormen niet, want een ontwormingsmiddel werkt alleen tegen de op dat moment aanwezige wormen. Het middel is ook maar een bepaalde periode in staat wormen te doden en daarna kan een hond gewoon weer besmet raken.