De app werkt het beste wanneer je een foto maakt van één individuele plant of bloem met zo min mogelijk planten op de achtergrond. Downloaden? De applicatie is gratis te downloaden voor iOS en Android in de appstore!
PlantSnap is gratis voor Android en iOS.
PictureThis - Plant Identification is gratis te gebruiken en beschikbaar voor iOS en Android. PictureThis - Plant Identification is een prima manier om meer te leren en te weten te komen over tal van planten en bloemen.
ObsIdentify is een gratis fotoherkenningsapp die wilde planten, dieren en paddenstoelen uit Nederland en België op naam kan brengen. Door middel van een database met gevalideerde referentiebeelden herkent de app meer dan 13.000 soorten. Met elke nieuwe herkenning wordt deze database verder uitgebreid en verbeterd.
Plantnet. Plantnet biedt een snelle herkenning van bloemen en planten. Wat Shazam is voor muziek, is Plantnet voor bloemen. De app maakt gebruik van een enorme database met afbeeldingen en vergelijkt die met een door u gemaakte foto.
Google Lens is een intelligente app voor iPhone en Android waarmee je meer kunt leren over de wereld om je heen. Het werkt als een soort zoekmachine zonder zoekopdracht. Scan bijvoorbeeld het plantje in de vensterbank om te ontdekken wat voor soort het is.
iNaturalist is een citizen science-project en sociaalnetwerksite van de naturalisten, burgerwetenschappers en biologen die de biodiversiteit over de hele wereld in kaart brengen door waarnemingen van flora en fauna te delen. iNaturalist kan worden geraadpleegd via de website of via mobiele apps.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen. Dit platform is een initiatief van een aantal Franse wetenschappers.
Zo kan je altijd terugvinden wanneer en waar je een plant of dier hebt gespot. Interessant aan iNaturalist is dat andere gebruikers kunnen controleren of de herkenning die is gemaakt door de app wel correct is. Zo weet je zeker welke plant of welk dier je hebt gespot. Deze app is voor Apple en Android te gebruiken.
Plantifier (Welke plant is dit) is een rubriek waar je tuinplanten, bomen, struiken en bollen kan laten identificeren. Dat kan door een foto met een korte beschrijving op te laden. Probeer een foto van de totale plant, struik of boom te maken en niet slechts van een los blad of (gedroogde/geplukte) bloem.
Fluitenkruid kom je bijna overal tegen en is in mei en juni te herkennen aan de witte bloemschermen. De plant kan wel 1,5 meter hoog groeien. Alle bloemetjes hebben drie grotere en twee kleinere witte kroonbladen. Bij de randbloemen is het verschil tussen de kroonbladen het grootst en het makkelijkst te zien.
Andere soorten die bloeiend in januari zijn aan te treffen naast de al genoemde zijn Paarse dovenetel, Klein kruiskruid, Kleine veldkers, Vroegeling, Vogelmuur, Herderstasje, Witte dovenetel, Duizendblad, Kropaar, Gewone melkdistel, Canadese fijnstraal, Scherpe boterbloem, Tuinwolfsmelk en soms ook al de eerste ...
De roos mogen we toch wel de meest bekende bloem onder alle bloemen noemen.
Met de app Google lens kan je direct in het veld kijken welke soort je voor je hebt. Je start de app Google op, tikt in de zoekbalk dit icoontje aan , je richt met je smartphone op de plant of het insect en tikt op de zoekknop. Een grote kans dat hij de juiste soort vindt.
veral langs de snelwegen zie je gele bloesem verschijnen, die verdraaid veel lijkt op koolzaad. Het is echter Herik (Sinapis arvensis), die tot de familie van de kruisbloemigen (Brassica) behoort. Herik wordt eveneens goed bevlogen door de bijen, hommels en vlinders.
Zo weet u vrij snel om welke vogel het gaat. BirdNET is gratis te gebruiken en is beschikbaar voor iOS en Android. Vogels zijn overal te vinden.
Hoe gebruik je de app? Het gebruik van de app is simpel: maak een foto van plant, dier of paddenstoel. Snij de foto bij voor een betere herkenning. Klik op de knop ObsIdentify, en krijg binnen enkele seconden de naam van de soort met aanvullende informatie.
Het doorzoeken van een dik determinatieboek kost vaak behoorlijk veel tijd, terwijl je snel wil weten welke soort je voor je hebt. Gelukkig komt de technologie te hulp: de applicatie ObsIdentify (momenteel alleen voor Android) identificeert soorten op basis van een foto die je maakt, of al in je fotogalerij hebt staan.