bij milde tot matige angst: 10 mg 3–4×/dag. Bij ernstige pathologische angst of spanning: starten met 50 mg 's avonds; de volgende dag 50 mg 2×/dag (laat in de ochtend en in de avond); vervolgens dagdosis met 50 mg per dag verhogen tot het gewenste effect, gewoonlijk 100–300 mg per dag (meestal 150 mg per dag).
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.
Iedere 6 tot 8 uur één of twee tabletten van 10 mg. Voor ouderen of mensen met lever- of nierstoornissen geldt een lagere dosering. De maximale dosering houdt verband met de ernst van de spanning of angst. Deze kan oplopen tot 100 – 300 mg per dag, verdeeld over een aantal doses.
In gevallen van angst is Oxazepam EG 15 mg tabletten in een dosis van 30 tot 60 mg per dag voldoende, gespreid over 2 tot 4 innamen. Het stopzetten van een behandeling dient te gebeuren door geleidelijke vermindering van de hoeveelheid geneesmiddel.
De meest voorkomende effecten zijn slaperigheid en verwardheid. In ernstigere vormen zie je o.a. coördinatiestoornissen, vallen door onvoldoende spanning van de spieren, slaapzucht, bloeddrukdaling, ademhalingsproblemen en coma. Een inname van 110 tabletten oxazepam ineens kan dodelijk zijn.
Wat doet oxazepam en waarbij gebruik ik het? Oxazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.
Dat betekent dat de dosis van 60 mg oxazepam die je gebruikte overeenkomt met een dosis van 12 mg diazepam. Maar je gebruikt nu 4x 10 mg = 40 mg diazepam, dus meer dan 3x zoveel. Er spelen hierdoor bij jou twee dingen door elkaar.
Bij langdurig gebruik van oxazepam kun je bijwerkingen krijgen. Een veel voorkomende bijwerking van oxazepam is slaperigheid overdag. Je bent suf of moe en minder alert. Ook is je reactie- en concentratievermogen minder.
Antwoord van de apotheker op verschil oxazepam en temazepam
Benzodiazepinen bezitten kwalitatief dezelfde werkzaamheid. Mogelijke verschillen als anxiolytische, sedatieve, spierrelaxerende, anticonvulsieve en slaapverwekkende eigenschappen zijn niet overtuigend aangetoond.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Oxazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.
Benzodiazepinen dempen emoties en werken daardoor kalmerend als u angstig of gespannen bent. Hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, buikpijn, trillen en transpireren, die vaak met angst en spanning gepaard gaan. Benzodiazepinen zijn vooral effectief bij min of meer chronische angst.
Oxazepam is een zogenaamde langzaamwerkende benzodiazepine en wordt daarom vooral gebruikt bij problemen met doorslapen en slapeloosheid. Oxazepam moet op een gecontroleerde manier gebruikt worden: bij verkeerd of langdurig gebruik kan lichamelijke en/of geestelijke gewenning, oftewel een verslaving, ontstaan.
Oxazepam is een pilletje van de familie benzodiazepinen. Het middel remt de hyperactiviteit in de hersenen. De flitsende piekergedachten worden lam gelegd. Daarnaast hebben ze een slaapverwekkend en angstremmend effect.
Artsen schrijven oxazepam voor bij angstgevoelens, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning. Het bevordert de slaap, werkt rustgevend en vermindert angst en spanningen. Daarnaast werkt het medicijn spierontspannend. Oxazepam valt niet onder antidepressiva.
Indien dit middel levenslang gebruikt wordt is nog nergens aangetoond dat dit middel een schadelijk effect zou geven op het lichaam. Wel kan het gebruik leiden tot verminderd reactie- en concentratievermogen. Vele dagelijkse bezigheden (bv. autorijden) kunnen daarvan hinder ondervinden.
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
Is oxazepam verslavend? Jazeker, je kunt er lichamelijk én geestelijk afhankelijk van raken. Inmiddels zijn er vele mensen verslaafd aan oxazepam, waarvan ongeveer twee derde vrouw. Het is dus belangrijk om met deskundige hulp het gebruik snel af te bouwen.
Artsen schrijven als slaapmiddel meestal benzodiazepines voor, zoals temazepam of zopiclon. Je kunt ook melatonine gebruiken. Dit middel is verkrijgbaar zonder recept, maar heeft wel degelijk risico's, zoals bijvoorbeeld een verstoord slaapritme.
Werking. Het is een direct werkend kalmeringsmiddel en helpt gevoelens van angst en spanning te verminderen. Het werkt tevens anti-convulsief. De piek in werkzaamheid wordt bereikt na circa 2 tot 3 uur en de halfwaardetijd van het middel bedraagt 4 tot 15 uur na inname.
Vaak optredende bijwerkingen
Sufheid, verminderd reactie- en coördinatievermogen, geheugenstoornissen. Bij dagelijks gebruik komt ook gewenning en gewichtstoename voor.
Tip 1: Een beetje hulp van een pil: Beta-Blokkers
Veel beter dan benzodiazepinen zoals bijvoorbeeld oxazepam, die je kalmeren, maar je ook een traag en verdoofd gevoel kunnen geven.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Werkingsduur bij kortdurend gebruik
Met deze opvatting zou diazepam (t1/2 = 20-54h) een langere werkingsduur hebben dan bijvoorbeeld oxazepam (t1/2 = ± 10 h).