Een pendelende cv-ketel kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen heeft het te maken met het feit dat de cv-ketel niet beter af te stellen is of vanwege een extreem lage energievraag. Hiernaast kan het ook goed mogelijk zijn dat de druk van je cv-ketel te hoog of te laag is.
Mogelijke storingen
De cv-klep blijft 'kleven'. Meestal gebeurt dit doordat zich vuil afzet op de klep. Het gevolg is dat de klep warm water doorlaat wanneer dat niet de bedoeling is. U merkt dan dat radiatoren warm worden, terwijl de thermostaat laag staat.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Toch de cv-ketel uitzetten? Als je een cv-ketel hebt die alleen de verwarming aanstuurt kun je deze uitzetten als je dat wilt. Volg in dat geval de aanwijzingen die je in de handleiding van je ketel vindt. Je loopt wel het risico dat dit nadelige gevolgen voor de installatie heeft.
Wanneer kunt u de CV-ketel beter niet uitzetten? Gaat u op vakantie of bent u voor langere periode niet aanwezig in de woning? Dan is het aangeraden de CV-ketel wel functioneel te laten. Zo loopt u namelijk geen risico dat de pomp van de ketel vast komt te zitten door eventueel magnetisch vuil.
Ecostand in plaats van comfortstand
Een installateur stelt een cv-ketel vaak zonder te vragen in op de comfortstand. Dan houdt de ketel de warmtewisselaar warm, om op elk moment warm water te kunnen leveren. Je kunt energie en geld besparen door de ecostand in te stellen.
Dit verbruik kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste zijn er meerdere apparaten die gedurende de gehele dag stroom verbruiken. Denk hierbij aan een koelkast of een aquariumpomp. Daarnaast zorgen alle stekkers die in stopcontacten zitten voor sluipverbruik, ook al staan de aangesloten apparaten zelf uit.
Zorg dat de verwarming alleen aan is als dat nodig is. Je kunt daar honderden euro's per jaar mee besparen, vooral als je in een minder goed geïsoleerd huis woont. Zet de verwarming laag als je niet thuis bent, op 15 °C. Je kunt dit regelen met een klokthermostaat of met een slimme thermostaat.
Het klinkt misschien verleidelijk om de CV-ketel helemaal uit te zetten, omdat je geen warm water verbruikt. Maar de CV is een uitzondering op de regel. Laat de stekker dus wel in het stopcontact. Als je dat niet doet, kan dat later gevolgen hebben voor het onderhoud.
Merk op dat de temperatuur van de tapwaterproductie van de CV-ketel officieel niet lager dan 60 graden mag staan! Dit in verband met de veiligheid.
De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen. In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.
HR-ketel: zet 'm op 60 graden
Verlaag de temperatuur van het cv-water dan eens naar 60 graden (bron:MilieuCentraal). Want hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt. En in veel gevallen merk je niets, ook bij een lagere watertemperatuur.
In principe zijn er maar twee signalen die vrijwel zeker wijzen op een defecte thermostaat. Ofwel komt de motor of het koelwater te snel op bedrijfstemperatuur en wordt te heet, ofwel komt de motor pas na een hele lange rit of helemaal niet op bedrijfstemperatuur.
Wanneer is het tijd voor vervanging? Als u Cv ketel stuk is, kunt u dat aan een aantal dingen merken. Het kan van alles zijn bijvoorbeeld; geen warm water of geen warmte van de radiatoren.
Gevolgen van een thermostaat die te open staat
Wanneer de thermostaat niet meer goed dicht kan, blijft de temperatuur van de koelvloeistof te laag. Daardoor zal ook de motor te koel zijn en nooit goed opwarmen, tenzij u midden in de zomer langzaam rijdt (en dus weinig wind vangt).
Het gemiddeld jaarlijks verbruik van het toestel bedraagt 1.900 kilowattuur (kWh), oftewel meer dan de helft van het totale energieverbruik van een gemiddeld gezin (3.500 kWh).
Cv-ketel. Meestal werkt uw cv-ketel niet meer als er geen stroom is. Hierdoor heeft u tijdelijk geen verwarming en warm water.
Je thermostaat best niet helemaal uitzetten
Het lijkt misschien zinloos om je verwarming of klimaatregeling te laten aanstaan terwijl jij op je bestemming heerlijk van de rust geniet, maar toch is het aangewezen om bij je vertrek je installatie niet volledig uit te schakelen.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.
Aanbevolen temperatuur
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert als aanbevolen minimumtemperatuur in huis 18 graden, maar een optimale temperatuur ligt tussen de 19 en 21 graden. Dit betekent overigens niet dat het overal in huis even warm hoeft te zijn.
Bij 29 °C rondom de ketel bedraagt het stand-by verbruik 12,5 liter gas per 106 minuten, dat komt overeen met 170 liter gas per dag. Ook is er een meting gedaan bij 15,3 °C rondom de combiketel, toen was het stand-by verbruik 245 liter gas per dag.
Een defecte meter komt in de praktijk zelden voor. Onze elektriciteit- en gasmeters voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen, opgelegd door de FOD Economie.
Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%.