Eiwitten. Met name eiwitten spelen een belangrijke rol bij COPD. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het lichaam. Het eten van voldoende eiwitten zorgt er in combinatie met voldoende beweging voor dat uw spieren in stand worden gehouden.
Een verhoogde hoeveelheid eiwit is nodig, omdat iemand met COPD spiermassa (van o.a. ademhalingsspieren) sneller verbrandt dan vetmassa. Daarnaast kan de eetlust afnemen door klachten als benauwdheid, vermoeidheid, maar ook door het innemen van medicatie.
Recent onderzoek wijst uit dat het gebruik van 10 - 20 gram eiwit vlak na het trainen de toename van spiermassa kan bevorderen. Dit komt overeen met één schaaltje kwark of één snee brood met hartig beleg (kaas/vleeswaren). Zorg ervoor dat u binnen twee uur na het trainen voldoende eiwitten nuttigt.
Bij COPD is het belangrijk om ruim voldoende eiwit te gebruiken, als bouwstof voor uw spieren. Dit geldt ook bij overgewicht. Eiwitten komen vooral voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Gebruik daarom royale hoeveelheden vlees, vis of kip bij de warme maaltijd en vleeswaren op de boterham.
Een goed lichaamsgewicht is belangrijk voor je gezondheid. Als je COPD hebt, kun je ondergewicht krijgen als je minder eet dan je lichaam nodig hebt. Bij COPD verbruikt je lichaam extra veel energie, omdat het vecht tegen de ontstekingen in je longen en omdat ademhalen meer energie kost.
Stoppen met roken, bewegen en gezond eten zijn heel belangrijk bij COPD. Medicijnen helpen de klachten minder te maken. En een longaanval te voorkomen. Bel direct uw huisarts als u denkt dat u een longaanval heeft.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Luchtvervuiling, smog en het weer kunnen je klachten bij COPD verergeren. Misschien moet je daardoor meer medicijnen gebruiken of ben je meer vermoeid. Dat is vervelend. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om je klachten te verminderen.
Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als 'rokerslong', sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven, dat nieuw licht werpt op de relatie tussen de vitamine en de longziekte. Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als 'rokerslong', sneller ontstaan.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Calcium en vitamine D
Mensen met COPD hebben een verhoogd risico op botontkalking wat vervolgens de kans op botbreuken verhoogd. Dit komt onder andere door het gebruik van bepaalde medicijnen.
Bij COPD kan er sprake zijn van ondergewicht of onbedoeld afvallen. Het kan zijn dat het lichaam behoefte heeft aan extra energie. Deze verhoogde behoefte kan de volgende oorzaken hebben: een versnelde stofwisseling (door ontstekingen of medicatie)
Voor onderhoud en opbouw van spieren dus, maar eiwitten zijn ook bouwstoffen voor onder andere huid, organen en hormonen. Het proces van afbraak en opbouw is in de ideale situatie in balans. Maar door fanatiek trainen en een goede eiwitinname kun je zorgen voor extra opbouw van spierweefsel.
Minstens vijf dagen per week een half uur bewegen is belangrijk voor je gezondheid en dus een goede tip. Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Je hoeft niet altijd uitbundig te sporten. Dansen of een stukje wandelen zijn ook goede manieren om in beweging te blijven.
Medicijngebruik. Luchtwegverwijders en ontstekingsremmers zijn de belangrijkste medicijnen bij de behandeling van COPD. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes rondom de luchtwegen verslappen, waardoor de luchtwegen bijna direct verwijden en de kortademigheid vermindert.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder longaanvallen als je astma of COPD hebt en een vitamine D tekort.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Baby's en peuters die na de borstvoedingsperiode veilige, zo min mogelijk bewerkte 'boerderijmelk' drinken, ontwikkelen minder vaak astma en allergieën. Dat komt omdat de speciale samenstelling van deze boerderijmelk helpt hun immuunsysteem 'op te voeden'. Hun jonge longen zijn daardoor beter beschermd tegen astma.
Als je als patiënt je goed aan de beweeg- en leefregels houdt, kan COPD heel lang stabiel blijven. Belangrijk is het zoveel mogelijk voorkomen van eerder genoemde longaanvallen. Dat kan dus dankzij telemonitoring en daarbij hebben wij een longaanval-actieplan ontwikkeld.
Fruit. Fruit behoort niet echt tot de groep eiwitrijke voeding. Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien.
Ben je op zoek naar de yoghurt met de meeste eiwitten, dan is Griekse yoghurt of Skyr een uitstekende keuze. Griekse yoghurt bevat ongeveer 9 gram eiwit per 100 gram. Dat is drie maal zo veel als de meeste andere soorten yoghurt. En Skyr bevat van nature maar liefst 11 tot 12 gram eiwitten per 100 gram.