Bij de afbraak van rode bloedcellen komt bilirubine vrij, een stofje dat je huid geel kleurt. Als je een beetje geel ziet kan het belangrijk zijn het bilirubine- en het hemoglobinegehalte te laten controleren en contact op te nemen met je behandelend arts. Een verhoogde hoeveelheid bilirubine kan leiden tot galstenen.
Verminderde bloedcirculatie zorgt voor bleek gezicht
Dat zorgt ervoor dat je bloed makkelijker stroomt en je je warmte af kunt geven aan je huid. Dit zorgt voor die gezellige rode wangetjes. Een goede nachtrust zorgt voor een goede bloedcirculatie en dus voor wat kleur op je gezicht.
De oorzaak van je bleke huidskleur heeft te maken met hemoglobine in je bloed. Dit eiwit, dat in de rode bloedcellen zit, geeft bloed zijn kenmerkende rode kleur. Bij een gebrek aan ijzer ziet hemoglobine minder rood dan normaal met een bleke huid tot gevolg.
Bloedarmoede gaat gepaard met abnormale vermoeidheid en bleekheid van de huid en slijmvliezen (vooral van de ogen en mond). Bij inspanning kan al snel kortademigheid optreden. Het kind is lusteloos, speelt minder en eet vaak slecht. De gewichtstoename en groei kunnen afgeremd zijn.
Een vermoeid uiterlijk is vaak het resultaat van slaaptekort, een te korte of slechte nachtrust, een superactieve week of een periode van algemene vermoeidheid, lagere immuniteit of ziekte. Een eenvoudige oplossing is eens lekker uitslapen (een schoonheidsslaapje).
Door zonlicht ontvangt onze huid vitaminen D die goed zijn om de huid gezond te houden en kleur te geven. Als je veel binnen blijft, dan kan je huid simpelweg niet genieten van dit voordeel. Wat meer tijd in de zon en de buitenlucht doorbrengen kan een oplossing bieden.
Bleekwitte huid: shock
De bloedstroom naar andere organen en de huid stagneert. Het tekort aan bloed in de huid veroorzaakt de bleekwitte kleur. Een shocktoestand kan ontstaan door een hartinfarct of door ernstig bloedverlies.
Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!
bleek (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: bleker, overtreffende trap: bleekst) 1(op een ongezonde manier) wit: een bleek gezicht2flauwer van tint dan vroeger: bleek geworden inkt ble·ken (bleekte, heeft gebleekt) 1wit laten worden door licht of chemische stoffen 1blij·ken (bleek, is gebleken) 1duidelijk ...
Grauwe huid in het kort
Een grauwe of vale huid laat je er vermoeid uitzien. Je huid oogt dof en is onvoldoende gehydrateerd. Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Zon, roken, stress en hormonale veranderingen dragen hier ook aan bij.
Uw lichaam reageert heel gevoelig op bepaalde dingen, zoals pijn, emoties of vermoeidheid (zoals na lang staan). Het lichaam zorgt dan heel snel voor verwijding van de bloedvaten en een langzamere hartslag. De hersenen krijgen dan even minder bloed. De medische naam hiervan is vasovagale collaps.
Het werkt heel simpel je downloadt een foto op de site How Old Do I Look en het Microsoftprogramma pikt verschillende de onderdelen van je gezicht, zoals je neus, je ogen en je wenkbrauwen op. Deze eigenschappen worden geanalyseerd en met behulp van algoritmes wordt je leeftijd vervolgens berekend.
In zwarte kleding worden rimpels en oneffenheden benadrukt en dat is niet wat je wilt. De meeste vrouwen lijken ouder in zwarte kleding. Draag kleuren die jouw mooier, stralender en jonger maken. Probeer eens een marineblauw of antracietgrijs als basis in plaats van zwart.
Overmatige slaperigheid gedurende de dag noemen we ook wel hypersomnie. Hypersomnie is dus niet hetzelfde als vermoeidheid. Mensen met hypersomnie slapen erg vel en hebben overdag aanvallen van ongewild in slaap vallen.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Acute lymfatische leukemie (ALL) is de meest voorkomende vorm van kinderkanker. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 110 kinderen de ziekte. ALL komt bij kinderen van alle leeftijden voor, met een piek rond het derde en vierde levensjaar.
De ziekte wordt met chemotherapie behandeld, in combinatie met medicijnen die bijvoorbeeld de celdeling remmen. De behandeling duurt ongeveer 2 jaar. Het eerste deel van de behandeling is het meest intensief. Kinderen die in een hoog-risicogroep zitten, komen soms in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie.
Symptomen van leukemie bij kinderen
Acute leukemie duikt bruusk op en uit zich in een beenmergtekort en de woekering van abnormale cellen. Het één is daarbij het resultaat van het andere. Het tekort heeft gevolgen voor de drie types van bloedcellen.