Een fles gedestilleerd is in België 3 euro goedkoper, in Duitsland kan het wel 8 euro per liter schelen. Oorzaak: de accijnsheffing op alcohol ligt in Nederland beduidend hoger dan in de buurlanden.
De prijzen van alcoholische dranken in ons land liggen gemiddeld zes procent hoger dan gemiddeld in de Europese Unie.
In zowel het geval van bier, wijn en sterke dranken komt de Sligro vaak als goedkoopste uit de vergelijking. Dat heeft vooral te maken met het feit dat ze op ieder moment wel ergens een aanbieding voor hebben. Zonder de aanbieding zijn de verschillen tussen de Sligro, Gall&Gall en Makro iets kleiner.
Prijzen in België
Net zoals voor andere sterke dranken is België niet goedkoop als je een fles whisky wil kopen. We springen er ook niet als duurste uit, maar het is niet moeilijk om in het buitenland winst te maken. Wij keken naar de grootste supermarktketens: Carrefour, Delhaize en Colruyt.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Bulgarije en Roemenië zijn de goedkoopste landen om een drankje te kopen. Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden. In België is drank iets duurder. Daar betaal je iets meer dan het Europese gemiddelde.
Van oudsher is Luxemburg de ideale stop voor wie de wagen wil voltanken. Maar sinds de verhoogde alcoholtaks bij ons zijn ook flessen sterkedrank er 5 tot zelfs 10 euro goedkoper dan hier.
'Hollandse prijzen' in België
Bier bijvoorbeeld is in België 19,5 procent goedkoper dan in Frankrijk, maar dat heeft te maken met de verschillende taksen op wijn en bier. Frankrijk steunt wijn en ontmoedigt bier. Tegenover Nederland (6,2 procent) en Duitsland (1,7 procent) is het Belgische voordeel beperkter.
De prijzen van de sterke drankenn, aperitieven en andere alcoholhoudende dranken – zoals wijn en bier – liggen in Frankrijk niet veel hoger of lager dan in Nederland en/of België. Alleen in Luxemburg is het iets goedkoper.
Simpel: deze producten zijn er sowieso goedkoper. Daarbij komt dat de accijnzen op wijn en bier in ons land hoger zijn. Wie boodschappen in het buitenland doet, is voor die producten dus goedkoper uit.
Van producent tot proost, dat scheelt in de prijs
Door middel van deze efficiënte formule kunnen wij jouw favoriete drankje dan ook tegen een lage prijs leveren. Hierdoor is ons prijspeil stukken goedkoper dan conventionele slijters.
Uit de kassabonnen blijkt dat de Duitse supermarkt goedkoper is dan de Nederlandse. België blijkt het duurste. Duitsland komt het goedkoopste uit de bus omdat de shopper daar vooral minder betaalt voor frisdranken en koffie.
Brussel, België : Een biertje kost hier op het terras in het centrum: € 4.30. In België kun je echter niet zo maar een biertje bestellen – het is geen Nederland! Een normaal biertje van de tap kost ongeveer 3 tot 4 euro, maar veel van de speciaal biertjes zijn een stuk prijziger.
Macro-economisch betekent de consumptievlucht voor België een behoorlijk verlies aan activiteit en werkgelegenheid. Volgens Eurostat lagen de prijzen van consumptiegoederen in België in 2018 6,0% hoger dan gemiddeld in de eurozone. Ook vergeleken met de buurlanden is winkelen in België relatief duur.
De Belgische huishoudens besteedden in 2020 gemiddeld 35.209 euro, de Vlaamse 36.447 euro, de Waalse 34.096 euro en de Brusselse 32.057 euro. In 2018 bedroegen de uitgaven van Belgische huishoudens gemiddeld 35.764 euro.
Een fles bier van een bekend merk: 2.00 EUR. Een worst of vleeswaren (1 kg): 18 EUR. Een mid-range wijn (één fles): 6.60 EUR.
Luxemburg is voor alle productcategorieën goedkoper en is in het algemeen liefst 12procent voordeliger dan de twee Waalse steden.
LUXEMBURG: ook Luxemburg blijkt keer na keer bij de goedkoopste landen te zitten, en dit keer is ons buurlandje zelfs de evenknie van de Spanjaarden. Absolut is er met 10,99 euro zelfs nog iets goedkoper, waardoor je zomaar even 9 euro per fles bespaart door over de grens te gaan shoppen.
10 liter sterke drank. 20 liter distillatiewijn. 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) 110 liter bier.
Na Finland zijn Ierland en Zweden de duurste dranklanden, met prijzen van respectievelijk 77 en 52 procent boven het gemiddelde. De prijs van een drankje in Nederland ligt precies op het gemiddelde, net als in Italië. In België is drank iets duurder. Daar betaal je 6 procent meer dan het Europese gemiddeld.
Sterke drank is trouwens ook goedkoper in Frankrijk dan in Nederland. Net als wijn trouwens.
DUITSLAND: het andere buurland is Duitsland. Daar vonden we wel witte rum van Bacardi in de lokale supermarkt Real. Met 12,99 euro per fles bespaar je er ook weer 5,51 euro in vergelijking met ons land.