Veel hoestsiropen bevatten tijm. Dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, want tijm lost het slijm in je luchtwegen op. Bovendien helpt het om heftige hoestbuien te voorkomen en verlicht het je keelpijn. Ook heeft tijm een heerlijke smaak, dat zorgt ervoor dat je gewoon lekker kan genieten van deze tijmthee.
Tijm kan helpen tegen keelpijn, hoesten en slijm. Begin je te kuchen? Maak dan vooral je eigen tijmthee. Gorgelen met tijmthee werkt vaak verzachtend als je keelpijn hebt en je kunt het ook inzetten bij tandvleesontstekingen.
Tijm voor een vlotte spijsvertering
Tijm werkt temperend op angst en stress en zorgt zo voor een algemeen gevoel van welzijn. Ook maakt het je maag rustiger. Dankzij zijn antiseptische werking heeft tijm bijvoorbeeld een positief effect op maagzweren, oprispingen en een opgeblazen gevoel.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effect. Weinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm.
Eigenschappen van tijm
Tijm thymol: Zeer sterk microbendodend (antibacterieel, schimmeldodend, antiviraal), ontstekingsremmend, slijmoplossend, expectorant, doorbloedingsbevorderend, anti- oxidant, tonicum, concentratiebevorderend, opwekkend, versterkend, stimulerend.
Het is wel erg belangrijk dat je een goede kwaliteit gedroogde tijm in huis hebt van schone bodem, als je niet zeker bent van de bodemkwaliteit gebruik dan geen tijm uit eigen tuin maar koop een gedroogde tijm zoals onze tijm thee. Zet de thee met kokend water en laat het 4-10 minuten trekken naar smaak.
De ondersteunende werking van tijm op de spijsvertering is al van oudsher bekend. Het stimuleert de spijsvertering en zorgt ervoor dat vooral vette en moeilijk verteerbare maaltijden beter verteerd worden. Zeker bij een gebrekkige leverfunctie kan dit uitkomst bieden. Bovendien helpt het tegen een opgeblazen gevoel.
Tijm extract heeft een antibacteriële werking en stimuleert de doorbloeding van je huid. Tijm-extract kan/kunnen (net als vele andere cosmetische stoffen) onder verschillende namen op de verpakking staan.
Het bevat antioxidanten en flavonoïden. Tijm kan gebruikt worden tegen acne, infecties, hart- en vaatziekten, aandoeningen van de luchtwegen, diarree, maagkrampen en kanker.
Een theelepel gedroogd kruid en max drie kopjes per dag is meestal de aanbeveling, 5 min trekken, zoeten kan met bv honing. Toegevoegd na 2 minuten: Vergeten, oeps. Vers kruid kun je voor de smaak beter langer laten trekken en gebruik 2 keer zoveel.
Meet de hoeveelheid af met maatbekertje of maatlepel. Denk eraan dat de drank meestal veel suiker bevat. Pastille: langzaam in de mond laten smelten of erop zuigen. Gebruik de pastille met tussenpozen van 3 tot 4 uur.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Tijm(-siroop) verzacht de keel. Bij hoest. Verzacht een geïrriteerde keel binnen enkele minuten. Hierdoor neemt de neiging om te hoesten af.
Een hoestbui kan op elk moment van de dag ontstaan, maar vaak zijn ze 's avonds en vooral ook 's nachts intenser. Volgens de wetenschap komt dit mede door de zwaartekracht. Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Gezondheidsvoordelen: Goed voor geheugen
In traditionele Chinese geneeskunde, rozemarijn thee voor maagstoornissen en voor het kalmeren van de zenuwen. Met zijn anti-inflammatoire eigenschappen, wordt dit helende kruid ook gebruikt tegen verteringsproblemen, menstruatie stoornissen en verlies aan eetlust.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.
De longfunctietest kan bij je huisarts worden uitgevoerd, maar ook in het ziekenhuis, of een speciaal laboratorium. Een longfunctietest is een soort blaastest. Deze wordt ook wel spirometrie genoemd. De arts weet door deze test hoe goed je longen werken en of er sprake is van vernauwing van je luchtwegen.